Se vinde termoncentrala de la Mintia

Termocentrala Mintia din Hunedoara, închisă şi aflată în conservare de aproape un an, a fost scoasă la vânzare prin licitaţie publică, a anunțat Prefectura Hunedoara. Printre condițiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziționa termocentrala se află și obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026.

Guvernul României, prin premierul Nicolae Ionel Ciucă, consideră că o astfel de investiție este deosebit de importantă atât pentru Sistemul Energetic Național cât și pentru impactul social și economic pozitiv pe care îl are pentru județul Hunedoara. În calitate de reprezentant al executivului în județul Hunedoara, voi acționa instituțional, ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca activitatea de producție a energiei electrice la Mintia să continue, să se modernizeze și să se dezvolte”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Într-un comunicat transmis de „Expert Insolvență” SPRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, se precizează că prețul total de pornire al licitației care va avea loc în data de 15.07.2022 la sediul CEH SA din Petroșani, este de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA.
În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29.07.2022, apoi în 12.08.2022 și ulterior în 26.08.2022, în aceleași condiții de preț și locație.
Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022. De asemenea, în comunicat se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi și Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmărește trecerea de la producția de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.

Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai,  vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe” declară Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.

Poteniații cumpărători

Societatea GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a transmis administratorului judiciar al Complexului  Energetic Hunedoara intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia. Informația a apărut într-un document semnat de către Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Energiei.

În documentul semnat de către Akos Derzsi se mai spune că mai există potențial cumpărător – Consiliul Județean Hunedoara. Numai că instituția dorește să preia în proprietatea UAT Județul Hunedoara ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de material și piese de schimb, licențe etc.)”, libeere de sarcini și fără datorii. Având în vadere că CEH se află în insolvență, administrarea activității companiei este realizată de administratorul special în insolvență care își desfășoară activitatea sub controlul administratorului judiciar, desemnat de judecătorul sindic și confirmat de creditorii societății. Deciziile majore în procedura insolvenței se adoptă numai cu aprobarea adunării creditorilor societății.

Se pare că în afară de GSP Power mai există încă patru companii care doresc achiziționarea termocentralei Mintia. Conform administratorului special al CEH, Cristian Roșu, sunt cinci firme, dintre care trei sunt străine pe listă. „Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Două sunt firme româneşti, iar trei sunt din străinătate. Administratorul judiciar al CEH lucrează la elaborarea anunţului de licitaţie, care va fi publicat într-un timp scurt”, a precizat administratorul special al CEH, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, cel mai probabil, anunţul de licitaţie va fi publicat după finalizarea procesului de disponibilizări colective din cadrul termocentralei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Cate mai sunt de vandut sau distrus din Romania? O sa auzim ca nu au muncitori pentru angajari dar nu ca profesionisti intro institutie care deja e ori vanduta, ori falimentata de caposii cu luxul si acapararile in gat. Iar incep sa jicneasca cetatenii din Romania ca sunt lenesi sau vor bani multi, la misto, desigur.

  2. Punem prinsoare că va fi tăiată și vîndută la fier vechi?
    Dacă vroiau numai pe gaz, dar parcă deja poate merge și pe gaz, sau rahaturi verzi, statul putea s-o facă.

  3. @ Calin , da la Mintia se putea trece pe gaz. S-au facut investitii in domeniul asta . Cineva vrea s-o ia pe degeaba si citiva sa-si vada conturile umflate prin spaga .

  4. In aceasta situatie de asa zisa criza energetica, cand pentru toate nenorocirile este de vina PUTIN,guvernul nostru tradator,ca o ,,garoafa nevinovata,, continua distrugerea energetica,distrugerea tarii si implicit distrugerea unei natii.Tarile sarace evolueaza,noi ,incet ,incet ne intoarcem la opait,la incalzirea cu surcele din padure,cu cauciucuri,cu metanol,pacurina si alte gunoaie importante.Nu sunteti in stare nici macar sa administrati ceea ce s-a construit pe timpul lui Ceausescu ,pe care il blamati, dar sa mai construiti ceva. Oare daca lumea stia ce vor sa faca tradatorii cu tara asta ar mai fi fost revolutie. Nici o tara nu si-a vandut sistemul energetic,cred ca suntem unici.Si cel mai prost om ,stie ca de independenta energetica, depinde independenta si suveranitatea unei tari.Nu cred ca cineva,are dreptul sa vanda ceea ce este al statului,al poporului,fara aprobarea noastra.Cu ce drept semneaza vanzarea, persoanele respective,daca nu sunt propietari si daca noi poporul nu le-am dat procura sa vanda.Ei sunt doar simpli administratori,care normal legal,nu trebuie sa hotarasca in locul nostru. Se vede ca numai conteaza din ce partid fac parte ,politicienii tot din acelasi aluat sunt.Pierdere de timp cu voturile.

  5. Acum în criză energetică mondială, guvernul meu sub comanda unor forțe obscure!!..vor sa distrugă cea mai performantă termocentrala din românia!!..
    Da de ce nu investește guvernul trădării naționale în modernizarea ei?…cine ne impune să vindem Mintia?..
    Acum nu mai e de securitate națională?..
    Pentru această nenorocire, urgent trebuie anchetați toți cei care au scos Mintia la mezat, începând de la președinte până la miniștrii…anchetați,judecati și condamnați la ani grei de pușcărie!!..
    Acum sa vad parlamentul ce poziție ia, daca au sânge în instalații să interzică vinderea ei…
    Cum dracul le-a dat prin cap acestor bandiți să vândă o termocentrala!?.
    Cred ca suntem unicați în lume pe criza asta când un guvern de criminali își vinde energia țării, viață unui popor!!..
    Joianis noaptea n-ai coșmaruri ?..

  6. S-ar putea s-o cumpere niste „refugiati” ucrainieni, cu banii din doua valize cu care au trecut in Romania …

  7. Ba eu cred ca trebuie sa ne consideram norocosi ca n-a fost scoasa la vinzare cu tot judetul Hunedoara, la pachet …

  8. Pai acum trebuie energie si nu peste un cincinal in patru ani si jumatate cand asta de la Mintia va reusi sa fie transformata de careva,daca are curaj sa se apuce de asa ceva si sa fie buna de functionat cand poate nu va mai fi gaz si trebuie sa mearga pe higrogen dupa alta adaptare,sau se inchide iar ca acum.De ce sa nu mearga pe carbuni acum daca este criza de energie,ca centrala parca tocmai fusese renovata,sau retehnologizata ceva cumva,sau ne trezim la iarna si tremuram in bratze cu emisia zero de CO2 si cu PNRR-ul ala de moare lumea de misto ce e,ala al lui Catzu si Ghinea,doua genii de la tzara, ca nu merge si cu lupta cu poluarea si cu energie la discretie in vreme de criza de energie pana nu se fac campuri de panouri fotovoltaice,mai multe eoliene,fabrici de hidrogen si minireactoare,cand si astea pe gaz ar fi respinse ca polueaza fiindca totusi sunt consumatoare de combustibil fosil,nu-i asa? Ca asa ne furam noi caciula,bagam bani in retehnologizare asa ca si pana acum la Mintia si in alte locuri,apoi vine ordin de la Zeus ca nu mai merge cu carbune nici cand iti frige buza,ca pute la Brusel,si investim sa scoatem gaze de unde mai avem de scos,dar pana scoatem gazu vine iar alt ordin de la Zeus ca nici gazili nu mai e bune,dar banul se munceste de fraieri si se da pe consultantza si modernizari degeaba,plus ca sa fie activitate,cum s-a dat si pentru modernizarea astora pe carbune mai acum putina vreme,iar viatza a trecut si trece aiurea.

  9. Subminarea economiei nationale a fost pusa in carca celui care a industrializat tara. UE care ne a pus sa ne distrugem (=”privatizam” ) industria este considerata salvatoarea. Ca ministrii nostri nici apa nu o trag pana nu se asigura ca asa vrea UE.

  10. Au fost inscrise doua firme romanesti si trei straine pt. aceasta licitatie. Punem pariu ca va cistiga una din firmele straine ? Cam ce mai avem noi in Romania care sa fie al romanilor, stie cineva sa-mi raspunda ?

  11. @Gigi: a avut grija Basescu-Petrov sa dezincrimineze subminarea economiei nationale asa ca ii doare la basca. In momente de criza energetica actualul guvern gaseste ca unica modalitate sa vanda o termocentrala performanta pe care tot ei au inchis-o acum un an. Deci in loc sa investeasca in retehnologizare – oare nu ar fi gasit fonduri europene pentru asa ceva – ei o vand. Punem pariu ca eventualul cumparator va gasi fonduri europene pentru retehnologizare? Adica ei nu sunt in stare sa administreze nimic asa ca mai bine vand. Se pare ca la Ministerul Energiei nu exista nici un manager care sa conduca o astfel de unitate. Pentru ca ei trebuie sa controleze si sa coordoneze activitatea unui astfel de manager. Deci oare pentru ce sunt platiti -si nu putin – managerii din Ministerul Enegiei? Va dati eama ca daca nu era Borza, Hidroelectrica era de mult vanduta pe mai nimic?

  12. Au curaj sa vina,guvernantii in fata poporului, sa le explice direct ,binele pe care vor ei sa-l faca poporului, prin intentia ,,vanzarilor strategice si ,,vanzarilor de succes,, ,,listarilor la bursa etc.Poate noi nu ne dam seama,nu avem inteligenta lor sa observam ,nemaipomenitele realizari facute de politicieni,timp de 32 de ani pana acum .Cine semneaza vanzarile,,de succes,, ar trebui sa gireze,cu casa si averile lui.Atunci nu s-ar mai repezi cu asa mare usurinta la distrugerea sistemului enegetic. In orice firma raspunzi pentru ceea ce semnezi si orice greseala, care produce pagube est sanctionata sub diverse forme.Ei cum nu raspund pentru nimic?

  13. Ba eu parca sa zic ca pina si cele doua firme „romanesti” (?) sint bagate cu rol „decorativ”, pe post de „iepuri” … Niste comisii de ancheta cit de cit serioase ar face, si inainte de „licitatie” si dupa, niste cercetari … „les liaisons dangereuses” ? …

  14. Masura este buna. Sa se refaca termocentrala pe bani privati si nu pe banii bucurestenilor care tin Romania in spate. Comanescu poate investi mai ales ca dupa va vinde kilowatul pe valuta.

  15. Cea mai tara proasta!

    declaratie Fane Spoitoru prin 2000 cand a iesit din parnaie

  16. Păi dacă se poate trece pe gaz, de ce se vinde ???? E mai importanta șpaga decît siguranța naționala energetică a statului român ??

  17. Se organizeaza o licitatie pentru Comanescu de catre zmeul energiei romanesti Virginu Popesscu , zis si ministri austriecilor care mareste pretul la benzina, electricitate si gaze la cat vrea austroungarul .

  18. Romania e Colonia Ocultei Modiale. Toate guvernele aflate la putere intre 89 si pana astazi au fost conduse si sunt conduse de tradatorii de tara cu exceptia perioadei cand Patriotul Liviu Dragnea s-a aflat la conducerea PSD. Si de aceea acesta a fost aruncat in inchisoare de Justitia Mafiota Tradatoare. Iar intre 1866 odata cu detronarea Domnitorului Ioan Cuza si pana in 1989 tara noastra a fost in fapt tot o Colonie a Ocultei Mondiale cu exceptia perioadei 1965-1989 cand la conducerea tarii s-a aflat Nicolea Ceausescu. Cel mai mare Patriot Roman al Romaniei de la 1866 si pana astazi. In ultimii 32 de ani de economie de piata sucursalele multinatioanlelor au furat din Colonia Romania echivalentul a 1.600 tone aur. Restu-s povesti de adormit copiii.

  19. …S-o cumpere „UNGURII LUI V ORBAN ” cu județ cu tot !!

  20. Termocentrala de la Mintia a fost retehnologizata sa mearga pe gaz . cu banii nostri. acum un an niste „destepti „din guwern au hotarit sa intre in conservare > acum se pare ca aceiasi „destepti „sau sponsorii lor vor sa o scoata la o „vinzare”.Si sa vedeti ce bine va functiona termocentrala retehnologizata la privat… Ca la stat nu-i buna.Prietenii stiu de ce .

  21. Traiasca Republica Socialista Romania in frunte cu Nicolae Ceausescu. Ei au construit termocentrala si Ciuca o vinde. Deci care sistem a fost mai bun spalatilor pe creier?

  22. Asa nu se mai poate! NE-AM VANDUT CU TOTUL!Ce NETREBNICIE!Tara de curve si de bisnitari,asta am devenit.

  23. Am fost pacaliti !! Nu mai avem cultura, nu mai avem sport, nu mai avem stiinta, nu mai avem industrie, cai ferate distruse, flota disparuta, nu invatamant, nu mai avem sistem de sanatate, nu mai avem justitie, nu autostrazi, finante vraiste- ce a mai ramas la banci straine, cersim energie la altii, agricultura inclusiv terenurile agricole la straini, nu mai avem mandrie, n i s-a furat demnitatea…..In dec. 89 am fost pacaliti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.