Sebastian Burduja, agent la bursă pentru NuScale

O afacere aproape falimentară în Statele Unite este îmbrățișată și asumată cu entuziasm de Sebastian Burduja, ministru al Energiei.

Actualul guvern de la București are o prioritate foarte des enunțată de a instala în țară mai multe mini-reactoare nucleare produse de compania americană NuScale, din statul Oregon,  scrie Petrisor Peiu, in qmagazine.ro.

În paralel cu eforturile regimului de la București de a realiza proiectul la Doicești, în Statele Unite, NuScale desfășura un proiect similar, mult mai avansat, numit Carbon Free Power Project cu asociația distribuitorilor și furnizorilor  de energie din localitățile din Utah (Utah Association of Municipal Power Systems).

Proiectul din Utah era prevăzut să conțină un set de 12 reactoare, set redus apoi la doar șase reactoare. Construcția acestora și pornirea lor în Utah ar fi fost o demonstrație clară pentru întreaga lume privind valabilitatea proiectului american de mini-reactoare și ar fi închis gura scepticilor din statele est-europene cu care NuScale semnase deja memorandumuri de înțelegere.

Departamentul american al Energiei (Department of Energy- DoE)  acceptase un cost federal de 1,355 miliarde de dolari pentru finanțarea, timp de 10 ani, a instalării primului mini-reactor în Utah. Separat, DoE a finanțat cercetările NuScale cu 580 de milioane de dolari.

Dar marile planuri se mai schimbă din când în când, mai ales când costurile pe care municipiile din Utah le luaseră inițial în calcul s-au cam dublat. Motiv pentru care, la 8 noiembrie 2023, asociația furnizorilor și distribuitorilor de energie din Utah a decis renunțarea la proiectul comun cu NuScale.

De fapt, uitându-se mai cu atenție, politicienii din Utah au descoperit o mare minune: energia provenită de la sursele locale (cărbune, gaz natural, hidrocentrale și chiar vânt) ar fi fost cu mult mai ieftină decât cea produsă de niște mini-reactoare atât de costisitoare și care se scumpeau pe zi ce trecea.

Brusc, liderii din Utah și-au adus aminte că gazul de la vecinii din Dakota de Nord este extrem de ieftin, uneori chiar gratis, fiind, de fapt, un produs secundar al exploatărilor de țiței. Ba chiar s-au uitat mai bine la propria geografie și au descoperit că sunt un stat vântos, cu întinderi uriașe de câmpii aride aflate la poalele unor munți care sunt vestiți pentru vânturile zdravene de acolo. Unde mai pui că statul Utah stă pe rezerve consistente de lignit. Și uite așa, deși mari promotori ai progresului tehnic, politicienii din Utah au fost aduși cu picioarele pe pământ de realitatea presantă a socotelilor bănești și au conchis că parcă e mai profitabil să mai polueze un pic natura cu emisiile de gaze de seră decât să-și pună concetățenii să facă foamea doar pentru gloria  de a fi primii beneficiari ai mini-reactoarelor.

Ei, ce să-i faci dacă Utah e un stat destul de sărac, al 29-lea dintre cele 50 (plus Washington DC) state americane, cu doar 80.500 dolari PIB/locuitor în 2023!

Integral  pe  qmagazine.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Deseul ăsta nuclear se face că nu știe că la aceeiași bani pune pe soclu înca un CANDU la Cernavodă cu o putere instalata de cel puțin zece ori mai mare, reactor rulat și răsrulat, sigur, curat și eficient.În capul burdujit cu vise mărețe de autoprocopsire, butongiul habarnist de la Energie pune pariuri în interes personal jucând banii și siguranța noastră.Sub freza-i geluită circula gânduri de felul”iau acțiuni șpagă că fac pe fata mare, mai iau de câ5iva firfirei de ochiu’ prostului, fac contract beton și dacă iese, se-ntinde ciulamaua prin tot felul de shitstanuri africaneze, asianeze și prin Murika Bidonului și ghici cine-i ia fața lui Țiriac? Mandea! Dacă pică, nu pierd nimic, acțiunile-s cadou, investițiile pierdute de la fraieri vin…” Ăsta-i nivelul puliticii romârlănești.

  2. absolut…technologie netestata nicaieri…in mijlocul unei comunitati…
    sa nu mai vorbim despre operatorii ce vor deservi monstrul…
    un escroc…din parinte escroc
    sa-si testeze americanii technologia in Nevada, in Utah…ca au deserturi destule…nu in mijlocul localitatzilor in Romania

  3. Romania are numai corupti si hoti la guvernare. Tara este dusa in afaceri proaste, Petrom, Bechtel, Micula, Rosia Montana, Vaccinuri si pusa sa piarda sute de miliarde de dolari si euro. De aia suntem saraci, banii se duc in buzunarele altora.

  4. Pai nea sebi asta e scolit in sua. Si e mai rapace ca Popescu Virgil. Asta chiar ne termina la propriu.fomist mare securist si pupincurist. Profil perfect pt un ministras de 3 lei. Cand africa se eliberează de colonizatori romania e stoarsa de nato si ue.

  5. Din pacate nu dl ministru aproba, asta nu inseamna ca nu este vinovat.Pacat ca nu mai avem energeticieni la conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.