Secetă istorică în Franța: 100 de municipalități fără apă

Guvernul francez a înființat o echipă de criză pentru a face față unei secete istorice care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă, relatează BBC.

Camioanele duc apă în aceste zone, deoarece „nu mai există nimic în conducte”, a declarat ministrul pentru tranziție ecologică, Christophe Béchu.

Biroul primului ministru a declarat că este cea mai gravă secetă înregistrată în Franța. Utilizarea apei este restricționată în 93 de regiuni.

Condițiile de secetă sunt așteptate să continue cel puțin pentru următoarele două săptămâni.

Compania energetică de stat EDF a fost nevoită să reducă producția la unele centrale nucleare, deoarece temperaturile râurilor sunt prea ridicate pentru a asigura o răcire suficientă, relatează agenția de știri AFP.

Există temeri că seceta – care afectează aproape toată Franța continentală – va reduce randamentul culturilor, exacerbând criza alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

Europenii se luptă deja cu prețuri mai mari la alimente, deoarece exporturile de cereale din Rusia și Ucraina – printre primii producători mondiali – sunt mult mai mici decât în mod normal.

Valul de căldură care a afectat Franța din iunie a determinat copacii și arbuștii să își piardă frunzele mai devreme, creând scene cu aspect autumnal.

În luna iulie, Franța a avut doar 9,7 mm de ploaie, fiind cea mai secetoasă lună din martie 1961, potrivit serviciului național de meteorologie Meteo-France.

Irigarea a fost interzisă în mare parte din nord-vestul și sud-estul Franței pentru a conserva apa.

Recolta de porumb, folosită în principal pentru hrana animalelor, este de așteptat să fie cu 18,5% mai mică în acest an față de 2021, a declarat ministerul agriculturii. Principalele zone de cultivare a porumbului sunt Alsacia, în regiunile de est și de vest, iar recolta este deja în curs de desfășurare.

Exporturile de porumb din Franța, Ungaria, România și Bulgaria sunt așteptate să fie mai mici în acest an din cauza caniculei, iar aceste volume mai mici vor duce la creșterea prețurilor, a relatat postul francez BFMTV.

Crescătorii de animale din Alpi sunt nevoiți să coboare în fiecare zi cu camioanele în văi pentru a colecta apă pentru animalele lor, ceea ce adaugă câteva sute de euro la facturile săptămânale de combustibil, a relatat postul de televiziune TF1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Cine n-are apă să bea vin!
    Ziceți, domnule Macron, căci vremea revoluțiilor a apus demult. Mai ales la francezi.
    Și știți și dumneavoastră lucrul ăsta. Pentru că altfel nu vă alegeau cei pe care i-ați „șicanat” pentru că nu se vaccinează.

  2. Fiecare viata frumoasa are pana la urma si vremuri de acest fel,asa ca pretiosii de frantuzi le mai vine rindul sa treaca si prin aceste perioade mai grele ca sa simta si ei cam cum traiesc alte popoare ani de zile asa si nu se mai vaita .

  3. Înainte de Covid, Macron pornise o acțiune de angajare pentru o echipă de 500 de meteorologi (din toată lumea) și care să „ghicească” evoluția vremii pentru următorul deceniu. A venit apoi Covidul și totul a intrat în ceață; la un moment angajaseră 250 de persoane. Totuși, cele mai sănătoase prognoze sunt cele ” periculoase și imediate” date de ANM-ul mioritic, după ce fenomenele deja au început: ține prostimea cu gura căscată !

  4. Unde sunt cretineii aia care spuneau ca incalzirea globala este o gogorita a ocultei mondiale?

  5. Vedem ca toti cara apa cu cisternele la cetatenii din zone, dar, la institutiile statului francez, cine cara apa??

  6. Tetea da este o invenție inclusiv această știre …este o invenție .. îți imaginezi că la ora asta 100 de municipalități adică avem in Franța 3-5 milioane de Francezi fără apă potabilă ??? Cât de prost să fi să crezi o știre ca asta decât dacă nu-ți cunoști numărul urechilor din cap crede liniștit :)))

  7. Sa crapati de sete si de je.g astia care ati luat apa noua Romaniei si ne ati revandut o la suprapret!Si care ne ati dat o pe ” accentuata” Cotoroanta fara dinti, agenta bonne pour L’Orient! Alo, dSSgt, se aude?Am fost filofrancez in copilarie, datorita Pif.Acum , din cauza Mariei Brigitte, va urez dim toti rarunchii… Sa va felicite câinii usandezi , maghrebieni si ucrani, ca cei roosi nu au fost buni!

  8. Dumnezeu nu bate cu parul.Apanoua, Clotilde, Csolos, dirijarea alegerilor si la ei

  9. Sa ia bani de la Carrecour, Apanoua si altii care fac megaprofituri pe aici.

  10. Andrei, deci la mintea ta seceta si fenomenele extreme au fost planificate la Davos.
    Nu cumva esti din aia cu pamantul este plat?

  11. @tetea Previziunile îngrozitoare ale lui Al Gore cu privire la topirea gheții polare la scară masivă s-au dovedit a fi complet false. De fapt, în 2014 – un an care a fost prezentat ca fiind „cel mai fierbinte vreodată” din istoria Pământului – au fost raportate cantități record de gheață în Antarctica, o creștere a gheții arctice și zăpadă record pe tot globul. Ciclurile solare sunt în mare parte responsabile pentru perioadele de încălzire-răcire de pe Pământ – nu activitatea umană. Geo-Ingineria este pe de alta parte responsabila de modificari artificiale a sistemelor climatice și aruncă până la 20 de megatone (20 de milioane de tone metrice) de aluminiu micro-nano scalat, în fiecare an, peste noi. Proiectele GE de dimensiuni epice variază de la fertilizarea cu fier al oceanelor, până la puverizarea de aerosoli chimici. Meanwhile, Al Gore și prietenii sai continuă să se îmbogățească pe spinarea idiotilor perfecți care-i susțin nonsensurile pseudostiințifice, gata să se sinucidă ca să ,,salveze” planeta. De când a început eco-cruciada, averea lui a crescut de la 2 mil $ în 2001 la 100 de mil $ în 2016.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.