Secretar de stat: Mulţi antreprenori s-au săturat şi vor să-şi vândă business-ul

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, unul dintre cei mai vocali critici la adresa sistemului fiscal din România înainte să primească funcţia publică, susţine că niciodată de când se ştie nu a avut mai mulţi prieteni antreprenori de succes care să îi spună că s-au săturat şi că vor să-şi vândă afacere.

Acesta spune că situaţia este creată de o baricadă ridicată între antreprenori şi funcţionari. “Eu cred că este responsabilitatea noastră să găsim o cale de mijloc! Unul dintre lucrurile care mă enervează cel mai tare de când sunt în noua poziție este atunci când colegii îmi spun „domnule, trebuie să înțelegi, acum ești pe partea cealaltă a baricadei…”! Vă spun sincer că în momentul acela „mi se suie sângele la cap”.

Baricadă înseamnă război! Noi, în țara asta, n-avem niciun război. Și nici nu e un război între autorități și contribuabili. În momentul în care vorbim despre baricadă, ne gândim că suntem la război. Ori, atât timp cât noi nu schimbăm această percepție, această abordare… Trebuie să înțelegem că NOI SUNTEM ÎMPREUNĂ! Și împreună trebuie să lucrăm pentru bunul mers al cetății. Că dacă nu facem așa ajungem la excese și totul felul de nemulțumiri. Și la situații care, din păcate, se întâmplă „as we speak”…”, a scris Biriş pe contul său de Facebook.

Drept concluzie, el a spus: “Niciodată de când am deschis ochii pe această lume, nu am avut atâți prieteni antreprenori de succes care să-mi spună că s-au săturat și că-și vând business-ul. Niciodată! Și asta e rezultatul baricadei. De ce trebuie să gândim că suntem la război?”

Numirea lui Biriş în funcţia de secretar de stat la Finanţe a fost percepută ca măsură să ducă la reformarea Finanţelor. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe teme de competitivitate, Biriş a declarat că România şi Europa înregistrează o fraudă uriaşă pe Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), iar cauzele trebuie eliminate.

„În privinţa fiscalizării consumului – TVA – avem o fraudă uriaşă pe TVA, atât în România, cât şi în Europa. De ce? Nu cumva din cauză că legislaţia europeană în materie de TVA a ajuns o invitaţie la fraudă? Nu cumva acesta e motivul? Vedem în jurul nostru un comportament care nu este unul foarte stimulativ pentru cei care creează, muncesc, înţeleg să fie cetăţeni oneşti ai acestei ţări.Nu facem nimic pentru impozitarea pe bune a sumelor care nu pot fi declarate”, a declarat Biriş.

Conform acestuia, în Codul Fiscal sunt prevederi care nu au produs efect pentru eliminarea acestor fraude. “Nu ne întrebăm de ce oare nu produc efecte? Este foarte important să urmărim cauzele şi să ne ţinem cu dinţii în a nu ne dilua atenţia înspre a reduce efectele cu a elimina cauzele. Ştim care sunt cauzele. Fiecare domeniu important în România are specialişti care pot să le arate.Depinde de politic, de Guvern, să venim cu soluţii pentru a eliminarea acestor cauze, nu numai tratarea efectelor”, a mai spus Biriş.

De asemenea, Biriș a spuse că în România sarcina fiscală, de departe cea mai mare, este pe contractele individuale de muncă și, din acest motiv, sunt preferate alte tipuri de contracte.

Începând cu 2017, contribuțiile de asigurări vor fi obligatorii pentru toate tipurile de venituri, potrivit noului Cod fiscal, iar măsura a fost susținută și de secretarul de stat încă de când se afla în mediul privat. “Vorbim de competitivitatea noastră economică. O componentă importantă este fiscalizarea muncii și Codul Muncii.

Puțini înțeleg că, cu cât un Cod al Muncii este mai protectiv cu angajatul, cu atât îngreunează intrarea pe piața muncii a angajatului. Vorbesc de asta în calitate de angajator atâția ani de zile. Când în România sarcina fiscală de departe cea mai mare este pe contractele individuale de muncă, am ajuns să nu mai vorbim, să ne dăm seama că nu e bine să spunem că muncim în țara asta.

Noi trebuie să spunem că dăm consultații, creăm, nu că suntem angajați, că suntem colaboratori. În niciun caz în țara asta nu trebuie să spunem că muncim, că e scump să muncești. Sunt foarte mari contribuțiile sociale”, a spus Biriș. Conform Hotnews, după ce a fost numit secretar de stat, Biriş a continuat un război de gherilă cu conducerea ANAF-ului acelor timpuri, provocand o iesire neobisnuit de dură a fostului şef al Fiscului Gelu Diaconu.

Acesta din urmă a susţinut că persoane aflate într-o situaţie cel puţin imorală, consultanţi fiscali ai mediului privat încearcă să reglementeze, prin diverse presiuni, activitatea Fiscului. Înainte să ajungă la Finanţe, Gabriel Biriş conducea firma de avocatură Biriş Goran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.