Șefii Academiei de Poliție, sub control judiciar

Procurorii DNA i-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe rectorul și prorectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” în dosarul privind amenințarea jurnalistei Emilia Șercan.

Comunicatul DNA, integral:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 378/VIII/3 din data de 25 aprilie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de inculpații

– IACOB ADRIAN, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”
– MARCOCI PETRICĂ-MIHAIL, prorectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”,
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări.
Concret, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul Academiei de Poliție.
Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze.
În acest context, trebuie avut în vedere că funcțiile în cadrul învățământului universitar presupun deținerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Iacob Adrian ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia.
În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor.
De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Inculpaților Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte, fiecare, următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție, conform programului de supraveghere întocmit, sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
g) să nu exercite funcția de rector, respectiv prorector și să nu își mai desfășoare activitatea în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București;
h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

Inculpaților Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Dosar făcut pe „bănuieli” și instrumentat paradoxal de DNA. De ce de DNA, erau bani în joc, era corupție? Cum a ajuns un dosar de amenintzare la DNA?E de revăzut acest dosar care e cercetat de o instituție acuzată că a participat la Statu Paralel (DNAul lu Kovesi), ptr onoatrea unei jurnaliste „haștag rezist” care e o individa cam controversata daca citesti u nele articole https://evz.ro/emilia-sercan-lector.html

  2. Celebrul Georgică (Costică?) Voicu, după o funcție politică, a ajuns Rector la Academia de poliție. Vă închipuiți ce îi învăța, acel personaj dubios, pe viitoarele cadre cu studii superioare, pregătite să ocupe funcții de decizie în structura ministerului de interne, a poliției române. Urmașii săi au ieșit, se pare, după chipul și asemănarea Sa.

  3. E bezna mintii, e o frasuiala de parchete specializate (!) de te ia cu nervii capului! In fond, daca analizezi obiectiv incadrarile pe functii la aceste parchete, o sa realizezi ca s-a obtinut efectul invers celui clamat, adica, prin politica de promovari politice si de detasari/delegari ale nimenilor in drum din parchete inferioare, au cei mai neprofesionisti procurori, in fapt, doar niste semnatari de rechizitorii scrise de politistii judiciari, sau, chiar de securistii alocati pe protocol…Pana ce vom redeveni si noi stat de drept, cu procurorii avocati ai statului, nu magistrati, macar sa se desfiinteze aceste abominatii constitutionale DNA si DIICOT, care au ajuns sa instrumenteze toate anomaliile si indiferent de hotarari CEDO (cauza Bucur in care s-a statuat ca nu e infractiune sa faci public un act secret, daca e nelegal, sau impotriva interesului public versus anchetarea lui Valcov ca a publicat protocolul!), sau CCR, o tin gaia matzu cu banuieli si presupuneri, ca sa-si justifice existenta ticaloasa…DNA-ul e-n toate, ancheteaza crime, accidente de circulatie (cand nu le sufla DIICOT-ul vreo speta), santaj, plagiat, viol, adulter si cam tot ce le tuna…de-aia chiar nu suntem stat de drept, ca hotii striga hotii…acum si la Bruxelles

  4. ei, deci e bun si DNA-ul asta!

    mai scoate din mizeria adunata atata timp in *casa*!

    cat despre cei doi, asta spune cam tot despre valorile respectivei institutii de invatamant superior!

    asta este o lectie pentru toti cei care cred ca o universitatea este universitate daca pe o cladire scrie *rectorat*!

  5. Nu se poate, nu pot sa cred! Ce sa invete tinerii invatacei care in viitor se vor bate cu criminalii de toate culorile de la „doctorii” in militie? „Doctorii” copy-paste inca mai sunt la comanda, primesc salariu de merit si premiul Oskar-ul baban pentru merite deosebite? Inca nu sunt pusi la dispozitia ministrului de interne pana la finalizarea cercetarilor? Veorica inca mai plateste spor de doctorat de 15% la salariul compus (adicatelea vreo 100 milioane de euroi/an) cand se vede cu ochiul liber cum au furat „doctorii in stiinte” statul roman cu acte in regula?

  6. ..ar fi si mai taaarree sa aflam ca seful comitziei de investigare este …fane spoitetu…nu stiu exact ce a fost in 89 desi daca nu ewra sotia ma bagam in k..l ala ..da constat ca a scos in frunte numai …gunoaie..si a dat nastere la …academii ; academia de coafura de exemplu..ar fi un esempleu..nu mai pomenesc de acadeniciamu oprea cel bronet…in sheru gurii..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.