Șeicul din Insula Mare a Brăilei îi atrage în joc și pe marocani

Consiliul Concurenței a autorizat crearea unei companii în comun de către Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite, care operează în Insula Mare a Brăilei, şi compania de stat OCP S.A. din Maroc. OCP S.A. este compania mamă a Grupului OCP, specializat în activităţi legate de exploatarea, rafinarea, procesarea, producerea şi comercializarea de materii prime pe bază de fosfaţi (rocă fosfatică şi acid fosforic), precum şi a produselor derivate din fosfaţi (îngrăşăminte pe bază de fosfaţi şi fosfat de calciu). De asemenea, Grupul OCP produce şi comercializează îngrăşăminte complexe/mixte care conţin fosfaţi, fiind cel mai mare producător din lume. Până acum Grupul OCP nu era prezent pe piața românească.

Grupul Al Dahra este prezent în România prin compania Agricost S.A., care are ca principală cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase etc. Al Dahra este parte a holdingului Al Ain, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera. Este cel mai tânăr frate al actualului emir și președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Compania nou creată va fi o societate pe acţiuni, organizată şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din România şi va avea ca obiect principal de activitate comercializarea de îngrăşăminte chimice. Denumită SEEFCO (South East European Fertilizer Company), compania va avea un capital social de 5 milioane de dolari și se va ocupa cu importul, depozitarea și comercializarea îngrășămintelor chimice, atât în România, cât și pe piețele din regiune. OCP și Al Dahra vor deține câte 50% din acțiunile SEEFCO. Fondată în 1920 la Casablanca, OCP (fosta Office chérifien des phosphates) are aproape 21.000 de angajați și circa 30 de subsidiare, în Africa, Europa, Asia și cele două Americi.

În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piaţa românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.

Compania Agricost SA Brăila, controlată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, ocupă primul loc în topul celor mai mari beneficiari de subvenții din agricultură, confom datelor prezentate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Compania, care activează în Insula Mare a Brăilei, pe o suprafață de 56.000 de ha concesionată de la statul român, a primit subvenții în 2018 de 9,18 milioane de euro, în scădere față de valoarea din 2017, de 11,34 milioane de euro. Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan a preluat compania Agricost SA Brăila în 2018 de la Constantin Duluțe, prețul tranzacției fiind undeva în jurul a 200 milioane de euro. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.
r.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

16 Comentarii

  1. a putut da cel mai bun pamant al Daciei?
    Pentru ce platim atatea servicii?
    Mai aveti sa ne vindeti mormintele parintilor!

  2. O decizie buna.
    erau doua variante, OCP sau niste rusi.
    OCP-ul este unul dintre liderii mondiali pe piata ingrasamintelor, rusii nu se stie.
    Plus de asta Marocul are resurse imense de fosfat.
    Ideal ar fi construirea unui combinat pe traseul canalului Dunare-Marea Neagra.

  3. Stiam ca, dupa `90, Pamantul din Insula mare a Brailei era in posesia si administratia unor activisti comunisti, Trita Fanita, Culita Tarata. Pe atunci functiona lozinca ” nu ne vindem tara „. Se pare ca o dam de pomana la ciuhapi, iar noi ne uitam ca prostii. Intrebarea e: cine a luat spaga pentru a permite arabetilor sa controleze pamantul romanesc? Ce grade au decidentii?

  4. @Vanatorul de javre
    Vezi 2001 cine era Prim Ministru. Ce senator PSD a concesionat fara licitatie tot terenul (Culita Tarata)
    Cine sant cei mai mari latifundiari din Romania.
    Nu cumva cei care acum plang de grija romanului sarac?
    Social-democratie originala.

  5. AR TREBUI DATA LEGE DE LIMITAREA SUPRAFETEI DETINUTE. Pentru societati, ferme maxim 100 hectare. Asa se va favoriza aparitia de noi ferme mijlocii ROMANESTI adica cu actionari romani. Altfel ne vom trezi cu firme internationale ca vor detine 90% din terenul arabil si vor cultiva doar rapita pentru combustibil in loc de cereale. In spatele arabilor stau RUSII ca de obicei…si hungurii in transilvania care aplica metoda ebreiasca de cumpararea a pamantului si colonizare.Cei care au semnat vanzarea terenului ar trebui confiscata SHPAGA SI PUSCARIE PE VIATA.

  6. celor de la AZOMURES, patronii au fost acum 20 de ani sau sunt turci, parca mai incearca si un roman sa produca ingasaminte…este bine, cernoziomul cu o sursa dubla de apa, Dunarea si panza freatica, a fost instrainat este simplu cand nu iti pasa…

  7. Teteo, tu ce grad ai avut? Sa-ti pui pe perete protretul lui Stalin si sa te-nchini la el. Fara el nu erai nimic.

  8. Si uite-asa, peste catva timp ne vom trezi cu ditamai emiratul in Insula Mare a Brailei. Doar e pamantul lui, face omul ce vrea acolo!…..[Leo]

    • Nu ar trebui sa fie PAMANTUL LUI!
      Concesiunea inseamna inchiriere.
      Dar daca chiriasul este tampit, asta e.

  9. Dupa capitularea RO in fata coalitiei de servicii ale Occidentului si ale Urss, pe plan local emanatii au activat in doua sensuri. Au schimbat forma de organizare sociala si economica a Romaniei pana au creat o dezordine sociala favorabila hienelor, pradatorilor locali si internationali. Au capatat know-how de la expertii occidentului si orientului capitalist in privinta tehnicilor de inducere in eroare a populatiei locale. De 2-3 decenii oamenilor buni si oamenilor muncitori din Romania le este aproape imposibil sa mai observe realitatea in ceea ce priveste soarta lor si a Tarii. „Specialistii” lucreaza nu doar in partide, comisii si ministere, lucreaza si prin algoritmi, prin supraveghere sofisticata. Daca poporul este abandonat de catre „elite”, iar elitele mercenare vand si instraineaza tot, strainii mai vechi si mai noi profita de aceste ocazii…

  10. „În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piaţa românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.”
    Acest mustacios nenorocit de la Cons.Concurentei -Chiritoiu inca nu este cercetat penal el a distrus concurenta romaneasca- care consurenta ce lipseste cu desavrsire!Asta a inchiriat si concesionat toata Romania clientilor ce-i vin pe usa si oare cata spaga
    a luat nemernicul asta? El aproba tot, da tot, unde este concurenta romaneasca efectiva, ce a oferit el pietei romanesti autohtone?Reptila asta trebuie cercetata penal altfel vinde toata tara.Citesc si ma ingrozesc ce afaceri aproba acest trepadus ,tradator si plin de conturi, ca in codru a ajuns Romania pe mana unor japite gen Chiritoiu!Ce oferte a facut pietei romanesti?Cer cerctearea penala a acestui TALHAR ,platit de tara si el ofera totul strainilor!Minte cu nerusinare ,statul are drept de preemtiune, minte acest spagar oordinar al strainilor!

  11. Cer abrogarea art.134 teza II -din Constitutie alin (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
    „În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”- acest aliniat sa fie exclus,prin referendum de revizuire !
    ALTFEL ACESTI TALHARI NE LASA PE DRUMURI! JEFUIESC TARA FARA RUSINE,FARA LIMITA !!!!!!!!
    CER REFERENDUM PE ACEASTA TEMA!

  12. credeti ca institutia abilitata va aproba ca marocul sa fabrice precursori ai armamentului dupa ce au interzis cumpararea combinatelor romanesti de catre maroc pe acelasi motiv si au fost demolate.

  13. Noua companie va furniza îngrășământ în România la preturi competitive, având ca furnizor direct producătorul. Cine are cât de cât habar de mecanismele unui lanț de distribuție, știe că prețul crește proporțional cu cât numărul jucătorilor din acest lanț este mai mare. O companie înființată cu participarea furnizorului poate oferi avantaje substanțiale pieței locale, cel mai probabil asta a avut în vedere și consiliul concurenței. Cât despre insula mare a Brăilei, mai lăsați netul și duceți-vă acolo la fața locului să vă învețe arabii să faceți agricultură hitech și după aia mai vorbim. A, și încă ceva: concesiunea a fost acordată foștilor proprietari după un proces care a durat 8 ani. Detalii găsiți pe portalul instanțelor, căutați informații înainte să tastați tâmpenii. Aviz amatorilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.