Semn de „gripă” în economie

În luna aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a scăzut în termeni nominali, atât față de luna martie 2023 cu 16,3%, cât și față de luna aprilie 2022, cu 3,0%, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. În perioada 1.I-30.IV.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2022, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali cu 3,4%.

Acestea sunt semne că economia românească începe să fie gripată, pentru că după un trimestru pozitiv, lucrurile s-au schimbat brusc în aprilie.

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 16,3%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-24,2%) și industria prelucrătoare (-15,9%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) și industria bunurilor de uz curent (-8,7%).

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în luna aprilie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 3,0%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-29,0%) și în industria prelucrătoare (-1,6%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-16,0%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,4%). Creșteri au înregistrat: industria bunurilor de uz curent (+4,0%) și industria bunurilor de capital (+3,0%).

Perioada 1.I-30.IV.2023 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2022

Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în perioada 1.I-30.IV.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2022, pe ansamblu, cu 3,4%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+4,4%). Industria extractivă a scăzut cu 14,4%.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+12,4%), industria bunurilor de capital (+9,5%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-8,8%) și în industria bunurilor intermediare (-3,1%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Chip-uri pentru industrie primiti de la chinezi sau continuati sa-i injurati ? „Gripa” este chinezeasca + ruseasca (toata industria metalurgica). Continuati cu premieri militari !

  2. Așa se lauda și Petrov in noiembrie 2009 că,economia duduie si in 20.10 a tăiat salariile și pensiile militare de stat cu 25%. Acum cică economia bubuie,adicatelea nu mai duduie! Nici nu știți ce pierdeți! Votez AUR!

  3. O țară indatorată, care investește peste puteri in arme, nu are cum supraviețui..Dar o țară care chiar pe datorie investește in educație, invățământ și sănătate, aceea țară are viitor..

  4. … ca o chestie de priceput pentru patrioții care sabotează și inchid școli și licee maghiare..performante..

  5. Scade productia industriala, scade cea extractiva deci consumam mai putin combustibili fosili ceea ce e f bine ne apropie de societatea fara poluare progresista unde traim in pesteri si mancam radacini. Pesterile desigur de 15 minute cu tot ce trebuie nu trebuie sa te deplasezi la alta vagauna sau grota pentru diverse nevoi! Pe pereti putem picta vaci sub care scriem nein!

  6. „ INFLAȚIA SCADE-PREȚURILE CRESC-PRODUCȚIILE SCAD- ECONOMIA SE GRIPEAZĂ:;= INS=O MINCIUNĂ SPUSĂ,SCRISĂ,COMUNICATĂ===STATISTICĂ (DAR ȘI „OCOL PE DUPĂ CASA UNOR -NĂNAȘI CARE ZICEAU CĂ PUN „ÎN BLID-PLIC-” UN MERCEDES DAR DE FAPT AU PUS O ROABĂ PE PANĂ”.!

  7. @sosoacaprezident10:18,mai rar se găsesc inși care se laudă că votează cu Soșoacă.Ori sunt sarcastici,ceea ce ar îndulci situația.De pildă mie mi-ar fi rușine să mărturisesc că am vizitat un stabiliment cu felinar roșu.As tine informația asta in registru intim.Mi-ar fi rușine să afle cunoscuții mei că sunt câteodată cuprins de anumite furnicături.Situatia este identică cu sosoacaprezident,de nu este ,cumva,sarcastic.Sa te lauzi cu ceva rușinos,adică să votezi AUR,sau să votezi Sosoaca este absolut dizgrațios,asta te compromite ,iremediabil,sa fii văzut om normal la cap.Asa că, subliniez uluit,că sunt oameni care nu ascund că sunt proști,ci chiar se laudă cu asta.Dupa cum vedeți,sosocarii se înmulțesc ca buruienile.Unde sunt cei 6 la sută pentru educație?

  8. Nu mai avem oamenii seriosi, cu scoala adevrata. Tinerii cu educatie pleaca de aici. Cei ce sunt acum in guvern, parlament sunt golani, koorve. Nu au educatie, din soferi s-au facut cu diplome de la asa zise scoli private. Din vanzatoare la alimentara, din coafeze, manichiuriste au devenit mari cucoane. Asta e situatia, romanistanul e terminat.

  9. deci in aprilie 2023 a scazut cu 3% fata de aprilie 2022 si cu peste 16% fata de martie. Asta inseamna ca in martie a fost un salt de peste 10%, era firesc sa apara o sincopa, daca s-au terminat niste contracte, iar cele noi nu au reusit sa tina pasul cu perioada anterioara, iar aprilie 2022 era prima luna dupa eliminarea restrictiilor, deci a fost o crestere prin eliminarea unei stari stresante. Pare ca totusi suntem intr-o situatie favorabila daca vrem sa gandim. Oricat de ”gripata” pare economia daca vri em sa fim realisti suntem intr-o situatie mult mai buna decat in 2021 si ceea ce traiesc altii. Haindeti sa ne multumim cu ceea ce avem, poate e putin dar este…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.