Plenul Senatului a inclus programul Prima Casă în legea dării în plată şi a impus un plafon de credit de cel mult 150.000 de euro. În total, au fost 119 voturi pentru această lege, nicio abținere și nici un vot împotrivă.
Iniţial, comisiile senatoriale au respins amendamentul privind impunerea acelui plafon, însă a fost susţinut în plen de senatorul PSD Trifon Belacurenco și a primit în plen 63 de voturi pentru, 43 împotrivă și 5 abțineri.
„Între părți s-a încheiat un contract de credit a cărui valoare la momentul acordării nu depășea echivalentul în lei a 150.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație locuință”, este amendamentul votat de senatori, potrivit profit.ro.
Propunerea băncilor ca împrumuturile prin Prima Casă să fie excluse de la aplicare a fost preluată ca amendament de senatorii din comisiile reunite de raport, însă a căzut la vot în plenul Senatului.
Amendamentul a fost susținut de senatorul PSD Alexandru Nazare și a căzut cu 95 de voturi împotrivă, 6 abțineri și 7 pentru. „Rata de credite neperformante este de 0,004%. Programul a fost instituit de guvernul României tocmai pentru a stimula piața Prima Casă. Va duce la prăbușirea pieței imobiliare, inclusiv a sectorului de construcții”, a declarat Nazare.
Actul normativ urmează să fie dezbătută și în Camera Deputaților, care este for decizional.
Legea dării în plată presupune că persoanele care au credite de locuințe pot ceda bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile. Iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a declarat: “Nu e o victorie a mea, este o victorie a normalității, senatoriii au înțeles că legea darii in plată nu afectează programul Prima Casă”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.