Porțile Europei, asediate ca în Evul Mediu (Video)

Imigranți venind din Orientul Mijlociu au folosit un berbec improvizat pentru a forța trecerea din Grecia în Macedonia. Bărbații au început să arunce cu pietre în polițiștii care păzeau frontiera. Aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene.

Imigranții au reușit să dea jos gardul de la frontieră folosind o armă de asediu improvizată dintr-un stâlp de fier. Incidentul este o escaladare a momentelor tensionate de duminică, când imigrantii s-au limitat doar la blocarea caii ferate.

Incidentele au loc după ce Macedonia a decis să închidă frontiera cu Grecia, pentru că, în ciuda acordurilor la care au ajuns Turcia și UE, numărul imigranților care vin din Turcia spre Balcanii de Vest via Grecia este mult mai mare decât anul trecut. 110.000 de imigranți au intrat in Europa în 20106, iar cei mai mulți au folosit această rută. La frontiera cu Macedonia sunt circa 7.000 de imigranți. Autoritățile permit doar intrarea irakienilor și a sirienilor, nu și a afganilor sau nord-africanilor.

Ce se întâmplă la frontiera dintre Macedonia si Grecia se poate vedea și la frontiera dintre Ungaria și Serbia sau Croația, la frontiera austriacă, în timp ce mai departe, spre inima Europei Occidentale, spațiul Schengen se prăbușește precum piesele de domino – Germania, Franța, Belgia, Danemarca și Suedia au introdus controale la frontiera.

În Grecia, premierul Alexis Tsipras refuză ca țara să fie țapul ispășitor al crizei. ”Nu vom acepta să transformăm țara într-o permanentă magazie de suflete, iar Europa să continue să funcționeze ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, a spus Tsipras în urmă cu o săptămână. Pentru a fi convingător, premierul a amenințat că se va opune acordurilor cu Marea Britanie, dacă statele membre nu acceptă mai mulți imigranți din Grecia.

În momentul în care Austria a decis să nu mai accepte decât 80 de imigranți pe zi și după ce guvernul de la Viena i-a invitat pe oficialii macedoneni la o întâlnire dedicată imigrației la care Grecia nu a luat parte, Tsipras a decis să retraga ambasadorul din Austria. „Grecia nu va accepta să devină Libanul Europei, chiar dacă asta ar presupune multe finanțări UE”, a spus ministrul elen al Imigrației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.