Serile Filmului Românesc

De Ziua Naţională a României, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, organizatorul şi iniţiatorul festivalului Serile Filmului Românesc, decretează Ziua Naţională a Filmului Românesc.

Festivalul Serile Filmului Românesc va continua în 2016 cu ediţia a VII-a, care se va desfăşura la Iaşi în perioada 4-8 mai. Noul concept al ediţiei aduce în vedere valorile româneşti din cinematografie, cu accentul pe tineri şi pe dialogul dintre ei şi personalităţile consacrate în domeniu. În acest sens, noua imagine a festivalului este realizată de un tânăr grafician român, plecat la studii în Anglia, la Universitatea din Stafford: Grafo Dragoş. De asemenea, echipa festivalului SFR este formată din tineri absolvenţi ai Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, precum şi de actuali studenţi, toţi fiind membri ai Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

O ediţie cu documentare şi cu zeci de invitaţi din lumea filmului românesc.

Ion Fiscuteanu în filmul Moartea Domnului Lăzărescu, câştigător al Premiului Un Certain Regard la Cannes

Pentru ediţia din 2016, care se anunţă una la fel de valoroasă în ceea ce priveşte invitaţii, Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR: Festivalul Serile Filmului Românesc,propune o nouă abordare. Fiind singurul festival de film dedicat în întregime cinematografiei româneşti, ediţia de anul viitor va marca câteva date importante din istoria cinematografiei noastre. Producţii noi, altele de referinţă şi documentare vor fi proiectate în cele mai importante zone istorice din Iaşi.

O altă etapă importantă în dezvoltarea festivalului o reprezintă promovarea şi implicarea în proiect a tinerilor talentaţi care au ales să facă performanţă în ţară sau în străinătate. La început de mai, vom sărbători la Iaşi filmul românesc, aşa cum se întâmplă de şase ani la rând. Iaşul va găzdui peste 40 de personalităţi din lumea filmului românesc şi a producţiei acestuia (regizori, actori, scenografi, critici de film).

Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu în Moromeţii, regizat de Stere Gulea, premiat la Festivalul de la Santarem din Portugalia

O noutate a ediţiei a VII-a o reprezintă documentarele româneşti, care vor avea zile special dedicate vizionării, dar şi dezbaterii importanţei lor în spaţiul socio-cultural autohton. Filmele de lungmetraj din program se încadrează în noutăţile cinematografice ale anului 2015, dar vor fi susţinute şi de valoarea producţiilor vechi de zeci de ani, care au contribuit la dezvoltarea filmului românesc.

Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi (UPA) susţine în continuare proiectul Serile Filmului Românesc şi devine partener academic în acest an, prin suportul pe care îl oferă desfăşurării festivalului.

Universitatea Petre Andrei este onorată să susţină, în calitate de partener, organizarea celei de-a VII-a ediţii a Serilor Filmului Românesc, singurul festival cinematografic având acest profil, iniţiat şi crescut de la un an la altul de către Asociaţia Studenţilor Jurnalişti. Îi felicităm pe organizatori pentru această iniţiativă, pentru perseverenţa lor în a evidenţia valorile filmului românesc aici, la Iaşi, exprimându-ne convingerea că acest eveniment anual s-a înscris deja cu succes pe harta festivalurilor culturale de anvergură”, precizează rectorul UPA din Iaşi, prof. univ. dr. Doru Tompea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.