Sfârșitul civilizației

Mă întâlnesc, ieri, pe la prânz, cu Albert Camus. El mă bate prietenește pe umăr. Ne plimbăm amândoi pe plajă.

Undeva, în zare, îngropată pe jumătate în nisip, se întrezărește Statuia Libertății. Che Guevara apare dintr-un plan îndepărtat. E însoțit de Gabriel Garcia Marquez. Îl văd și pe Bakunin. Și pe Troțki. E și Orwell în urma noastră. Nu ne zicem prea multe. Într-o altă zare, în lumina cometei, se întrevede burta Titanicului, ieșit la suprafața prin nu știu ce fenomen misterios. Dar uite un trunchi de copac. Să ne așezăm acolo, propune Gabriel Garcia Marquez.

Bună idee, zic. Să ne așezăm și să înțelegem un de a greșit umanitatea. Alvin Toffler vine și el, grăbit să nu piardă un cuvânt. Umberto Eco spune că ar avea o explicație. Soarele cade oblic peste ocean. Nu se aude vuiet de motoare. Nu mai sunt avioane. Nu mai sunt elicoptere. Nu mai sunt mașini. Nu mai sunt fabrici. Nu mai e nimeni. Doar noi. Inexplicabil, totuși, apar din ce în ce mai mulți scriitori, filozofi, pictori, critici de artă, oameni de știință care se îndreaptă, cu toții spre acel trunchi de copac singuratec. E un fel de țintă, un fel de liman. Un fel de agora. Eu, așa, de capul meu, zic niște vorbe. Marxismul, liberalismul şi autoritarismul vor sucomba în faţa noii economii, fiind o economie a războiului, căci războiul e suculent şi profitabil. Organizaţiile antirăzboinice vor înflori fiind şi ele supuse profitului.

Serviciile secrete vor aştepta desecretizarea iminentă prin acte economice iar trocul virtual se va înscăuna ca şi rege. Trocul va fi Împăratul Lumii şi Anticristul în acelaşi timp. Distrugerea familiei prin monosexualism şi spectacol decadent al vulvei larg mediatizate nu face decât să distrugă bugetul cuplului tradiţional spre afluirea noii economii. Statele vor fi pulverizate de individualism şi comportament antimonopolist in timp ce marile corporaţii se vor înghiţi până când vor ajunge la gradul zero al entropiei în timp ce puţinătatea resurselor vor produce noi războaie. Dar nu războaiele în sine sunt subtilul înţeles al economiei viitoare ci stările războinice.

Minorităţile, prea slabe din punct de vedere economic pentru a duce războaie de durată dar pline de vioiciune în plan spiritual şi solidar, vor fi o piaţă sigură pentru artefactul de război şi vor induce în zonele limitrofe economii de război. India militarizată va duce la declinul economic al Chinei în timp ce Rusia va încerca să-şi controleze periferiile prin act comercial de război nu prin războiul însuşi. Trocul virtual va fi împărat şi anticrist într-o lume în care subtilul război meteorologic ar putea avea sorţi de izbândă în timp ce teoria etatistă sau liberalismul economic vor rămâne fără suport. Statul va sfârşi în desuetudine, structurile sale de putere fiind virusate şi necrozate de grupuri rivale, de şantaj şi corupţie iar liberalismul economic va fi ucis de economia morţii, de un spirit religios haotic care va reclama nu libertatea economică ci libertatea extincției economice. Albert Camus parcă n-ar fi de acord. Gabriel Garcia Marquez, nici el.

Che Guevara ține morțiș să pornim o revoluție. Nicolae Titulescu propune înființarea Națiunilor Unite, din nou. Churchill își aprinde trabucul, cere un pahar de whisky. Zice, după câte am auzit, Hitler ar fi dincolo de stâncile alea, l-au luat valurile. Acum ce vreți? Să-l salvăm?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Buna asta cu ce vreti sa-l salvam? nu stiu de unde ati copiat-o sau daca e originala dar din ce in ce mai multa lume vad ca adopta un limbaj de genul Hitler a avut dreptate, Hitler nu a facut nimic rau, Un om a incercat sa impiedice asta dar l-ati omorat… si tot asa. E o constatare nu o acuzatie sau un repros.

    Vreo legatura cu Ovidiu Bufnila ornitologul decedat? Sau ala-i fake news?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.