Sfaturi de la MAE pentru românii care ajung în Africa de Sud la CM de fotbal

Românii care se vor deplasa în Africa de Sud pe perioada Cupei Mondiale pot accesa un ghid cu sfaturi de călătorie, pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, deşi ţara noastră nu s-a calificat la mondiale. Cgiar dacă Africa de Sud este prezentată ca o ţară civilizată, cu infrastructură aproape de invidiat, turiştii trebuie să fie foarte atenţi la tâlhari şi violatori.

Africa de Sud, ţară în care se poate intra doar pe bază de viză, nu este scutită de ameninţările teroriste, iar cum o competiţie de anvergura unei Cupe Mondiale de fotbal poate fi foarte „atractivă” pentru terorişti, se recomandă urmărirea în permanenţă a anunţurilor şi recomandărilor făcute de autorităţi.

Rata crescută a criminalităţii, o problemă în Africa de Sud

Nivelul ridicat al criminalităţii este, de asemenea, o problemă curentă în Africa de Sud, astfel că nu sunt deloc indicate plimbările nocturne. „În zonele periferice ale oraşelor se produc deseori infracţiuni (tâlhărie, jaf armat, viol). Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Africa de Sud să evite deplasările pe jos după lăsarea întunericului şi să nu frecventeze zone necunoscute fără un însoţitor localnic”, se precizează la secţiunea Sfaturi de călătorie în Africa de Sud de pe site-ul MAE.

Cu maşina, doar cu uşile blocate

Deplasarea cu autoturismul fără ca portierele să fie blocate din interior este strict interzisă, iar MAE le recomandă românilor să-şi asigure transportul încă dinaintea ajungerii la destinaţie: „În cazul folosirii unor autoturisme închiriate sau în regim privat, este obligatoriu, prin reglementări existente la nivel local, ca, în timpul deplasării, uşile acestora să fie blocate din interior”.

De asemenea, pentru şoferi este bine de ştiut că depăşirea vitezei de 160 km/h le va atrage automat arestarea.

Urgenţele medicale nu sunt o problemă în Africa de Sud, unde sistemul medical, în special cel privat, este unul performant. O recomandare specială este aceea privind vaccinarea contra malariei, în special pentru cei care călătoresc în nord-estul ţării, la frontiera cu Mozambic, dar şi a hepatitei A, a poliomielitei, a tetanosului şi a febrei tifoide.

Drogurile se plătesc cu închisoare

La intrarea în Africa de Sud, turiştii vor fi supuşi controlului vamal şi nu vor avea voie să aibă asupra lor produse alimentare, seminţe sau plante, în timp ce depistarea în bagajele lor a unor substanţe halucinogene sau a drogurilor le va atrage automat închisoarea pe viaţă, fără drept de apel.

Cupa Mondială de fotbal se va desfăşura în Africa de Sud între 11 iunie şi 11 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.