Și Zelenski, și Iohannis mulțumiți de vizita lui Ciolacu la Kiev! Dar ce-a obținut România?

Vizita lui Marcel Ciolacu la Kiev însoțit de o serie de miniștri este prezentată ca „un moment istoric” de către premier, care a transmis, în principal, că  limba română, nu limba moldovenească, va fi oficială în Ucraina. Premierul a mai spus că au găsit „formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina”. După întâlniri, Ciolacu a vorbit despre un sprijin ”practic” pentru Ucraina – nimic concret despre ajutorul militar.

Mulțumiți de vizită sunt și Volodimir Zelenski, și Klaus Iohannis.

Ce zice Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat, în discursul video de miercuri seară, că a avut în cursul zilei o întâlnire cu o delegaţie României, după o şedinţă comună de guvern, şi a subliniat că legăturile stabilite cu Bucureştiul reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre, fiind recunoscător pentru aceasta partenerilor români.

„M-am întâlnit cu o delegaţie a guvernului român. Astăzi a avut loc o şedinţă comună a guvernelor noastre. Acesta este un alt pas important în direcţia parteneriatului strategic dintre Ucraina şi România. Cooperarea noastră, formatele noastre de interacţiune reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre”, a spus Zelenski. „Pentru securitate, pentru dezvoltare economică, pentru construirea de noi infrastructuri”, a precizat el.

„Şi sunt recunoscător partenerilor noştri români pentru substanţa reală a activităţii noastre comune”, a adăugat preşedintele Ucrainei în mesajul său zilnic transmis compatrioţilor.

Reacția lui Iohannis după vizita lui Ciolacu

„Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc” la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România şi Ucraina la nivel de stat şi de societate”, a scris Iohannis.

Ce a semnat Ciolacu la Kiev? Ce spune Guvernul român într-un comunicat de presă

 

Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri, la Kiev, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei și a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
Aflat la Kiev în vizită de lucru, șeful Executivului a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina politic și practic până la victoria finală și restabilirea completă a integrității sale teritoriale, dar și mai departe în procesul de reconstrucție a țării și de integrare europeană și euro-atlantică.
În cadrul întrevederilor oficiale, prim-ministrul României a salutat demersurile Guvernului ucrainean pentru recunoașterea inexistenței așa-numitei ”limbi moldovenești”.
”Din acest moment, la nivel internațional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română! Mulțumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom conlucra și pentru a modifica legislația în ceea ce privește drepturile minorităților. Toate drepturile pe care le au ucrainenii în Romania vor fi regăsite si în legislația din Ucraina, astfel încât toți cetățenii de origine română, care trăiesc în Ucraina, să aibă aceleași drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.
Premierul a adăugat că împreună cu omologul său ucrainean a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română. ”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat șeful Executivului, la Kiev.
Prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei este un moment istoric pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic convenit între țările noastre, apropiate și prin viziuni comune care țin de respectarea valorilor democratice fundamentale, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
”În contextul primei ședințe comune de Guvern, am semnat documente în domenii extrem de relevante pentru relațiile noastre. Pe baza dialogului am găsit formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând, totodată, piața românească și interesele producătorilor agricoli români. Am setat împreună un model foarte bun de cooperare în acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului român de a dubla capacitatea de tranzit lunară,  până la sfârșitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Comisia Europeană a salutat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene și a subliniat că acest aranjament va crește capacitatea Căilor Solidarității, iar România are un rol esențial în acest sens.
România va beneficia de o finanțare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a șase puncte de trecere a frontierei la granița de nord și amenajarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăți fluxul de trecere a frontierei între România și Ucraina, va servi nevoilor imediate de import și export ale țării vecine afectate de război și o va ancora ferm în zona de transport a Uniunii Europene.
Premierul României a apreciat rezultatele concrete, pe toate palierele, obținute în cadrul primei vizite de lucru la Kiev, de la preluarea mandatului, premise puternice pentru a concretiza viziunea Parteneriatului Strategic în beneficiul cetățenilor.
În contextul ședinței comune a Guvernelor României și Ucrainei au fost semnate următoarele documente bilaterale:
1. Declarație comună a Prim-Miniștrilor României și Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniștri ai României și Ucrainei
2. Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă – Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe
3. Acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România)
4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor
5. Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare
6. Memorandum de Înțelegere în domeniul farmaceutic
7. Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina
Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, au participat: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8475 Articole
Author

30 de Comentarii

 1. Bravo ,Aveți o bila Albă!Românii apreciază cooperarea și înțelegerea ukrainienilor.

 2. Sosoaca,pericol Sosoaca.Ucrainenii vor vorbi si in romana.Iti tradeaza strabunii daci.Auristule (ne)heterosexual Simion,fa spectacol.Te asteptam.

 3. Bine dracului c-ai dat un semn de viață, că aproape era să sun la Arafat să te dau pierdut!

  Limba ca limba, da’ cu școlile și pământurile românești deținute ilegal d-alde slavă Ucrainii, cum a rămas?

  Da’ cu curățarea etnică a teritoriilor românești de către administrația Zelensky cum a rămas? Tot așa? Adică îi ia pe români la război și-i aduce pe ucraineni in locul lor?

  Lasă prafu’-n ochi cu limba, ca-ntre timp ne-am pus ochelari de vedere ca sa ne protejeze de praf și ca să vedem mai bine.

 4. Plăvanul se bagă în ciorbă. Lasă să se înțeleagă că are merite. O nulitate care a nenorocit România 10 ani! Culmea, o să-i dăm casă, spp, pensie de șef de stat pentru că…doar a stat!

 5. ‘ Na-ți-o frântă că ți-am dres-o ‘, s-a obținut ‘dreptul’ de transport pentru mai multe cereale ucrainene, inclusiv pe cale fluvială, fermierii românii nu cotează, de la Bruxelles se aud aplauze furtunoase.

 6. Nu a fost ședință comună, româno-ucraineană, ci o ședință a guvernului ucrainian întregit. Cel ce-și zice „Guvernul României” ca și Președintele României, folosesc o etichetă mincinoasă, de fapt fiind guvernul „în exil” al Ucrainei. Acordurile semnate nu sunt valabile deoarece au fost semnate de primul ministru al Ucrainei de la Kiev cu primul ministru al Ucrainei de la București. Guvernul României nu a fost prezent și nu si-au pus semnătura pe asemenea acte, deoarece acest guvern nu mai există. Acordurile despre care se face vorbire transformă România în a 25 regiune – oblast-. De o bună bucată de vreme Ucraina are 2 guverne, 2 președinți, doi premieri și mai ales doi președinți. Ăia care sunt nominalizați ca fiind președinte al României și respectiv premierul Guvernului României demult au încetat să se mai manifeste ca atare. Cei care-și zic guvernanți români mai au o „calitate”, sunt executanți mai docili ai jupânului de peste ocean, în comparație cu ucrainienii autentici. Pentru România pericolul mare nu-l reprezintă rușii ci „președinția și guvernul ” de la București, a pus țara sub ocupații străine, UE, SUA, Ucraina, etc. Măcar dacă ar fi fost un singur ocupant, să ști care-i stăpânul, colonizatorul, metropola.

 7. Nimic, ce sa obtina? Cere colonia ceva pentru ea vreodata? Cerealele americane din Ucraina vor trece nestingherite prin colonie si gata. Stapanii sunt multumiti.

 8. Zelensky primeste 5 miliarde de la Romania si cat se intoarce in contul lui Ciolacu si cat la Johanus???

 9. @Livia:cum puteți să spuneți așa ceva,când s-a convenit ca ucrainienii să caute și să ne restituie moaștele Sfintei Teodora(nu,nu împărăteasa,o călugăriță,dar nu știu amănunte,nu sunt ortodox),iar noi,la schimb,să căutăm și să restituim rămășițele a doi hatmani,morți pe aici;ce,e de colea schimbul?probabil când o vom primi pe Teodora vom mai avea un pelerinaj…

 10. In intreaga UE minoritatile folosesc propria limba in biserici, nu si in scolile statelor unde traiesc acestea si unde trebuie sa se INTEGREZE, nefiind STATE IN STAT!!! Drepturile exagerate acordate de Romania minoritatii maghiare sunt o reminiscenta a epocii BOLSEVICE si incurajeaza IREDENTISMUL, respectiv solicitarea de „NOI DREPTURI”, in loc sa consfinteasca „coexistenta pasnica”!!!
  In calitate de cel mai acerb inamic de pe forum al REGIMURILOR NEOBOLSEVICE de dupa Lovitura de STAT KGB/GRU/Comintern sunt nevoit sa apreciez rezultatele vizitei la Kiev, rezultate care lasa PATRIOTARZII Sekuku fara OBIECTUL MUNCII!!! In ce priveste CEREALELE din STATUL SUVERAN Ucraina care INTOTDEAUNA TREBUIAU DOAR SA TRANZITEZE STATUL SUVERAN Romania, faptul ca unele cantitati ramaneau la noi NU RESPONSABILIZEAZA Ucraina, ci OLIGARHII SEKUKU care aduceau si inaintea MACELULUI BOLSEVIC SOVIETIC
  din Ucraina CEREALE DIN TOATA LUMEA, inclusiv din Ucraina, pentru A SABOTA AGRICULTURA ROMANEASCA!!!

 11. Concluzie: Ukranii semneaza, dar nu respecta! Timpul va certifica…

 12. Practic s-a convenit doar înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu limba română”.
  Astfel s-a obținut ca în loc să fie în continuare persecutați vorbitorii de limbă moldovenească, să fie cei de limbă română. Fiindcă nu s-a pus sub nicio formă în discuție respectarea drepturilor minorităților naționale.
  În rest a fost o ședință prin care prim ministrul Ucrainei a transmis ordine guvernului României, iar prezența miniștrilor noștri acolo a fost ca să nu existe dubii că ordinele de linie ar fi fost greșit înțelese și ca să ne fie clar cine poruncește și cine ascultă.
  În rest războiul merge bine și continuă conform planului: contează să nu scadă profiturile Monsanto și Cargill, mai ales dat fiind faptul că a fost un an bun pentru agricultură, consumul de armament și muniție să crească pentru ca industria de arme din SUA și Israel să prospere și tot așa. Iar Ucraina nu mai există ca stat independent, aparține deja fondurilor financiare globale iar ucrainienii au murit ca să devină un soi de iobagi moderni.
  Slava Blackrock, Slava Vanguard!

 13. Cine reproduce sloganurile propagandistice ale CRIMINALULUI CONTRA UMANITATII Rasputin, gen „ukrani”, „nazisti” este TROL SOVIETIC
  sau CLONA a unui TROL SOVIETIC!!! Cine il demonizeaza pe Bandera drept „nazist”, respectiv „fascist”, intrucat a fost NATIONALIST
  ANTIBOLSEVIC, un NATIONALIST ANTIBOLSEVIC care in acest spirit a colaborat cu Wehrmacht-ul care a atacat URSS? Bandera a folosit cateva mii de NATIONALISTI, dar a fost ARESTAT in 1941 dupa cateva luni de colaborare cu Wehrmacht de catre Gestapo ramanad in detentie pana la sfarsitul razboiului!!! A fost considerat AGENT SOVIETIC/GRU/Comintern!!! Cine il demonizeaza pe Bandera pe forum si in viata reala drept „nazist” e un provocator ordinar si culmea toti acesti provocatori ordinari sunt SIMULTAN ADULATORII Garzii de Fier, ai lui Zele(a)nsky si ai lui Antonescu, acest CRIMINAL CONTRA UMANITATII si a ROMANIEI si POPORULUI ROMAN care A TRIMIS LA MOARTE UN MILION DE ROMANI si A SUSTINUT MASINA DE RAZBOI NAZISTA cu PETROLUL si GRANELE ROMANESTI!!!

 14. Despre limbile cele oficiale …
  Belgia … Official languages: Dutch, French, German.
  Elvetia … Official languages: German, French, Italian, Romansh.

  Austria … Official language: Austrian German
  India … Official languages: Hindi, English
  Canada … Official languages: English, French
  SUA … Official languages: None at the federal level, National language: English (de facto)
  Australia … Official languages: None at the federal level, National language: English
  Noua Zeelanda … Official languages: English, Māori, NZ Sign Language
  Africa de Sud … Official languages: Afrikaans, English, Ndebele, Sepedi, Sesotho, Setswana, South African Sign Language, Swazi, Tshivenda, Xhosa, Xitsonga, Zulu.

  si exemplele pot continua … cu limbi oficiale IMPRUMUTATE de pe alte TARAMURI (coloniale) …
  STATE IN STAT/Federale. Si STATE COLONIALE si (foste) COLONII/Africa, America de Sud, Asia, Oceania.

  Si inchei cu …
  Israel … Official language: Hebrew, Recognized language: Arabic
  Palestina … Official Languages: Arabic, Hebrew, English.

 15. Ciolacu iar ne minte! Ne spune ca el, ciuciulacu, s-a intalnit personal si accelerat cu circarul iar circarul, neinformat bine cu cine dadea mana, ne spune ca el s-a intalnit cu „delegatia” si cred ca a uitat sa o-ntrebe pe delegatie cum o cheama.

 16. „Dar ce-a obținut România?”
  Pai dreptul si obligatia romaniei de-a da in continuare Ucrainei tot ce cere de la noi, indiferent de costuri.

 17. NIMIC,asta a obtinut Romania.a se vedea ce documente s-au semnat.din pacate suntem o colonie bananiera condusa de slugi odioase si tradatori de tara.

 18. „Dar ce-a obținut România?”
  Faptul ca populatia noatra din Ukraina … care era impartita intre români si moldoveni … devine DOAR o UNICA si ACEEASI populatie (ca inainte de anul 1775 din tara muma)/româneasca … populatie UNICA care are o LIMBA UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1775 din tara muma) /limba cea româneasca !
  Analog cu populatia noastra straveche UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1815 din tara muma) din R. Moldova … avand o LIMBA UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1815 din tara muma)/limba cea româneasca !

 19. „Dar ce-a obținut România?”
  Faptul ca populatia noatra din Ukraina … care era impartita intre români si moldoveni … devine DOAR o UNICA si ACEEASI populatie (ca inainte de anul 1775)/româneasca … populatie UNICA care are o LIMBA UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1775) /limba cea româneasca !
  Analog cu populatia noastra straveche UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1815) din R. Moldova … avand o LIMBA UNICA si ACEEASI (ca inainte de anul 1815)/limba cea româneasca !

 20. Sa nu ne bucuram prea devreme si sa asteptam sa auzim de la romanii nostrii din Ukraina daca intradevar este asa .Incredere foarte mare in ce spune Ciolacu nu am .

 21. Mai bine ca s-a rezolvat in Ucraina ce nu se putea rezolva in Romania!
  Si pot spune ca a fost un gest marinimps din partea PM Ciolacu a punerii problemei limbii romane ca limba oficiala si a rezolvarii ei.

 22. Cum ce? Ca de obicei: praful de pe toba si mandria prosteascü de a fi fist acceptata pe post de stergator …. de pantofi de catr e cei care conteaza!

 23. romanii simt pe pielea lor ce inseamna cand esti condus de un prost plin de initiative.Orice coincidenta cu realitatea e pur intamplatoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.