Un nou Consiliu JAI: România ”lipsește cu desăvârșire”

Joi are loc o nouă şedinţă a Consiliului JAI la Bruxelles.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac arată că aseară a fost publicată ordinea de zi şi a fost total şocat să constate că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria.

”Azi (joi – nr.) are loc o nouă şedinţă a Consiliului JAI la Bruxelles. Aseară a fost publicată ordinea de zi şi am fost total şocat să constat că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria. Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător în condiţiile în care toate instituţiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României şi Bulgariei”, a afirmat europarlamentarul.

Eugen Tomac arată că ”preşedintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar guvernul chiar a ameninţat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipseşte cu desăvârşire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen”.

”Cine minte şi de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur şi simplu revoltător!”, mai spune Tomac.
MAI român a venit  cu o replică la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE.

„Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, se arată într-un comunicat al MAI, transmis joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Cea mai bună tactică. Nu cumperi bilet n-ai cum să câștigi la loterie. Nu ești trecut pe ordinea de zi n-ai cum să intri în șenghen și nici nu se opune nimeni.
    Până nu se retrasează sferele de influență între marile puteri nu are sens să se desființeze granița cu Ungaria. Dacă SUA ne vinde și de data asta atunci iarăși ar trebui înființată granița cu Ungaria, în situația în care aceasta ar fi desființată.

  2. Atata timp cat Romania va fi sluga tuturor, nu vom fii tratati corect.
    De aceea, de acum incolo, Romania(si Bulgaria daca e demna) ar trebui sa saboteze orice initiativa UE, uzitand dreptul la VETO, pana cand va fi primita in Schengen.
    Nu are curajul de a deveni demna, atunci ne meritam soarta de sclavi ai tuturor.

  3. @Viorica Bălteanu:

    Bine spus daca SUA ne vinde iar, ca la Malta…

  4. Statele Unite ale Europei??:))))
    Ciorinel Simi de la HAUR,ce zice ca rahatul asta de Tomac ,agent rus,a facut o pasiune pentru Schengen

  5. Ne aflam pe buza WW3, toata lumea e cu destu’ pe tragaci si Tomac&Co viseaza Schengen verzi pe pereti. Mari papagali populeaza planeta politica Romania.

  6. Orban Viktor , vara trecută la expunerea de la Tusnad a PROMIS : În perioada 01 Iulie – 31 Decebrie 2024 Ungaria va prelua Președinția Consiliului UE iar PE AGENDA DE PRIORITĂȚI primul punct v-a fi intrarea Romîniei și Bulgariei în spațiul Schengen.

  7. Când se desființează shengen ne primesc!:)) nu numai ca străinii ne exploatează resursele și ne manipulează cum vor dar și noua ne place sa fim sclavi și sa ne lăsăm la voia lor. Lumea iese în strada doar cu bani și pentru lucruri care nu contează

  8. Oficialii romani si UE, sustin ca nu introduc pe agenda JAI acest subiect pana cand unanimitatea nu este certa. Inseamna ca Austria si Olanda se opun in continuare. Asteptam luna decembrie…..ultima strigare !

  9. 8 state membre UE au suspendat Schengen. Franta si Austria controleaza de mult intrarile la granite, iar de ieri Italia face controale la granita cu Slovenia. Guvernul de pacalici mai bine ar lua masuri la granita cu Serbia si Ungaria, migratorii blocati de Italia vor refula pe unde gasesc brese. Schengen o sa fie precum „steaua care-a rasarit”, „azi o vedem si nu e”.

  10. Cred ca viata acestui Schenghen se cam apropie de sfirsit si cam toate tarile si-au dat seama ca libertatea de trecere prin punctele de granita ,nu au adus nimic bun si doar probleme.Granita trebuie sa ramana asa cum era inainte ,unde nici macar musca nu putea trece .

  11. Nu mai fiti mirati. Toti ne zambesc, ne bat pe umeri, spun ca meritam, ca am indeplinit conditiile, dar de intrat, alta data. Dar orice rau este spre bine. Daca am fi in Schengen, s-ar umple tara de musulmani in trecere spre alte tari. Asa….suntem feriti. Nu fortati norocul.

  12. ESTE CEVA DE VOTAT? ROMANIA VETO PENTRU ABSOLUT ORICE SE VOTEAZA CHIAR DE NU ARE TREABA CU AUSTRIA. ASTA PENTRU CA ESTE UN COMPLOT EUROPEAN IMPOTRIVA ROMANIEI SI BULGARIEI CARE AU FOARTE MULTI INTERLOPI, BORFASI SI CIT INCAPE „BRONZATI”. DE ASTA NU NE PRIMESC AR FI INVAZIA CELOR ENUMERATI FARA AI PUTEA CONTROLA SI ASTA SPERIE UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.