Începe pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, care va avea loc sâmbătă, 18 mai.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că de câteva săptămâni sunt făcute pregătiri pentru ca marele eveniment religios să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului. (…) Din fericire, avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekendul de Rusalii’, a declarat Korodi Attila.

Acesta a adăgat că vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.

„Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc maghiari trimit cu pelerinajul călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (…) O să vină domnul secretar de stat Potápi Árpád, care este şi un călăreţ care coordonează programe ce sprijină cluburile hipice şi este o sărbătoare şi a acestor cluburi’, a arătat Korodi.

Primarul din Miercurea-Ciuc le-a transmis şi un mesaj pelerinilor care vor fi prezenţi la sfârşitul săptămânii la această mare sărbătoare religioasă.

„Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi, pentru că venim ca pelerini să ne rugăm la Fecioara Sfânta Maria şi la statuia tămăduitoare. Este un moment unic în care, cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult contează momentul pe care îl trăim la slujba religioasă sau pe parcursul pelerinajului. Aşa că mesajul meu este acela: sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a spus Korodi Attila.

La fel ca în fiecare an, traficul pe căile de acces către locul pelerinajului va fi închis încă de vineri, fiind stabilite zone de parcare a autovehiculelor în mai multe părţi ale oraşului.

De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, de câţiva ani nu mai este permis accesul căruţelor în zona în care are loc procesiunea, cei care folosesc acest mijloc de deplasare având la dispoziţie mai multe locuri unde pot rămâne în siguranţă.

Totodată, sunt instituite reguli privind comerţul stradal, pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol, iar pentru asigurarea siguranţei vor fi mobilizaţi sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

Legenda spune că în anul 1567 principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

23 de Comentarii

  1. Sunt numai steaguri unguresti dar peste jumatate din multime este formata din, sa le zicem, romani. Iar unii se mira cum de udmr-ul are mereu peste 5%.

  2. Mda,.. Nu e legendă, e istorie pe care nu o cunoașteți,. e o tradiție din 1567, istorie maghiară din Transilvania maghiară, pe care romînu imigrant majoritar se străduia multă vreme s-o impiedice,.. chiar a votat impotrivă la UNESCO pentru inregistrare drept evenimente culturale tradiționale a maghiarilor..Dar, ce altceva pot niște venituri neisprăviți, dezrădăcinați impostori ?? Măcar de ar invăța ceva, nu tîrîitul in genunchi la pupat d emoaște

  3. „300 000 DE OAMENI FIECARE PE 1 METRU PĂTRAT–30 HA TEREN -ARE POIANA ACEEA ATĂȚIA? UNDE VOR DORMI? UNDE ȘI CE VOR MÂNCA ?UNDE ÎȘI VOR PARCA LIMUZINELE? ȘI…..A.M.D!? SUPER ORGANIZATORI-FELICITĂRI! BRAVO VICTOR ORBAN,BRAVO MAGHIARI-AVEȚI MARE GRIJĂ DE V.ORBAN !

    Ș

  4. Pelerinii din Secu.ime sânt dela Secu.rime?🤔Nu de alta da sant multi afgani pakistanezi și central asiatici prin Romania….🤫La munca!

  5. Maica Domnului,fara steaguri ungurești și secuiești nu.i mai primește la RAİURİLE UNGÜRİLOR!Sau e o alta ocazie și manifestare iredentist șovinistă mascata in adunare religioasă.

  6. „300 000 DE OAMENI FIECARE PE 1 METRU PĂTRAT–30 HA TEREN -ARE POIANA ACEEA ATĂȚIA? UNDE VOR DORMI? UNDE ȘI CE VOR MÂNCA ?UNDE ÎȘI VOR PARCA LIMUZINELE? ȘI…..A.M.D!? SUPER ORGANIZATORI-FELICITĂRI! BRAVO VICTOR ORBAN,BRAVO MAGHIARI-AVEȚI MARE GRIJĂ DE V.ORBAN !
    ȘI TOTUȘI MĂI MARE „MEDVE=URS” ADUȚI AMINTE DE PRIMA CONSTATARE A GRUPULUI DE MAGHIARI CARE PRIN 1000 AR FI AJUNS LA …ȘUMULEU: GYURI HAI SĂ CULCĂM LANOI DA CU CAII LEGAȚI APROAPE SĂ NU NI-I FURE! -PITYU
    . LASĂ-I SĂ PASCĂ-N VOIE .NU SUNT OAMENI PE AICI”!..DIMINEAȚA-GYURI SCOALĂ PTYU ȘI HAI LA CAI ! –NO,NO ..NICI UN CAL NICĂIERI …. NO VEZI CĂ PĂMÂNTUL ACESTA NU-I PUSTIU –,,.,.AȘA CĂ MAI LASĂ ZISA „venituri neisprăviți, dezrădăcinați impostori” CHIAR DACĂ ROMÂNII HOȚI-DA UNGURII TOȚI !

  7. @Marele Urs ,BEY (editat) ! dupa cum vezi romanii nu critica un evenimet religios care nu este al BOR !

    Tu de ce mananci (editat) mereu impotriva ortodoxiei ? LIBERTATEA RELIGIOASA ESTE INSCRISA IN CONSTITUTIE ,(editat) !
    NU NE INTERESEAZA ce faceti voi lgbt-istii ,neoprotestantii si toate denominatiunile religioase din ARDEAL !
    dar tu de ce esti (editat) si=i spurci mereu pe crestinii romani ? tu nu ai avut rude care au murir si i-ai sarutat inainte de a fi pusi in mormant ? nu si acestia erau ,,ciolane ,, ?

    Desi ai comentarii politice excelente ,mai ales la adresa conducatorilor tradatori,strici totul cand mananci ku polonicul ,la adresa crestinor romani ,care nu te deranjeaza cu nimic !

  8. Ce nu spune Marele Urs/Nagy Medvek este originea acestei manifestari. Lupta dintre catolici si reformist in Ardeal s-a transformat in razboi, cu morti, raniti si prizonieri. Ardealul e unguresc numai in capul tau verde unguresc. De ce nu spui ca biserica catolica a fost(partial) desfintata de Dieta calvinista in Ardeal si impacarea a venit greu!! Romanii era utunci doar vite de povara, „natiune tolerata”, precum animelale slbatice, dar vinati cind nu se supuneau. Piei Satana!! PS. Sarbatoarea religioasa esta traba catolicilor secui, ungurii sunt majoritar reformati!!

  9. Dreptul la Cult și manifestarea religiei e SFANTA !!!Fiecare alege drumul său și e responsabil de alegerea făcut important că nimeni sa nu lezeze pe nimeni.

  10. @ Justinianus,.Ceea ce nici tu și probabil prea mulți care se vor romîni nu cunosc,.. In Transilvania maghiară azi de peste 1100 de ani a fost un eveniment deosebit la Torda, (Turda) in 1568, 6 Ianuarie, in care pentru prima dată in istoria omenirii s-a decis libertatea religiilor.. Adică in Transilvania maghiară puteai practica orice religie doreai,.. Capisci bre ??

  11. IDOLATRIE
    Se aduna ca oile sa venereze un butuc din lemn cioplit sub forma de femeie
    De la care asteapta MANTUIREA .
    Domnul Dumnezeu e un Dumnezeu GELOS aflam din Biblie VT .
    Vai si amar de cei idolatri care il sfideaza inchinandu-se alcuiva in afara de EL .

  12. Ieri sau aseară, am auzit glăsuirea popii din zona prin tv, o umilință greu de stăpânit aruncata spre enoriași, citez „speram sa vina un număr cât mai mare de peste țări și mari, pentru săvârșirea (în genunchi târâș)acestui ritual bisericesc”!

  13. Românii (vorbitorii de limba de SUPRASTRAT de tip ROMANESC/post 300 AD, dar cu un SUBSTRAT stravechi de tip GETO-DACIC/pre-300 AD) SUNTEM LOCUITORII cei MAJORITARI (90%) de pe TOT taramul României (TARAMUL cel STRAVECHI al GETO-DACILOR, mentionati DOCUMENTAR de catre Herodot/450 BC, Tucidide/400 BC, Ovidiu/(8-18 AD), iar la anul 903 AD de catre unguri („Quia essent blasij” /(cf. GESTA HUNGARORUM).
    Ce sa ne facem noi … geto-dacii cei stravechi de pe acest taram … daca DIVINTATILE venerate in mod majoritar pe acest taram au fost OMUL-DZEU cel precrestin al STIINTEI Astronomiei si al NEMURIRII (Zalmoxis/550 BC), precum si OMUL-DZEU al IUBIRII si al NEMURIRII (Iisus Hristos, al carui rit a fost propavaduit inca din epoca paleocrestina pe acest taram de catre Sf. Ap. Andrei/50 AD, cel TOLERAT ca rit crestin de catre Galerius DACUL/311 AD, si OFICIALIZAT ca DIVINITATE ortodoxa de catre Constantin DACUL/325 AD), devenit un rit autohton si bMAJORITAR (89.455) de tip BIZANTIN crestin-ortodox/post Marea Schisma/1054 !

    Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc este un pelerinaj de Rusaliile catolice, cu destinația Șumuleu Ciuc, Transilvania, România. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc își are originea în secolul al XV-lea, când papa Eugen al IV-lea a aprobat, în anul 1444, un pelerinaj de donație pentru terminarea bisericii în construcție.

  14. Edictul de la Turda (în maghiară tordai ediktum, în germană Edikt von Thorenburg) a fost emis în 1568 de Dieta Transilvaniei întrunită la Turda, decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei. Edictul de la Turda a fost promulgat de Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Este primul edict de acest fel din istoria Europei moderne. Documentul original este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
    Edictul a fost emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sângeroase izbucnite între catolici și protestanți în Europa Occidentală, în urma declanșării procesului de reformă protestantă a călugărului Martin Luther din 1517.

    Edictul din Turda nu precizează în particular nici o confesiune religioasă, ceea ce a condus la conflicte între diferitele confesiuni protestante. De aceea, în 1571, principele Ștefan Bathory a emis, în completare, Edictul de la Târgu Mureș, în care a precizat că religiile recepte sunt doar cea romano-catolică, calvinistă, luterană și unitariană, interzicând orice inovații religioase. În Transilvania, ortodoxia și iudaismul aveau statut de religii tolerate („religio tolerata“).

    Adunarea Dietei întrunită la Turda în 1568 a legiferat definitiv statutul de națiune tolerată a românilor ortodocși din Transilvania. Recunoscând religiile recepte, Dieta de la Turda interzicea orice altă inovație religioasă (…) cu aceasta se stabileau cele patru religii legale: catolică, calvină, luterană și unitariană. (…) ele erau religiile celor trei națiuni etnice, ale ungurilor, secuilor și sașilor. Rămânea pe dinafară, acum, religia ortodoxă. Sistemul politic se completează, se definitivează, se așează pe trei națiuni și patru religii recepte. (…) Națiunile și religiile constituționale lăsau acum pe dinafară întreg poporul român, și mai precis, ortodox.

  15. Dacă puteai să comunici date despre plerinajul de la Şumuleu Ciuc puteai să copiezi chiari și ”W Csíksomlyói búcsú-Wikipédia” reușeai să te dai gieștept. De altfel ungurii o cunosc istoria lor, dacă au îndoieli au avut și au la dispoziție mai multe surse, nu se vor lumina de la un semidoct dî India.

  16. si cind te gindesti ca se intilnesc sa plinga la mormint strain… chestie de gusturi… distractie placuta! atentie la gandul din spatele gindului…. ala e cu fatarnicia si lipsa de smerenie…

    sa-i citeez ca e ma bine: „Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi pentru că venim ca pelerini să ne rugăm….şi la statuia tămăduitoare”

    a doua poprunca:… 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.

    Dumnezeu i-a vorbit…cui? lui Moise. Care Mosie? Ala pe care evreii se chinuie sa-l plaseze undeva in timp si nu prea reusesc… Cum ramine cu poruncile ? Pai cum vrea fiecare… Si cu crucificarea cum ramine? Ramine exact asa cum a fost…Surprize, surprize?

  17. muhahahaha

    iar s-a teleportat mincatoru de derizoriu la ora fixa … 14:00 si grait-a pe masura… ungurii e cei mai detepti, stie tot, chiar si ce a ingropat pisica… sau ma rog, or fi avut la dispozitie curu lu stalin si pusca lui lenin… dap, ati inspirat adinc de v-a iesit iste (o)ria pe ochi….

    muhahahahaha

  18. Noi, Românii din România … nu intelegem nici limba maghiara si nici nu suntem interesati de istoria maghiarilor.
    De aceea nu putem citi situri in limba maghiara si despre istoria si spiritualitatea maghiarilor.

  19. Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice.
    Toate limbile indo-europene sunt descendenți ai unui singur limbaj preistoric, reconstruit ca Proto-Indo-European, vorbit cândva în epoca neolitică.
    Familia de limbi indo-europene se compune din mai multe subfamilii:
    Limbile anatoliene: dispărute;
    Limbile indo-iraniene;
    Limba greacă și alte limbi înrudite care au dispărut;
    Limbile italice: între care limba latină;
    Limbile traco-ilire: Printre ele se numărau: limba tracă și limba dacă [SUBSTRATUL cel stravechi al limbii române];
    Limbile romanice: descendentele limbii latine, între care și limba română [SUPRASTRATUL romanic/romanesc al limbii române];
    Limbile celtice;
    Limbile germanice;
    Limbile traco-frigiene: singura rămasă este limba armeană;
    Limbile toharice: dispărute;
    Limbile slave;
    Limbile baltice: înrudite cu limbile slave;
    Limbile gaelice;

    Maghiara este o limbă fino-ugrică, făcând parte din ramura ugrică a acestei familii. Cele mai apropiate limbi de maghiară sunt hantî (numită tradițional ostiacă) și mansi (numită tradițional vogulă).
    Limbile fino-ugrice sunt o subfamilie a limbilor uralice, cele mai importante fiind maghiara, estona și finlandeza. Spre deosebire de majoritatea limbilor vorbite în Europa, limbile fino-ugrice NU aparțin familiei indo-europene.

    Si de aceea, noi Românii din România … nu intelegem nici limba maghiara si nici nu suntem interesati de istoria maghiarilor.

  20. Dacă nu sunteți ”interesati de istoria maghiarilor”. Atunci de ce nu scrii din cronicarii munteni sau moldoveni, exeplu; Simion Dascălu,etc?

  21. „Iară hotarăle Dații despre răsărit era apa Nistrul (la istoricii cei vechi Tiras să numește); despre amiazăzi Marea Neagră și Dunărea; despre apus Panoniia, țăria Budei; despre miazănoapte Morava și Podoliia a crăiia leșască, unde iaste și Camenița. Sănt o seamă de istorici, care dau și Podoliia și cămpii preste Nistru pănă la apa Buhului, și preste Dunăre Misiile amândoo, care să numește Dobrogea, și o parte de Ilirii, să fie fost tot Dațiia.
    Așezănd Domni pre la cetăți, precum zic la leași caștalan, cine care Domn cu al său, iar pre la toate marginile și locurile au pus oșteni, cu numele acestor țări Moldova și Țara Muntenească, Dațiia de Gios; iară Ardealul și părților celorlalte Dațiia de Sus, precum s-au scris la hotarăle Dații. Și acest nume au fost la aceste țări pănă la a dooa descălecare cu Dragoș vodă. Mulți zic Țării Moldovei și Țării Muntăniști, streinii: Dația. Însă neamul lăcuitorilor nu ș-au schimbat numele, ce tot rumănii sau romani, și țările deprinpregiur … acest neam de la Italiia, cării țări îi zic streinii vlah, vloh, unii zic valios, unii ulah. După vloh, italiianul au zis vlah, iară latinul Valahiia […]”
    (Nicolae Costin/(1660-1712), Letopisețul Țării Moldovei de la zidirea lumii).

  22. „Înainte de toate, chiar dacă tot acest neam a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie (despre care se va vorbi mai apoi), totuși toți se cheamă cu același nume de români [Romanorum nomine se appellant], disprețuind adică și dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvanianu-și dau numele de valahi, ci de români (martori îmi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Românească [Czarra Romanasca], adică terra Romana. Noi moldovenii la fel ne spunem români [nos Moldavi similiter nos Romanos dicimus], iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească (dat fiind că numele Moldovei și al moldovenilor este dat foarte de curând, cum vom spune mai apoi) ci românească, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin dacă știe limba noastră, nu-l întrebăm Știi moldovenește? [Scis Moldavice?], ci Știi românește? [Stii romaneste?]”
    (Dimitrie Cantemir, Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei/1718-1719).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.