Simona Halep pierde ULUITOR în faţa jucătoarei surpriză a anului!

Imposibilul a devenit posibil. Ce jucătoare au mai plecat acasă. Ce românce mai continuă la Wuhan. Maria Sharapova nu joacă la marele turneu de la Beijing.

O înfrângere uluitoare

Simona Halep s-a alăturat numelor grele – Victoria Azarenka, Maria Sharapova, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Ana Ivanovic, Agnieszka Radwańska – care au părăsit turneul de la Wuhan. Dacă primele două s-au retras din cauza unor accidentări (la Azarenka avem ceva rezerve), celelalte au pierdut pe teren. Dar modul în care a pierdut Simona Halep este de-a dreptul uluitor. În setul decisiv a avut 5-1 şi de la acest scor a pierdut 6 game-uri consecutive !!! Adversara sa, britanica Johanna Konta este jucătoarea surpriză a anului 2015. În ianuarie era pe locul 150 în WTA, înainte de turneuul de la Wuhan se afla pe locul 66, iar în ziua meciului cu Halep sărise pe 55, iar după meci a urcat pe locul 49. Aici la Wuhan ea avea 1 set şi 2-1 când Azarenka a abandonat, la US Open a ajuns până în optimi şi are în ultimele luni câte 2 victorii la Garbine Muguruza, Andrea Petkovic şi Daria Gavrilova, o victorie la Ekaterina Makarova, adică la jucătoare din top 10, top 20 şi top 30. Britanica are în 2015 o linie de palmares interesantă: 47 de victorii şi 18 înfrângeri, dar trebuie menţionat că a jucat şi 9 turnee din circuitul ITF, unde a bătut cam tot. De asemenea Konta a înregistrat şi înfrângeri la jucătoare mult sub nivelul lui Halep, de exemplu Maria Teresa Torro Flor (dincolo de locul 100) sau Monica Niculescu.

Jucătoare surpriză, dar totuşi…

Sigur, răsturnări spectaculoase de scor de la 2-5 sau chiar 1-5 în seturi decisive s-au mai văzut. Dar de regulă, cea care întorcea rezultatul era o jucătoare de top, iar cealalată una clasată mai slab în WTA. Dar chiar dacă Johanna Konta este surpriza anului, chiar dacă a făcut meciul vieţii ei, să întoarcă un „decisiv” de la 1-5 şi asta în faţa unei jucătoare de top credem că ţine de domeniul SF. Să fi jucătoare de top şi să pierzi de la 5-1 este aproape imposibil şi în faţa Serenei Williams sau Mariei Sharapova în zilele ei bune. Este foarte dificil să înţelegem ce s-a întâmplat. „Mergem” pe două variante, la a treia nici nu vrem să ne gândim.

  1. A fost o înfrângere strategică. Repetăm, Halep a anunţat că nu are niciun obiectiv în cele trei turnee din China, ea propunându-şi să câştige Turneul Campioanelor care începe pe 26 octombrie în Singapore şi unde este cap de serie nr.2. Ca şi la Guangzhou, săptămâna trecută a preferat să piardă în faşa unor jucătoare mai slab clasate, decât în faţa unor jucătoare de top, caz în care le-ar fi întărit respectivelor moralul. Acum la Wuhan, Halep a arătat că o poate bate fără probleme pe Konta, dar nu a fost interesată să meargă mai departe. Analizând evoluţia scorului se poate observa ceva foarte interesant: primul set a fost controlat clar de britanică şi aceasta s-a impus cu 6-3; al doilea set s-a aflat sub controlul Simonei care a câştigat lejer cu 6-3. Şi ajungem în „decisiv” la scorul de 5-1 pentru Simona. De aici ea pierde 6 game-uri consecutive, dintre care 3 pe propriul serviciu. A servit la 5-2, 5-4 – deci când putea închide meciul – şi la 5-6. Atenţie, în 5 din cele 6 game-uri pierdute Halep nu a făcut decât 2 puncte, mingile câştigătoare ale adversarei venind la scorul de 40-30 pentru ea. Doar la 5-5, pe serviciul britanicei s-a jucat un game cu prelungiri, dar cu o singură egalitate la 40. „Citind” această evoluţie a scorului se poate spune că Halep nu a avut deloc intenţia să o pună în dificultate pe Konta. De regulă, o jucătoare, chiar dacă se află într-o situaţie dificilă se agaţă de fiecare minge, se ajunge la game-uri cu câte 5 sau 6 egalităţi. Dar astfel de game-uri erau acum riscante, pentru că oricând Halep putea să câştige. Se impune o întrebare: de ce a ales acum Halep să piardă. Aici răspunsul este simplu: nu a vrut să joace împotriva americancei Venus Williams pentru că un astfel de meci, zdruncină pe orice jucătoare. Ori Halep, având obiectiv Turneul Campioanelor vrea să evite orice „ciocnire” de proporţii, unde te mai poţi şi accidenta etc. Atenţie, la ora meciului, Halep ştia că în sferturi va da de Venus, că Petra Kvitova şi Ana Ivanovic erau eliminate şi că o posibilă semifinală ar fi cu Garbine Muguruza. De asemenea, atât Halep, cât şi Serena Williams nu mai pot pierde poziţiile 2, respectiv 1 din clasamentele WTA şi nu mai sunt interesate să câştige puncte pe care să le apere anul viitor. De exemplu, Maria Sharapova a câştigat anul trecut turneul de la Beijing şi acum va pierde 1.000 de puncte, pentru că nu le poate apăra, ea anunţând că nu este refăcută şi nu participă.
  2. Simona Halep a jucat pe bune, avea intenţia să câştige, eventual şi turneul, pentru că o serie de nume grele au ieşit din cursă, dar şi-a subestimat adversara în setul decisiv şi a intrat într-un blocaj psihic la 5-2 şi 5-4 când servea pentru închiderea meciului şi a pierdut. În acest caz, este nevoie ca Simona Halep să fie serios „lucrată” de un psiholog. Nu este exclus – nu avem până acum vreo declaraţie a Simonei – ca în „decisiv” să fi suferit de ceva. În acest caz, se impune un sever control medical.

Acordăm credit de 65% primei variante, mai ales că datele din setul decisiv ne arată că Simona Halep a vrut să se oprească şi nu a ales varianta unei „accidentări” la un deget. 25% acordăm credit variantei 2 cu cele două subvariante expuse. Mai rămâne un 10% pentru o a treia variantă, repetăm, la care nici nu vrem să ne gândim.

Le prieşte la dublu

Eliminate la „simplu”, Irina Begu şi Monica Niculescu se simt foarte bine în proba de dublu. Miercuri la prânz (fusul orar al României) cele două au învinbs fără drept de apel, 6-2, 6-2 perechea Caroline Garcia (Fra)/Katarina Srebotnic (Slo), cap de serie nr.2. Ambele seturi au avut o desfăşurare identică: 0-1, 4-1, 4-2, 6-2. Singura diferenţă, primul set a durat 33 de minute, iar al doilea 32 de minute. Prin această victorie Begu şi Niculescu s-au calificat în sferturile de finală unde vor juca împotriva redutabilului dublu spaniol, Garbine Muguruza/Carla Suarez-Navarro, dublu cap de serie nr.7. Pentru atingerea acestei faze a competiţiei, fiecare dintre românce are asigurat un cel în valoare de 8.212 USD.

Kvitova şi Suarez-Navarro eliminate

Două rezultate au atras atenţi în reuniunea de miercuri. Petra Kvitova (câştigătoarea din 2014 a turneului), cap de 3, a fost eliminată de Roberta Vinci, cap de serie 15. Teoretic, rezultatul poate fi considerat ca fiind o surpriză. Dar dacă ţinem cont că Roberta Vinci este pe val şi are şi un moral excelent după ce a jucat finala la US Open, surpriza nu mai este chiar surpriză. În plus, la ora actuală există diferenţe foarte, foarte mici între jucătoare aflate pe un „tronson” de 25-30 de locuri în clasamentul WTA. De asemenea Carla Suarez Navarro cap de serie 7 a pierdut în faţa surorii mai mari a familiei Williams, Venus. Nici aici nu se poate vorbi de vreo surpriză. Chiar dacă este mai slab clasată decât Navarro, Venus a demonstrat că este în formă mare – la US Open a pierdut în faţa Serenei pentru că aşa trebuia să se întâmple. Derby-ul zilei, cel dintre Garbine Muguruza, cep de serie 5, şi Ana Ivanovic, cap de serie 9, a fost adjudecat de spaniolă, care confirmă că este într-o formă de zile mari.

Rezultate tehnice

  • Venus Williams (SUA – #24) – Carla Suarez Navarro (Esp – #10): 6-3, 6-4
  • Roberta Vinci (Ita – #18) – Petra Kvitova (Cze – #4): 7-6, 6-2
  • Garbine Muguruza (Esp – #8) – Ana Ivanovic (Srb – #9): 4-6, 6-1, 6-0
  • A.K. Schmiedlová (Svk – #29) – „Kiki” Mladenovic (Fra -#27): 6-4, 6-2
  • Karolina Pliskova (Cze – #20) – Elina Svitolina (Ukr – #20): 2-6, 6-4, 6-4
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.