Sindromul Tourette: premierul britanic cere scuze, Udrea nu

Primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, și-a cerut public scuze după ce, în cadrul unui interviu pentru cotidianul ”The Telegraph”, a descris comportamentul lui Ed Balls, ministrul de Finanțe din umbră, drept unul „specific cuiva cu sindromul Tourette”, relateaza RTV.

„Nu reuşesc, în Camera Comunelor, să nu fiu distras de persiflările fără sfârşit, e ca şi cum cineva cu sindromul Tourette stă în permanenţă în faţa ta”, a declarat Cameron.

David Cameron a fost criticat vehement de sociatatea civilă pentru limbajul folosit, în special în ceea ce privește folosirea sindromului Tourette drept termen de comparație. Tourette este o tulburare neuropsihiatrică și se caracterizează prin ticuri vocale și musculare, inclusiv repetarea neașteptată a unor mișcări sau sunete.

În consecință, Downing Street a remis duminică publicităţii un comunicat în care îşi cere scuze, subliniind că premierul a făcut remarca spontan, fără a o pregăti.

Un episod similar s-a petrecut și pe scena politică românească, când Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale, a declarat în primăvara anului trecut, în cadrul unei conferințe de presă, că liderul PSD, Victor Ponta, „este lovit de sindromul Tourette”.

Singura diferență dintre episodul britanic și cel autohton este că, în cazul celui din urmă, a lipsit cu desăvârșire orice reacție din partea societății civile. Mai exact, din partea organizaţiilor care apără drepturile şi imaginea bolnavilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.