Siria: Violenţe soldate cu victime

Cel puţin opt persoane au fost ucise, vineri, în Siria, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor, în mai multe oraşe din ţară, au indicat militanţi umanitari şi martori oculari, citaţi de agenţiile de presă internaţionale.

 

Cele mai grave situaţii s-au produs la Dael /sud/ şi la Qatana, o suburbie a Damascului, unde şi-au pierdut viaţa câte trei persoane, în timp ce la Zabadani, o altă suburbie a capitalei siriene, şi la Jableh au murit două persoane, conform directorului Observatorului sirian pentru drepturile omului, cu baza la Londra, Rami Abdel Rahman.


La peste două luni de la declanşarea unei revolte fără precedent împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, într-o primă fază în sudul ţării, mişcarea de protest s-a extins practic la nivelul întregii ţări, cuprinzând capitala, până acum relativ ocolită de violenţe.

Forţele de securitate au intervenit în forţă în diferite cartiere din Damasc, dar şi în localităţile Deir Ezzor /est/, Salaheddin /lângă Alep, în nordul ţării/, Derbassiya /nord/est/, Qamichli /nord-est/ şi Amouda /nord, cu populaţie majoritar kurdă/, potrivit militantului pentru drepturile omului.

La 19 mai, preşedintele SUA Barack Obama i-a cerut preşedintelui al-Assad să conducă tranziţia sau să se retragă de la putere. Până acum reticentă la această presiune, Franţa a aderat deschis la poziţia Washingtonului, prin vocea preşedintelui Nicolas Sarkozi, vineri, la sfârşitul summitului G8 desfăşurat la Deauville, notează AFP.

Prezent la Deauville, preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a îndemnat pe preşedintele sirian să se angajeze hotărât pe calea reformelor, „trecând de la vorbe la fapte”.

La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului i-a cerut conducerii de la Damasc să permită unei misiuni umanitare să facă lumină în acuzaţiile privind presupusele violenţe sângeroase comise de forţe guvernamentale împotriva manifestanţilor.

Conform organizaţiilor pentru drepturile omului, în jur de 1.000 de persoane au fost ucise în cadrul mişcărilor de protest, în Siria. Presa nu se poate deplasa nestingherit în zone fierbinţi din Siria, iar informaţiile oferite nu se pot verifica din surse independente.

În contextul mişcării sociale care a cuprins lumea arabă la începutul acestui an, opoziţia din Siria a propus joi o modalitate de rezolvare a crizei siriene, declanşate la 15 martie, sugerându-le forţelor armate să urmeze modelul militarilor din Tunisia şi Egipt, care au trecut de partea protestatarilor, obligându-i pe foştii preşedinţi Zine el-Abidine Ben Ali /14 ianuarie/, respectiv Hosni Mubarak /11 februarie/, să renunţe la putere.AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.