Situația evreilor în România până în anul 1918

evrei-kippa

Publicăm în serial „Cronica anonimă a mișcărilor naționaliste din România” pe care o considerăm o necesitate impusă de actualul contex global cel puțin aparent favorabil reafirmării mișcărilor radicale […]

I. Premisele mișcărilor naționaliste în România

1. Situația evreilor în România până în anul 1918

Istoria mișcărilor naționaliste în Romania (I)

Înaintea Primului Război Mondial, în România, care cuprindea doar Moldova și Valahia, deși nu nu exista decât puțină populație străină, o mișcare naționalistă prinsese deja rădăcini.

Această mișcare era specific antisemită și a apărut în Moldova, unde, de mai mult timp, elementul etnic evreiesc începuse a avea o pondere mai semnificativă, dar mai cu seamă reprezenta forța economică și financiară predominantă.

Din Galiția și Ucraina, unde se formaseră comunități și așezări numeroase, evreii nu au avut o alternativă mai bună decât să aflueze spre Moldova. Împărțirea Poloniei, adoptarea în Principatele dunărene a libertăților comerciale impuse prin Tratatul de la Adrianopole din 1829, precum și pogromurile din Rusia au determinat succesiv migrări masive ale evreilor, mai cu seamă în Moldova.

Inițial, în Principate și apoi în România, evreii au fost considerați străini. Li se acordau drepturi civile și profesionale, dar, sub nicio formă, nu puteau fi lucrători agricoli (deține proprietăți funciare). Drepturile politice li se acordau numai în urma unui vot parlamentar omologat prin decret regal, iar această procedură avea să fie un joc politic pentru fiecare caz în parte.

După Primul Război Mondial, prin tratatele din 1919, evreilor li se vor da aceleași drepturi ca tuturor cetățenilor români.

Dintru-început, evreii în România – dar mai ales în Moldova – au pătruns în viața economică, ocupând poziții care stârneau neliniști. O bună parte din comerț și activitățile bancare era deținută de evrei care se dovedeau a poseda un spirit întreprinzător aparte. La sate, au dezvoltat o rețea de cârciumi și băcănii, dar și un sistem de creditare.

Fiindu-le recunoscute abilitățile ca oameni de afaceri, evreii au devenit un „factotum” de care românii doreau să beneficieze, astfel că fiecare familie bogată avea evreul său. Cum boierii ajunseseră să posede mii de hectare de pământ și nu mai puteau administra direct aceste proprietăți, le-au acordat evreilor titluri de administratori, iar unora de fermieri. Printre consecințele acestei situații, au apărut nemulțumiri și proteste ale țăranilor la adresa evreilor care au precedat răscoala din 1907.

Evreii au dobândit-o această situația privilegiată prin calitatea muncii, a inteligenței, în contextul când indolența în România – mai ales în Moldova- era, ca stare de spririt, generală. După cum avea să observe Petre Carp1, unul dintre oamenii politici eminenți înainte de Primul Război Mondial:

Națiunea noastră va fi în pericol atâta timp cât nu va vrea să muncească precum evreii”.

Pericolul anticipat a devenit real, iar marile drame ale țării ce au urmat țin de prosperitatea dobândită în acei ani.

2. Teritoriul și populația României Mari. Structura demografică în anul 1930

Consecință a Tratatelor de pace din 1919 – 1920, teritoriul României a crescut de la 125.000 kmp. la 295.000 kmp, iar populația de la 7.700.000.la 18.057.028 ( recensământul din anul 1930 ). Populația și-a schimbat în întregime și compoziția etnică:

 • români 12.981.324 (71,89%)

 • unguri 1.425.507 (7,89%)

 • nemți 745.421 (4,13%)

 • evrei 728.115 (4,03%)

 • ruteni 582.815 (3,22%)

 • ruși 409.150 (2,26%)

 • bulgari 366.384 (2,03%)

 • țigani 262.501 (1,45%)

 • turci 154.772 (0,86%)

 • turci ortodocși 106.000 (0,55%)

 • cehi 52.000 (0,29%)

 • rbi, croați, sloveni 51.062 (0,28%)

 • polonezi 48.310 (0,27%)

 • greci 26.425 (0,14%).

Dacă pentru teritoriul reîntregit al României Mari, etnicii evrei reprezentau 4% din populație, pe ținuturi sau regiuni istorice această pondere este sensibil diferită: Maramureș – 20 % ; Cernăuți -16,7 %; Iași- 14,6 % ; Bucovina 10,8 % ; Basarabia- 7,2 % ; Ilfov- 7 %; Moldova 6,5 %.

Teritoriile revenite României de la nord la est: Maramureș, Bucovina și Basarabia aveau înainte de 1919 numeroase și puternice comunități evreiești. După 1919, au avut loc importate emigrări din Polonia și Rusia spre România, în mare parte clandestine și mai puține autorizate. Astfel, între anii 1922-1926, guvernul prezidat de Ion Brătianu a autorizat stabilirea în România a 135.000 de evrei.

Străinii care au vizitat înainte de 1939 nordul României au fost surprinși de densitatea populației evreiești: la Cernăuți din 115.000 de locuitori și la Chișinău din 120.000 de locuitori, marea majoritate erau evrei. Atât la orașe, cât și la sate majoritatea cârciumarilor, medicilor, măcelarilor, comercianților de mărunțișuri, croitorilor, farmaciștilor etc. purtau nume evreiești. Neîndoielnic, trecătorii ocazionali prin aceste locuri rămâneau cu impresia că populația evreiască este foarte densă, ceea ce nu constituia realitatea. Evident era, însă, că în această parte a țării toate pârghiile economice erau controlate de evrei, iar țăranii, români sau ucrainieni. constituia forța de muncă pentru realizarea afacerilor.

Guvernul de la București nu a reușit mult timp să creeze o organizație de credit, cum era Banca Agricolă din Bulgaria, adaptată la necesitățile satelor, țăranii fiind nevoiți să apeleze la împrumuturile scumpe acordate de finanțatori evrei. În Moldova, un țăran proprietar a 10 hectare de pământ realiza un venit de 3.500 de lei, în timp ce în Bucovina venitul pe aceiași suprafață era de 21.000 lei.

Mișcările naționaliste care vor zgudui România au precedat și într-un fel stimulat revoltele debitorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Țăranul era exploatat oricum. Adevărata problemă a fost că potentații pământeni nu suportau concurența, ca și acum de altfel. Ei vroiau și vor monopol pe jupuirea amărăștenilor.

 2. Dupa cum se spune, banul este ochiul dracului. Cine ii tipareste este dracul insusi? Ma gindesc ca premergator MRSO 1917 zburau banii ca vintul si ca Trotski ca tocmai se crease FED in 1913, izvorul crizelor economice… Oare de ce Eminescu era atit de critic cu privire la Tratatul de la Berlin dupa razboiul cu mai multe nume, zis si de independenta 1877-1878? A vazut in viitor probabil…E si asta o arta si nu avea looking glass. Probabil alte mijloace.

 3. Din surse publice(wiki) :
  „Ca urmare a Războiului de Independență (1877-1878), la Congresul de Pace de la Berlin, Marile Puteri au fost de acord să recunoască României noile granițe și independența cu condiția corectării art 7 al Constituției.. .. Rezultatul final a fost o reformulare a art 7 care să dea posibilitatea acordării individuale a cetățeniei tuturor străinilor „născuți și crescuți în România, din părinți stabiliți în țeră” și care n-au avut niciodată altă cetățenie – 1878-1913 numărul celor încetățeniți la cerere nu a depășit cca 500 de evrei
  Cum au ajuns la 750.000 evrei la recensamantul din 1930 e de domeniul imigratiei de tip „mexican” din Rusia
  Erau cca 300.000 in Romania Mica,erau vreo 270.000 in Basarabia si Bucovina si diferenta in Transilvania
  Istoria trebuie scrisa asa cum au fost,nu speculatii,nu interpretari ..
  Studentimea/Intelectualitatea romana era frustrata de faptul ca evreii erau mult mai bine educati din familie,mai apti pentru profesii intelectuale(medici,avocati,etc)si au inceput sa agite teoria”Numerus clausus”aflata la baza miscarilor nationaliste
  Daca un popor e mai destept ca altul,cine e de vina,vorba lui Cilibi Moise : „Toţi cei care n-au, tin socoteala la ceea ce au alţii”

 4. Oricum, au fost prea multi si au ramas prea multi, chiar daca-i cheama Popescu. Mai trebuie rariti.

 5. Orice discutie pe acest subiect e deja caduca intrucat cerberii corecti politic controleaza tot ce misca si naratiunea trebuie sa ramana unidirectionala.
  Cine doreste se poate informa individual, e mult mai prudent decat luarea ca atare a calupului mediatic monolitic ca structura.
  Chiar daca aceasta duce la opinii separate- si aceasta, a avea opinie separata, devine, in statul acesta despuiat de orice decenta, din ce in ce mai aproape de infractiune.
  Anii ’50 pandesc din nou, de sub ochelarii cenzorilor. Cu diferenta ca tehnologia actuala face diferenta in favoarea monocromiei de opinie. Uniti salvam, impreuna vom reusi – si orice alt discurs nu exista.

 6. Evreii au fost intotdeauna o etnie net superioară din toate punctele de vedere ,in special intelectual ! Cei mai buni profesori de matematica ,fizica ,ceiai buni doctori ,ingineri ,economisti,etc Nu mai vorbesc despre literatură,arta ,jurnalism Aceste calitați au provocat invidie, ură și acțiuni antisemite .Dacă romanii i-ar fi respectat și acceptat pe evrei ,astăzi Romania ar fi fost in Europa printre statele fruntase ca economie ,cultură și civilizatie .Ar fi avut si un numar apreciabil de premii Nobel ! Acum avem doar o mulțime de ,,dottore „, o
  nație săracă ,o economie pe măsură ,etc,etc

 7. @ Ortodox laic…
  esti Editat…si manipulant
  foamea emigrantui vesnic ii motiveaza sa invetze mai mult si sa fie mai buni decit populatiile indigene.
  singura resursa a emigrantului este creierul..si trebuie sa dea de mincare.
  indigenii sint mai imbuibatzi…emigrantii trebuie sa livreze…

 8. @gigel

  -si emigrantu va deveni canibal,
  indigenu e appetisant!
  (grashii americii si fetele lor
  alea de pe tik/tok)

 9. OARE CE CARTE DE ISTORIE A CITIT …ORTODOX LAIC…CARE AFIRMA CA …EVREII SINT INTELIGENTI….IN ISTORIA PE CARE AM CITIT-O EU SI RESTUL LUMII ZICE CA EVREII AU FOST ASASINATI DE HITLER SI NAZISTI CA ERAU PROSTI ,INFERIORI CA RASA FATA DE ARIENI….SI CA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL ERA DE FAPT MOTIVAT DE ASTA….SIMPLU SPUS …

 10. @maxtor
  e mai complicat—pe linei materna..
  in plus indigenul de calitate nu da fata dupa veneticul – coate goale
  mai greu sa razbatzi barierele sociale…cine reuseste este legendat prin povesti nemuritoare 🙂
  da…din cauza asta degenerarea e mai rapida 🙂
  nu sint doar cuvinte–e realitate

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.