Situație dramatică la Chișinău: Plahotniuc nu recunoaște noul Guvern

Deși Republica Moldova are de sâmbâtă un nou Guvern, în frunte cu Maia Sandu, votat de către 61 de deputați ai Blocului ACUM în prezența ambasadorilor UE, SUA, Rusiei și a altor state europene, Partidul Democrat, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, nu se dă dus de la putere, recurgând la Curtea Constituțională pentru a încerca să invalideze tot ce decide Legislativul. Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în frunte cu Mihai Poalelungi, numit de către opoziție drept „consilierul pe probleme juridice al lui Vladimir Plahotniuc”, a început, de sâmbătă, să emită pe bandă rulantă și în timp record mai multe avize prin care au fost anulate toate deciziile Parlamentului, inclusiv învestirea unui nou Guvern. Duminică s-a mai stabilit și suspendarea președintelui Igor Dodon și constatarea preluării funcției de către ex-premierul Pavel Filip, ajuns între timp doar un simplu deputat al Partidului Democrat. În timp de mai puțin de două ore s-a dizolvat și Parlamentul și anunțat alegeri anticipate, pentru data de 6 septembrie. Iar asta în timp ce în clădirea Legislativului, 61 de deputați aleși legitim în scrutinul de la 24 februarie au constatat uzurparea statului de către Partidul Democrat, cerând intervenția Consiliului de Securitate al ONU. Motivul invocat de Curtea Constituțională a fost că Dodon nu ar fi dizolvat la timp Parlamentul. Asta chiar dacă Constiuția prevede expres că Parlamentul POATE fi dizolvat de președinte doar la trei luni de la validarea mandatului deputaților, în cazul în care Legislativul nu devine funcțional în această perioadă. Mandatele au fost validate la 9 martie, iar trei luni se împlineau la 9 iunie. Curtea a introdus însă o paranteză, că trei luni ar însemna 90 de zile.
Curtea Constituțională: Foști membri PD, nașa lui Plahotniuc și „consilierul său pe probleme juridice”
Actuala Curte Constituțională este formată în exclusivitate din persoane afiliate liderului PD, Vladimir Plahotniuc, foști membri ai partidului său și chiar nașa sa de cununie. Cei mai mulți dintre ei au fost numiți în funcții în 2018, în preajma alegerilor parlamentare. Ziarul de Gardă de la Chișinău a făcut o analiză, prezentând cine sunt cei șase judecători ai CC și
cum au ajuns aceștia în funcții.
Mihai Poalelungi, președintele CC.
A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 6 martie 2018, fiind la primul său mandat. La scurt timp a fost ales în funcția de Președinte al Curții Constituționale prin Decizia Plenului Curții Constituționale din 16 martie 2018. Poalelungi a fost singurul candidat la funcția de judecător, iar ulterior de președinte al CC. El a fost anterior președinte al Curții Supreme de Justiție și a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și
subordonare Partidului Democrat din Moldova.
Aurel Băieșu, judecător CC.
A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Parlamentuludin 5 aprilie 2013, fiind la primul său mandat. Anterior, a fost deputat pe listele PDM. Mai exact, în perioada 2009-2010 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi (august 2009 – decembrie 2010). Ulterior a fost consilier
în domeniul juridic al Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, care era atunci și președinte al PDM (aprilie 2011 – ianuarie 2012). La scurt timp, înainte să fie desemnat la Curtea Constituțională, a fost detașat în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Italiană (ianuarie 2012 – aprilie 2013).
Raisa Apolschii, judecător CC.
A fost numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Parlamentului din 14 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Ea a ajuns în funcție direct din Parlament, acolo unde era deputat pe listele PDM și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Apolschi a fost nașa de cununie a liderului PDM, VladimirPlahotniuc. Ea a fost deputată PDM în perioada 2010-2018.
Artur Reșetnicov, judecător CC.
A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Guvernului din 12 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Și el a ajuns la CC direct din Parlament unde era deputat PDM. A ajuns deputat PDM în 2017, când a părăsit, alături de alți 13 colegi, fracțiunea PCRM. Reșetetnicov a reprezentat PCRM în perioada 2010-2017.
Corneliu Gurin, judecător CC.
A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 11 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Gurin a fost desemnat de CSM deși nu a fost niciodată judecător. El a deținut funcția de 2013-2016 – Procuror General al R. Moldova și de membru (din oficiu) al Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii. Gurin a fost procuror general în perioada fraudei bancare și în perioada mandatului,
la fel ca și în cazul lui Mihai Poalelungi, a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare Partidului Democrat din Moldova.
Veaceslav Zaporojan, judecător CC.
A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Guvernului condus de democratul Pavel Filip din 6 iulie 2016, fiind la primul său mandat. Anterior a activat în calitate de expert în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Democraţie, Proiectul „Susţinere în implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova” (2005-2008), expert al Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 (2009-2010); arbitru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj și Conciliere din Geneva pe lângă OSCE (2004-2010).
Maia Sandu, aleasă premier cu ambasadorii SUA, UE și Rusiei în sala Parlamentului
Ședința Parlamentului de sâmbătă, în cadrul căreia a fost votată și Maia Sandu în funcția de premier, s-a desfășurat cu prezența ambasadorului UE la Chișinău, a adjunctului ambasadorului american, a ambasadorului Federației Ruse și a reprezentanți a mai multor ambasade europene. Reprezentanții diplomatici au servit pe post de scut pentru deputați, în condițiile în care existau
informații că Plahotniuc ar fi putut încerca să trimită în Legislativ forțele de ordine pentru a evacua deputații.
Ei au stat în jur de 12 ore în Parlament și au emis declarații pe parcursul zilei de sâmbătă prin care
au recunoscut procesul legislativ.
România, reacție anemică și tardivă
În sala Legislattivului a fost văzut și ambasadorul României, doar că acesta a venit mult mai târziu și a plecat mult mai devreme decât majoritatea colegilor săi. De altfel, la Chișinău a fost așteptată cu interes o reacție oficială a Bucureștiului, în special de reprezentanții Blocului ACUM, care au format Guvernul aproape în totalitate și au numit miniștri
ce, în majoritatea lor, dețin și cetățenia română. Bucureștiul a reacționat însă abia duminică, printr-o declarație emisă de președintele Klaus Iohannis tratată de analiști drept una anemică și neclară. Iohannis a adresat un „apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept”, chemând la „dialog toate forțele politice”. Singurele voci care au susținut cu fermitate noul Guvern de la Chișinău au fost ex-președintele Traian Băsescu și ex-premierul Dacian Cioloș.
Situație explozivă Între timp, la Chișinău situația este una explozivă. PD-ul și-a adus trupe de „mercenari”, așa cum le-a calificat premierul Maia Sandu, în fața Guvernului, Procuraturii Generale, Curții Constituționale și a ministerelor, care și-au instalat corturi în jurul edificiilor. Aceștia sunt hotărâți să nu permită accesul în instituții noilor miniștri. PD-ul a organizat și un miting duminică, în cadrul căruia l-a acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie, iar pe cei de la Blocul ACUM de complicitate. Maia Sandu, în calitatea sa de premier  a făcut în aceeași zi o adresare către instituțiile de forță, menționând că Guvernul învestit sâmbătă este în deplină legitimitate și că își va îndeplini obligațiile. Șefa Guvernului a declarat că noul Executiv este susținut de majoritatea cetățenilor și că trebuie să-și preia atribuțiile „democratic și pașnic”. Sandu a mai acuzat Partidul Democrat că își dorește destabilizarea țării și vrea să folosească structurile de forță în acest sens. „Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Domnilor Cavcaliuc, Pînzari, Iachimov, nu îndeplinți ordinele ilegale ale lui Plahotniuc. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a declarat Maia Sandu.
Ea s-a adresat polițiștilor și angajaților celorlalte instituții de forță, cerându-le să apere legea și să protejeze țara, dându-le asigurări că locurile lor de muncă sunt în siguranță.
„Vă ordon să vă faceți datoria față de cetățeni și de țară”, a încheiat prim-ministrul. Ea a amintit și de declarația Parlamentului, prin care s-a stabilit că Partidul Democrat a uzurpat puterea în Stat, socilicitând în acest sens intervenția Consiliului de Securitate al ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Acesta este de țară spre care ne indreptăm și noi culmea cu actorii haosului decorați! Când șefa unei direcții dintr-o procuratură fie și ea ce nume pompos Direcție Națională Anticorupție, doamna Kövesi chiamă la audieri membrii guvernului pentru că guvernul și-a exercitat un drept constituțional și când aceeași șefă când este vorba de ea, nu răspunde unei solicitări a unei comisii parlamentare ș totul merge mai departe; când președintele țării dl. Iohannis dă decrete de prelungire a unui șef al armatei fără să aibă această atribuție și lucrurile râmân așa; când un minustru demite un procuror general, pe dl. Augustin Lazăr, demiterea având la bază concluziile unui control ce descoperă mari deficiențe manageriale și acesta rămâne în funcție ba mai este și decorat, când soția președintelui nu este oprită la aeroport deși părăsea țara intr-o perioadă ce cuprinde data pentru o citație la judecătorie; când presedintelui Senatului României și președintelui Camerei Deputaților li se întocmesc tendențios dosare pe bandă, când domnul Gică Popescu pentru evaziune fiscală achitată integral și imediat la comunicare, face închisoare și președintelui Iohannis “Trâmbiță corectitudine și cinste” nu-i sunt clare declarațiile fiscale și banii datorați statului urmare a unei hotătâri definitive nu-i urmărește nimeni pentru recuperare înseamnă ca domnește arbitru. Și arbitru este alcineva decât instituțiile statului de drept. Și este destul o neînțelegere între ce ce formează acoperitulul arbitru și haosul devine atotcuprinzător.

  2. Cum sa recunoasca UE noul guvern al Republicii Moldova format personal de catre Vladimir Putin,cu acordul ambasadorului american mituit zdravan ,in lipsa ambasadorului Romaniei care nici macar nu a fost intrebat ,pentru ca acest guvern nu intereseaza cauza Moldovei ci sa serveasca interesele Rusiei de federalizare a tarii, cedand Rusiei regiunea transnistreana? Si va pune in practica acordul secret incheiat de Dodon cu Putin,dupa ce a primit cateva milioane de dolari pentru partidul lui de rusofili si de tradatori de neam si tara? Daca Plahotniuc va cere Romaniei si Ukrainei sa apere granitele de frontiera a Republicii Moldova impotriva omuletilor verzi care deja se infiltreaza in Moldova prin Romania si Ukraina,credeti ca sasul Johannis va misca un deget pentru apararea cetatenilor romani din Moldova impotriva omuletilor verzi? In nr.din ce in ce mai mare la Chisinau?Tragediile din Donet si Lugansk vor continua la Chisinau si Odessa? Romanii moldoveni vor devenii din nou cobaii eperimentelor coruptilor de la Bruxelles? De ce credeti ca a fost creata criza din cimitirul international din Valea Uzului dintre romani si maghiari? Nu pute de la km diversiunea spionajului militar rus? Autobuzele parcate la Chisinau ce au adus omuletii verzi se vad pe internet si de la Bucuresti?

  3. Evident ca, in Basarabia si-a bagat coada tataru basecu de a distrus tot si nu a mai ramas piatra pe piatra! Pana ce nu vom scapa de acest TARTOR, pe pamantul romanesc (in gradina Maicii Domnului)nu va fi pace!

  4. LEGEA…..LEGEA NU E BINE FACUTA altfel ORICINE ar fi la putere nu ar avea ce face. Daca legea erea clara si spunea ca NR de voturi conteaza si nu CCM hotaraste….doar constata ce numar pentru si impotriva in timp si la termen de 24 ore….Sa avem grija si la noi cu VOTUL ELECTRONIC ca indiferent ce vom vota SOFTUL va scoate pe cine trebuie…

  5. @Remarcați și că Traian Băsescu zice că respectarea Constituției este un element deosebit de important al funcționării democrației, ?

  6. sa furi fara sa dai socoteala este un drept constitutional? logica de infractor pesedist

  7. E clar ca urmeaza federalizarea. Rusia, UE, USA si-au dat acordul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.