Soborul Maicii Domnului

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica  prăznuiește Soborul Macii Domnului, sărbătoare închinată  Maicii Domnului.

Soborul Macii Domnului este  unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria,  devenind model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

După marile praznice,  se pomenesc toate persoanele sfinte implicate în  acel eveniment, acum Crăciunul.  O prăznuim deci pe Fecioara Maria,  care l-a născut pe Iisus,  Cel care a adus mântuirea lumii.

Sobor  reprezintă adunare de oameni,  iar această zi este o chemare către cei credinciosi de a ne aduna în cinstea Maicii Domnului. Dar Maica Domnului se află în mijlocul tuturor Sfintilor din ceruri  și deci  adunarea noastră de astazi, de pe pământ,  se unește cu adunarea  cerească  la această cinstire.

O dată cu nașterea Fiului lui Dumnezeu, Maica Domnului  unește pentru totdeauna întreaga omenire cu Tatăl din ceruri. Fiul s-a coborât  în lumea noastră  pentru a  aduce lumină ”celor ce şedeau în  umbra morții”, iar întruparea Sa unește cerul cu pământul. ”Maica Domnului este al doilea cer sau a doua lume, cum spune Sfântul Ioan Damaschin.

”Printr-însa s-a înnoit neamul omenesc și ea este Împărăteasa tuturor îngerilor și a tuturor sfinților și Maica noastra a tuturor popoarelor pământului și a tot sufletul necăjit și întristat care o cheamă in ajutor. Știti oare, în ziua Judecatii, cine are să fie de-a dreapta Mântuitorului? Maica Domnului! Iar de-a stânga Lui, Sfântul Ioan Botezătorul, îngerul întâistătător al tuturor sfinților. Deci aceste doua persoane sfinte sunt cele mai mari din ceruri dupa Preasfanta Treime, potrivit creștinortodox.ro.

Fericiți sunt acei creștini din casa cărora nu lipseste icoana Maicii Domnului si au candela la icoana ei, si citesc in fiecare zi măcar un acatist sau un paraclis al Maicii Domnului,  arată sursa citată.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Dreptcredincioșii din țara noastră cinstesc pe Sfântul Nicodim cu multa evlavie, ca pe unul dintre marii îndrumători ai noștri pe calea mântuirii.

A trăit și a lucrat pe pământul românesc sub patru domnitori: Vlaicu, Radu, Dan și Mircea, fiind cinstit și prețuit,  de toți patru. Scriitorul, din vremea lui, a cărții Viață lui Isaia de la Hilandar, vede în Sfântul Nicodim, pe „bărbatul cinstit și sfânt, tare în cărți și mai tare la judecată, în cuvinte și răspunsuri, întemeietor de mănăstiri, puternic la rugăciune și luptător pentru dreapta credință”.

Pe lângă frumoasă mănăstire Tismana, care e ctitoria lui, de la Sfântul Nicodim ne-a rămas și o Evanghelie, numită Tetravanghelul lui Nicodim de la Tismana, scrisă în limba slavonă, chiar de mâna Sfântului.

A adormit cu pace în Domnul în 1406, pe 26 decembrie, fiind petrecut cu jale de călugări și de mulțime de credincioși.  (sursa: crestinortodox)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.