Șoc în Iran – Zvonuri negre despre liderul suprem

sursa foto https://twitter.com/khamenei_ir/header_photo

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamanei, a murit. Cel puțin așa susțin jurnaliștii de la israel365news.com, care mai notează că „Un anunț oficial va fi făcut numai după ce transferul puterilor către fiul său, Mojtaba Khamenei, este finalizat.

Jurnalistul iranian Momahad Ahwaze a raportat sâmbătă pe Twitter că persoanele apropiate de Ayatollah erau „foarte îngrijorate” de starea sa deteriorată. Preocupările au condus la începutul procesului de transfer al puterii către fiul său, în vârstă de 51 de ani, Sayyid Mojtaba Hosseini Khamenei, care în prezent supraveghează mai multe departamente importante de securitate și informații din țară. Ahwaze a sugerat că boala ar putea fi un al doilea atac cu cancer de prostată.

Khamenei, născut la 19 aprilie 1939, este al doilea lider al Iranului de la revoluția iraniană din 1978, după ce a preluat funcția în iunie 1989. El a fost anterior președinte al Iranului din 1981 până în 1989. Khamenei este cel mai longeviv șef de stat din Orientul Mijlociu, precum și cel de-al doilea cel mai longeviv lider iranian din secolul trecut, după șahul Mohammad Reza Pahlavi. Khamenei este cea mai puternică autoritate politică din Republica Islamică și comandantul-șef al forțelor sale armate.

J-Post a raportat că articolul 111 din constituțiile Iranului prevede că „succesorul liderului suprem urmează să fie ales de Adunarea Experților, care este formată în prezent din 88 de ayatollahi. Între timp, țara va fi administrată de un consiliu de conducere provizoriu, care ar fi format din președintele Iranului, judecătorul șef și un membru al Consiliului tutelar.

În iunie 1981, Khameini abia a supraviețuit unei încercări de a-l asisina cu o bombă. El a fost bolnav în 2007, nereușind să apară la evenimente religioase publice, iar zvonurile despre boli sau moarte au apărut. Din nou, în septembrie 2014, Khamenei a fost supus unei intervenții chirurgicale de prostată în ceea ce medicii săi au descris în presa de stat drept o „operație de rutină”, în timp ce surse occidentale de informații au afirmat că are cancer de prostată.

Statele Unite și Iranul nu au avut relații diplomatice oficiale de la criza ostaticilor din Iran, din 1980, când ambasada SUA a fost preluată și diplomații americani au fost luați prizonieri. Khameini a fost un adversar vocal al SUA. Este cunoscut și pentru retorica antisemită și pentru amenințări împotriva Israelului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Scapa lumea de-un criminal. Opera SUA, fiindca ele au organizat lovitura de stat împotriva shahului Reza Pahlavi si înstalat în Iran regimul ayatollahilor. Si-a Frantei, oferindu-i, la vreme, si ani de zile, azil politic liderului shiit Khomeini. Când Quay d’Orsay stia, si-nca BINE, ce se punea la cale, si cu ce fel de consecinte pentru Europa, inclusiv. Reza Pahlavi = vizita-n România cu putine zile-nainte de cadere. Si-n Iran = ultima vizita internationala a lui Nicolae Ceausescu. Împuscat la câteva zile dupa reîntoarcea-n tara. Casablanca, Teheran ’43, … Bucuresti, si … iar Teheran.

  2. Omul ca fiinta vie, este un produs parisabil. Termenul de valabilitate a expirat, produsul urmeaza sa fie retras de pe piata. Viata este trecatoare.

  3. @IR: ‘Teheran 43’ este un film rusesc de la inceputul anilor ’80, bunisor, in care joaca si Alain Delon.

  4. De-abia asteapta alea 72 de fecioare ale lui Allah sa sara pe popa de 81 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.