Un fost ofiţer al servicilor secrete române spune că Societatea Timişoara, cea care a lansat ”Proclamaţia de la Timişoara”, în martie 1990, ar fi fost penetrată, încă din primii ani de activitate, de către informatori infiltraţi, dar şi că ultimele achiziţii în materie de ”nume sonore”, sub o mască politică, ar purta marca aceloraşi servicii secrete.
Fostul ofiţer nu vrea să dea nume de persoane infiltrate, dar spune, pentru cotidianul.ro, că supravegherea informativă în cazul Societăţii Timişoara ar fi fost realizată, în mare măsură, chiar din interiorul acesteia. ”Mai pot să scap câte o informaţie care să fie, pentru voi, ziariştii, o ştire. În anii ’90, imediat după înfiinţarea SRI, activitatea Societăţii Timişoara trebuia monitorizată. Decizia a venit de la Virgil Măgureanu (fost director al SRI) şi provenea chiar din conţinutul unui punct al Proclamaţiei, care vorbea despre descentralizare administrativă, ceea ce la vremea respectivă putea crea un precedent periculos în ţară, mai ales după ceea ce se întâmplase, tot pe atunci, la Tg. Mureş”, spune ofiţerul.
”Timişoara este hotărâtă să ia în serios şi să se folosească de principiul descentralizării economice şi administrative(ceea ce solicită şi astăzi liderii UDMR)” este fraza din conţinutul punctului 11 al Proclamaţiei de la Timişoara, lansată în 13 puncte, la 11 martie 1990, care ar fi stat la baza intrării organizaţiei civice de la care a emanat proclamaţia în supraveghere informativă.
”Noi ştiam că suntem supravegheaţi, mai ales în primii ani de activitate, când Societatea Timişoara era o forţă a societăţii civile şi care avea puterea să adune zeci de mii de oameni la manifestaţii publice. La o şedinţă a societăţii la care s-a discutat depre acest lucru, Seniorul Corneliu Coposu a spus să nu ne panicăm de acest lucru, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a declarat Dumitru Ganţ, fost lider ţărănist şi membru al Societăţii Timişoara, pe care a părăsit-o însă ”din cauza unor divergenţe de opinie”.
De-a lungul timpului, mai mulţi membri ai Societăţii Timişoara au fost deconspiraţi ca foşti colaboratori ai Securităţii. Doru Braia, Mona Muscă sau pictorul Mihai Olteanu au fost daţi afară din societate pentru acest lucru. ”Dacă aceştia au mai colaborat şi cu noile structuri de informaţii din postura pe care o aveau, nu pot să vă spun. Cert este că noi ştiam dinainte ce acţiuni urma să întreprindă Societatea Timişoara”, mai zice fostul ofiţer SRI.
”Am ştiut şi ne-am folosit de dezinformări ca să ne batem joc de penetratori. Ziaristul Iosif Costinaş (membru al Societăţii, dar decedat între timp) a format o comisie în care foştii informatori ai Securităţii să demaşte în interiorul Societăţii Timişoara dacă au fost contactaţi ulterior de SRI. Atunci a ieşit la iveală preotul Eugen Jurcă, care fusese recontactat de fostul său ofiţer de legătură”, spune scriitorul Daniel Vighi, vicepreşedinte al Societăţii. ”Dacă mai prindem unul, îl dăm şi pe ăla afară”, a mai spus Vighi.
La 22 de ani de la înfiinţarea sa, Societatea Timişoara şi-a restrâns activitatea civică doar la susţinerea unei Legi a Lustraţiei, votată în Parlament, dar declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, şi la readucerea unei statui dintr-un cimitir al oraşului într-o piaţă centrală. Politic, Societatea s-a declarat susţinătoarea PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. Membrii ei au luat poziţie publică, prin comunicate de presă şi plimbări de susţinere prin Timişoara, împotriva demiterii preşedintelui Băsescu. În sediul Societăţii Timişoara se află şi biroul parlamentar al europarlamentarului Monica Macovei, care participă şi ea la plata întregii chirii a spaţiului.
”Practic, Societatea stă în cinci oameni. Mai sunt şi alţii, dar în adormire”, spune vicepreşedintele Vighi. Recent, regizorul Sorin Ilieşiu a fost exclus din Societatea Timişoara pentru ”derapaje de la principiile democratice statuate în Proclamaţia din 1990”, după ce i-a făcut ”trădători” pe judecătorii care au invalidat referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În rândurile membrilor Societăţii a fost primit, în schimb, Mihai Ungureanu, fostul şef al spionilor de la SIE. ”Ia fă legătura din ceea ce-ţi spuneam eu legat de infiltrările în Societatea Timişoara şi primirile recente de membri care au devenit «politici» din spioni şi caută o legătură vie din interior. Uite şi un cuvânt care-i uneşte pe cei doi, de acum colegi: Israel”, a mai spus fostul ofiţer de informaţii.
”Între cei cinci care mai suntem, unul e securist? E vorba de manipulare. De intoxicare”, e de părere vicepreşedintele Societăţii Timişoara, Daniel Vighi. ”Cât despre Ungureanu, acesta a fost manager, nu spion. A primit un salariu pentru asta”, a mai adăugat Vighi.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.