Socrul lui Ponta nu crede în „tremuratul” procurorilor

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, afirmă la RFI, referindu-se la intervenția lui Victor Ponta în cazul Lukoil, că „nu trebuie să fim copii de grădiniţă să credem că tremură procurorii prin birouri”.

„E problema CSM-ului să-şi exercite conform legislaţiei în vigoare drepturile pe care le are sau obligaţiile, mai bine zis, pe care le are. Vom vedea care va fi decizia finală”, a spus Sârbu, referindu-se la sesizarea procurorilor în acest caz.

Senatorul PSD spune că „doar la noi s-a creat acum această impresie, că orice declaraţie care vine în contradicţie cu o decizie a justiţiei influenţează justiţia”. „Cum s-o influenţeze? Procurorul îşi ia decizia lui, pe baza documentelor pe care le are el, pe baza investigaţiilor, pe baza sesizărilor. Ce l-ar deranja dacă eu sau dvs., presa, indiferent cine ar comenta o anumită decizie? Nu se duce peste el în birou, nu-l agresează. S-a speriat aşa de rău procurorul, s-a întâmplat ceva? Din contră, am văzut că instanţa a ridicat sechestrul şi compania a început să meargă, decât să lase pe stradă trei mii de oameni şi în lanţ cred că mai mulţi, a luat această decizie, dar tot pe baza unor documente care se află la dosar. Dar e problema justiţiei să-şi facă datoria şi noi comentăm mai puţin aceste decizii”, a spus socrul lui Ponta.

Ilie Sârbu trimite în schimb săgeți către Traian Băsescu. „La noi lucrurile sunt mai grave vizavi de justiţie, că aţi văzut, preşedintele ţării în nenumărate rânduri chiar a dat indicaţii justiţiei şi chiar s-a ajuns la condamnări serioase în dosarele respective. Nu cred că a fost cazul premierului şi nici nu va fi”, a afirmat senatorul PSD.

Întrebat dacă personal, crede că magistraţii au fost timoraţi de afirmaţiile premierului Victor Ponta în privinţa Lukoil, Ilie Sârbu a răspuns: „Haideţi să fim serioşi, exact cum au fost timoraţi de Radu Mazăre! Cădem într-o altă extremă, adică procurorii stau acum în birou şi tremură că nu ştiu cine iese pe televizor şi zice ceva. Păi, ei se uită la televizor sau se uită în dosar? Pentru ei nu trebuie să existe televiziune şi politicieni, pentru ei trebuie să existe legea, dosarul, probatoriul, probele şi decizia (…). Chiar suntem copii de grădiniţă să credem că tremură procurorii prin birouri că a zis premierul sau nu ştiu care politician?”.

CSM s-a sesizat în privinţa declaraţiilor premierului legate de dosarul Lukoil şi de sechestrul pus asupra unor bunuri ale companiei.

Victor Ponta a declarat luni despre dosarul Lukoil că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală, care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Premierul a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.

Între timp, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de ţiţei ale Petrotel Lukoil, aflate în spaţiile de depozitare ale Oil Terminal Constanţa, dar a pus sechestru pe alte 23.817 tone de ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane de dolari, aflate tot la Oil Terminal.

Ponta a reluat marţi ideea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.