Soluția lui Rafila la o problemă gravă

fibroza chistica

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că va fi constituit Registrul electronic naţional al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale.

„Mai avem câteva activităţi în desfăşurare. Sperăm ca majoritatea să le finalizăm până la sfârşitul anului. O chestiune mai laborioasă este legată de definirea şi dezvoltarea laboratoarelor de referinţă. În momentul de faţă instituţiile responsabile sunt Institutul Naţional de Sănătate Publică, care dezvoltă o zonă de laboratoare în acest moment şi la Institutul „Cantacuzino”. Constituim Registrul electronic naţional al acestor infecţii asociate asistenţei medicale într-o aplicaţie web care este dezvoltată în această perioadă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, încât să existe o zonă dedicată acestui subiect. O vom aproba prin modul de funcţionare şi de introducere a datelor prin ordin al ministrului Sănătăţii. De asemenea, se constituie un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale, împreună cu instituţia responsabilă care este ANMCS. Şi acest lucru se realizează în cadrul PNRR”, a susţinut Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a participat la o conferinţă organizată de Societatea Română de Microbiologie, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Conştientizării Consumului de Antibiotice.

Ministrul a amintit că a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru stabilirea indicatorilor de evaluare a activităţilor desfăşurate de managerii spitalelor.

„De asemenea, am pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru stabilirea indicatorilor de evaluare a activităţilor desfăşurate de managerii spitalelor şi câteva puncte care sunt direct legate, performanţa managerului este direct legată de respectarea conformităţii măsurilor igienico-sanitare, de realizarea anuală a unui studiu de prevalenţă de moment al infecţiilor şi a consumului de antibiotice şi de conformitatea profilaxiei la antibiotice şi a modului în care sunt raportate infecţiile. Vor primi mai multe puncte dacă raportează cu adevărat infecţiile. (…) La nivel naţional o să organizăm în curând un studiu de prevalenţă de moment conform metodologiei Centrului European de Control al Bolilor”, a susţinut ministrul.

El a declarat că se va face o normare care să permită angajarea de medici infecţionişti în spitale.

„Probabil că o să găsim să putem să facem o normare care să permită angajarea de medici infecţionişti în toate spitalele. În ceea ce priveşte epidemiologii, acolo avem o problemă. Trebuie să ne gândim cum organizăm cel puţin o perioadă de tranziţie care să permită angajarea epidemiologilor în toate spitalele”, a arătat Rafila.

Ministrul a spus că a discutat deja cu reprezentanţii Ministerului Muncii pentru realizarea unui ordin comun care se referă la raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Un lucru important, am discutat deja cu colegii de la Ministerul Muncii – este vorba despre un ordin comun care se referă al raportarea acestor infecţii în centrele rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice. Trebuie şi aceste centre incluse în activitatea de supraveghere, pentru că uneori focarele de infecţie asociate asistenţei medicale apar şi în astfel de centre. Persoanele de acolo sunt de multe ori cu foarte multe afecţiuni şi riscurile pentru ei sunt evidente”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

În opinia sa, trebuie găsită o soluţie încât să se ofere servicii medicale în spitalele publice „cât mai mult timp”.

„Noi trebuie să găsim o soluţie încât să oferim servicii medicale şi în spital cât mai mult timp şi spitalul public să reprezinte o zonă de atracţie pentru personalul medical. Eventual un proiect care să propună sau să permită desfăşurarea activităţii după programul de lucru în regim privat, de exemplu, în spitalele publice”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului, acest lucru ar putea fi dezvoltat, având în vedere că patologiile complicate care presupun cheltuieli mari şi riscuri mari pentru sănătate sunt gestionate de spitalele publice.

„Cred că este lucru pe care am putea să îl dezvoltăm pentru viitor, mai ales că totdeauna patologiile complicate, patologiile care presupun cheltuieli mari şi riscuri mari pentru sănătate sunt gestionate de spitalele publice. Este normal să fie aşa, este dreptul pacienţilor să acceseze spitale publice. Eu nu cred că în ceea ce priveşte managementul pacienţilor cu accident vascular cerebral există o aşa mare atracţie pentru spitalele private, pentru că acest tip de pacienţi pot să evolueze nefavorabil, au nevoie de intervenţie timp îndelungat, costurile sunt mari”, a spus Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Nu pot sa inteleg cum se arunca fondurile pe altceva(comisii si angajati), cand de fapt, obligatoriu trebuie investit in ceea ce trebuie urgent, mai ales in spitale! Aici nu e vorba doar de Rafila, e vorba de tot spectrul politic perindat in acesti 32-33 ani inclusiv la cotroceni! Poate ca nu mai e importanta tara, e important confortul financiar si stabilitatea personala al tuturor caposilor, restul nu mai contraza! Asta e lectia neinvatata inca din antichitate de acesti lipsiti de orice reper di stabilitate a tarii, karma ocolita intentionat de orice individ din politica si nivel inalt care lucreaza sau conduce o institutie prin numire politica.

  2. Ce s-a realizat in ultimii 30 de ani a fost aducerea tarii si populatiei in sistemul feudal cu iz Pesedist-o- SRIst.
    Sa supnem lucrurilor pe nume, „populatia politicii din Romania” (nu ii putem numi politicieni) sunt in mare parte „emanati” de aceasta grupare cu iz comunist si scolire in serviciile secrete.Pina nu vom crea partide viabile , sanatoase vom continua sa avem parte de acesti „profesori” si „doctoranzi”. Am obosit sa mai vad tot aceeasi indivizi care se pretind inelectuali sa imi hotarasca destinul si sa imi consume energia inutil.

    Romania se destrama la propriu , este tradata zi dce zi de catre aceast putreziciune politica in timp ce intelectualitaea romana (atit cit a mai ramas) isi savureaza micile interese acordate de catre regimul actual, fara a protesta , fara a crea solutii. Ce asteptari trebuie sa mai avem noi poporul mut de la „aristocratia” asta tembela ? In ultimul timp am incercat sa urmaresc (si nu pe televiziuni), fauna propusa si impinsa in fata de catre diversi moderatori si jurnalisti (cu renume de altfel) si nu vad decit un singur lucru , in vreme ce in diaspora avem oameni de valoare ni se tot vintura in fata ochilor aceeasi si aceeasi indivizi care practic nu au produs nimic pina acum , din contra au ajutat la spolierea tarii fiecare in felul sau, de altfel unii au contributii intelectuale deosebite, din pacate au doar atit, sunt contributii individuale si nu colective.
    Romaniei in lipsesc contributiile colective, dar fara o intelectualitate care sa coboare la „nivelul” strazii si sa artate prin puterea exemplului nu cred ca vom asista la Renasterea Romaniei. Poate generatiile viitoare (inca nenascute) vor reusi acest lucru , generatiile actuale sunt compromise si prinse in jocul „lasitatii” sau poate tara aceasta in final se va”topi” sub ochii nostri. Crunte vremuri am ajuns sa traim noi romanii (oriunde ne-am afla).

  3. Recent am fost la Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov. Au facut niste renovari de ramii cu gura cascata . Conditii ca la spitalele private .Pentru managerul de acolo : „jos palaria „!Chiar daca nu au renovat totul ,este un inceput. Probabil ca ,vazind ca nu se misca nimic cu Spitalul Regional ,au trecut la treaba. Deci se poate. Cu un management bun se pot schimba multe in spitale si sanatate.Si suplimentar -: Multumiri celor de la sectia 2 chirurgie si doctorului Hogea !

  4. Nu stiu cum rabda medicii asemenea prostovan la conducere. Rafila nu e numai urmasul unui tortionar, el insusi e un ticalos globalist. Nu uit si nu iert obligarea la vaccinarea anti covid a copiilor. Pentru toti mortii tineri „din cauze necunoscute” rafila poate fi numit asasin. Sper sa vina timpul platii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.