Soluție de criză pentru guvernele UE: Centrale plutitoare

Mai multe guverne europene poartă discuţii pentru a închiria centrale electrice plutitoare, într-un moment în care continentul vrea să îşi asigure aprovizionarea cu energie la iarnă, transmite Bloomberg.

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie, susţine firma turcă Karpowership, care deţine o flotă de astfel de nave.

„Suntem în discuţii cu patru dintre marile economii din Uniunea Europeană”, a spus directorul de operaţiuni comerciale de la Karpowership, Zeynep Harezi, într-un interviu pentru Bloomberg. „Dacă vom putea depăşi birocraţia şi documentaţia, atunci vom produce electricitate la un cost foarte mic, cu respectarea normelor de mediu ale UE”, a adăugat Zeynep Harezi.

Astfel de centrale electrice plutitoare au fost utilizate ca o sursă pentru producţia de electricitate în Africa şi alte economii emergente. Faptul că Europa migrează spre nave care ard combustibili fosili este un nou semnal al nevoii urgente de a găsi surse suplimentare pentru producţia de electricitate pentru la iarnă, în condiţiile în care continentul se confruntă cu numeroase îngrijorări după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Guvernele europene implicate în discuţiile cu Karpowership nu au decis încă dacă vor utiliza păcură sau gaze lichefiate, a spus Zeynep Harezi. Eventuala utilizare a păcurii cu un conţinut redus de sulf ar fi cel mai recent exemplu al faptului că preţurile ridicate la gaze îi determină pe consumatorii de energie să ardă combustibili pe bază de petrol.

Cu toate acestea, utilizarea centralelor electrice plutitoare este un subiect controversat. În Germania, ţară care caută surse alternative de electricitate pe măsură ce închide unele centrale nucleare, ministerele Economiei şi Mediului discută cu compania belgiană Exmar şi Guvernul landului Saxonia Inferioară cu privire la posibilitatea de a găzdui trei centrale electrice plutitoare care funcţionează pe bază de păcură. Însă ONG-ul de mediu BUND a criticat utilizarea unor astfel de nave care ard combustibili fosili, susţinând că argumentele pentru nu sunt clare.

Karpowership are opt centrale electrice plutitoare disponibile care pot genera până la doi gigawaţi de electricitate pe oră, suficient pentru a alimenta cinci milioane de locuinţe. Cea mai mare navă de acest tip are o capacitate de 500 de megawaţi pe oră.

Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Firma turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră, adică jumătate din preţul curent de pe piaţa din Germania în cazul contractelor cu livrare pentru anul viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. De un haz turbat !
    De ce sa nu arzi păcură sau gaz intr-o centrală clasică ?
    Le dăm noi Mintia…?

  2. Excelentă idee! Din capitolul:” Să râdem cu Urs-Ula și Greth-Ula”! ????

  3. Auzi-auzi… vedeti ca Rusia are o flota de centrale NUCLEARE plutitoare, pe care le muta pe coasta Nordica, la Oceanul Arctic, poate ii convingeti pe ei sa le trimita, pacat ca aveti sanctiuni in vigoare care interzic navelor ruse sa ancoreze in Europa. @Gigi – Greta Trotineta s-a sucit, brusc a descoperit ca e o greseala sa inchida nuclearele din Germania, spectrul ca zeci de milioane o sa sufere in intuneric si frig, in baza ideilor ei cretine promovate la nivel mondial i-au facut pe cei care o controleaza sa-i dea alta partitura.

  4. 2GWh e nimic la nivel european… in conditii de frig nu acopera nici 25% din necesarul Rromaniei.

  5. Instalați de captat și convertit energia fulgerelor în amintire lui Baiazid ILDERIM (Fulgerul) nu vând turcii? De ce dacă arzi gazul sau motorina pe apă nu poluezi și centralele pe uscat poluează. Că motorina o aduci tot pe nave pe motorină și motorina trebuie să o descarci la nava centrală electrică cu risc major să poluezi marea.

  6. Si care-i diferenta ca ard pacura la un km in largul marii si nu pe uscat.Si motorina bio.Asta prin ardere degaja cel mai pur oxigen.Astea chiar ne cred prosti.

  7. @ Gigi: Greta Thunberg Says Germany Should Keep Its Nuclear Plants Open. Daca faci un efort minim,afli ce a zis cu cateva zile in urma.

  8. Asta era solutia? Gazul lichefiat de la americani,pacura etc,Daca acum miros orasele a pacura si alti combustibili din deseuiri petroliere [de la arderea fara filtru in termocentrale si de la populatie] ce o sa fie in viitor in porturile de la mare?

  9. Are unu niste nave care pot sa faca chestia asta si isi promoveaza afacerea. Nu este o solutie pentru intreaga UE, poate doar pentru o tara foarte mica. Noi avem termocentrale dar le tinem inchise, iar prin PNRR (Planul National de Ruinare a Romaniei) ne-am angajat sa mai inchidem si din cele care inca functioneaza, desi deja avem o balanta negativa pe energie electrica, adica producem mai putin decat consumam, iar in miezul iernii nici nu vom mai avea de unde sa importam.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.