Sondaj: Crăciunul, ca vai de el pentru peste 40% dintre români

Peste 40% dintre români spun că vor cheltui de sărbătorile de iarnă mai puţin decât au cheltuit anul trecut, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La întrebarea „Faţă de anul trecut, anul acesta crezi că vei cheltui mai mult sau mai puţin de Sărbători?” peste 40% dintre respondenţi au susţinut că vor cheltui mai puţin cu 10%-30%. Totodată, circa 27% spun că vor cheltui aceleaşi sume de bani, similar cu anul trecut. Doar 23% dintre cei chestionaţi spun că vor cheltui mai mult decât anul trecut cu ocazia sărbătorilor, în timp ce peste 9% nu au stabilit sumele pe care le vor aloca acestei perioade.

În ceea ce priveşte bugetul alocat, 30,5% dintre respondenţi spun că se vor încadra între 500 de lei şi 1.000 de lei, în timp ce un sfert dintre cei chestionaţi vor cheltui sub 500 de lei. Circa 20% dintre respondenţi vor cheltui sume de 1.000 – 1.500 lei şi doar procentaje mai reduse dintre cei chestionaţi au alocat sume mai mari.

Potrivit unui comunicat al băncii, pentru peste jumătate dintre cei chestionaţi, principala cheltuială de Sărbători va fi pe mâncare, pentru 42% dintre respondenţi pe cadouri şi doar sub 5% vor aloca marea parte a banilor pentru vacanţe. Însă chiar şi principala categorie de cheltuieli, cea pentru mâncare, are alocat un buget de mai puţin de 600 de lei pentru 70% dintre respondenţi.

Pentru alte categorii de cheltuieli de sărbători, aproape 50% dintre respondenţi vor aloca sub 300 de lei, peste 31% vor aloca între 300-600 lei, circa 13% între 600-1.200 lei iar puţin peste 5% vor aloca sume mai mari de 1.200 de lei.

Sondajul a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 53% dintre respondenţi sunt salariaţi, 75% locuiesc la oraş şi peste 27% au studii superioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

 1. saracii romani iar baga in ei de crapa de marea crapelnita Craciun si Anul Nou,numai sa faca in ciuda javrelor rebrenduite de la CEC Bank
  numai cate apeluri vor fi la Salvare

 2. atat de saraci incat in statiuni nu mai e un loc liber,se vor buluci toti la ski in Austria

 3. Sondaje de tip sorosist!…lumea a treia!…colonia mizeria din europa!…

 4. Oficial, în România, au fost înregistrați 17,82 milioane de utilizatori de internet în ianuarie 2023.
  1200 de respondenți utilizatori de internet reprezintă cam 0,007% din utilizatori. Vouă vi se pare ăsta un eșantion reprezentativ?
  Și ziceți că firmele astea de „sondori” au primit și bani pentru sondajul ăsta? Probabil din dobânzile deponenților, nu-i așa?

 5. N-am bani de Crăciun ! Nici 10 lei de o creaca de Brad ! De Crăciun este Sărăcie Mare ! Ca 13 virgula 8 la suta din 1100 de lei ai da abia in Ianuarie 2024 !

 6. Nu conteaza 40 la suta saracime…nu ii vede nimeni, sunt ascunsi prin sate, prin periferii…La vedere sunt Vedetele si Reclamele cu mancare din belsug…..La Mare si la Munte oricum nu incap mai mult de 800.000 de persoane…

 7. Miticii, cocalarii, bombardierii si pitipoancele nu raspund la sondaje.
  Deci acel sondaj nu este deloc reprezentativ pentru romani.

 8. Dar de ce tr sa mancam pana lesinam? De ce tr sa cumpar cadouri valoroase, eventual iau si un credit sa le cumpar? Nu mai suntem normali!

 9. voteaza cu FSN-ul si tot 40% citesc dar nu inteleg, sa fie o intamplare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.