Sondaj INSCOP. Comasarea lui Ciolacu cu Ciucă, nu, a alegerilor – da

Stampile si buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, la o sectie de votare din Craiova, duminica, 25 mai 2014. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Comasarea alegerilor. 57.2% dintre români au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, în timp ce 36.2% au o părere proastă. 5.9% nu ştiu  sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Candidatura PSD si PNL pe liste comune la europarlamentare si separate la locale

Doar 36.9% au o părere bună despre decizia PNL şi PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (sa facă o alianţă), iar la alegerile locale sa candideze separat. 51.3% au o părere proastă despre această decizie. 10.8% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund.

 

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare – raportat la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă (75.3%  din total eşantion)

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile locale (pentru Consiliul Local al oraşului / comunei) – raportat la respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă (83.5% din total eşantion)

”Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă (comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD şi PNL, intenţiile de vot pentru celor două tipuri de alegeri) arată o diversitate mare de opinii. Majoritatea populaţiei (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar şi o cincime dintre alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanţilor AUR şi ai Alianţei Dreapta Unită sunt şi ele împărţite. Candidatura PSD şi PNL  pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români şi apreciată de puţin peste o treime dintre votanţi. Pe de altă parte, două treimi dintre votanţii PSD-PNL sprijină acest proiect, iar 28% au o părere proastă. În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare, Alianţa PSD-PNL întruneşte 43,7% din opţiuni, cu aproximativ 5 procente mai puţin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută. Intenţia de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puţin peste 30% din opţiuni, urmat de PNL (uşor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenţia de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare. PNL valorifică în mod evident structura de aleşi locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale oraşelor şi comunelor. Suma voturilor PSD şi PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenţia de vot pentru alianţa PSD-PNL la alegerile europarlamentare. AUR, ADU şi SOS România obţin scoruri mai mici la alegerile locale pentru Consiliile Locale decât la alegerile europarlamentare”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Păi nu e legal bre. Nu i se pare nimănui ?? Sau chiar de o șmecheresc,.. nu e moral,. Deci e o imbecilitate tipică, o desconsiderare a alegătorului, a politicii și moralității in general..

  2. Comasarea lui Ciuca cu Ciolacu. Ciuca merge comasat doar cu Caciu, rezultatul ar fi Adrian Ciuca. Desi domnul Ciuca pare deja rezultatul unor multiple comasari anterioare.

  3. Hahaha, sondajul lui peste-secoristul: unirea te face mai slab !!! Disperarea secoristilor ROGi incearca sa convinga ca USL aduce mai putin voturi, decat PSD+PNL. Mare disperare pe formatorii partidului URA, au pierdut crunt, avand in vedere ca fac doar 9,6%. Eh, secoristii ii incurajeaza cu un jenant 20%. Romanii inghit aceste aberatii ?

  4. Cât tupeu la infractorii din politică, încearcă să agațe cetățenii că, cetățenii vor și nu ei ordinarii naibii! Și totul prin aceste sondaje care nu reprezintă cetățenii majoritari la nivelul țării! Întreb și eu:
    – Aceste sondaje rămân la baza definitivării alegerilor pe rotunjite în fals, exact cum se întâmplă de câțiva ani, exemplul la vedere Clotilda la sector1 București?

  5. „Rahatul amestecat nu-i bun” [Nils]

    Hahaha, mi-ai facut ziua buna. Rahatul pur, din AUR, este cel mai bun !!!

  6. poti credita PNL cu 20%?
    Sondatorii astia, ori nu stiu ori sunt cumparati!
    PNL sa dea acatiste daca va trece de 10%.
    Iar daca pleaca, vor merge la forta dreptei, nuu?

  7. Cum să faci sondaj pe o temă ,care nu este constituțională și față de care s-a pronunțat odată CCR,unde este statul de drept cu ,care o ardeau toți pe vremea lui Dragnea,#trotineta rezist nu mai fac demonstrații acum ,sau doar când au ordin de la ONG-uri

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.