Spania: Ziarele se află în mâna creditorilor şi a guvernanţilor care i-au convins să…

Război pe faţă între două mari ziare partenere. Concedierea de către cotidianul spaniol El Pais a unui foarte cunoscut comentator pentru că şi-a acuzat angajatorul de practicarea unei presupuse cenzuri a pus capăt relaţiei apropiate dintre El Pais şi New York Times. El Pais nu a mai publicat suplimentul saptamanal New York Times in limba spaniola. S-a ajuns şi la o dezbatere despre libertatrea presei în Spania.

Miguel Angel Aguilar, 72 de ani, lucra pentru El Pais încă din 1980, de la apariţia publicatiei. Din 1994 a început să scrie editoriale săptămânale şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi comentatori din ţară.

El Pais a încetat să-l mai publice imediat după ce Aguilar a declarat pentru New York Times: “Să lucrezi la El Pais este visul oricărui jurnalist. Dar acum oamenii au ajuns atât de exasperaţi că pot fi concediaţi, încât uneori situaţia aceasta a atins nivelul autocenzurii”. “Ziarele se află în mâna creditorilor şi a acelora din guvern care i-au convins pe creditori că ziarele trebuie ţinute în viaţă şi nu asfixiate din cauza datoriilor. Este o relaţie de dependenţă care aduce daune uriaşe credibilităţii presei din această ţară”.

Iar Aguilar nu a spus cele mi grave lucruri despre situaţia presei dintr-o ţară UE.

“Ziarele spaniole şi-au pierdut independenţa editoriala când vine vorba de articole despre marile companii, în special despre bănci. Nu cred că libertatea de expresie a fost într-o stare atât de proastă de la moartea lui Franco”, spune Juan Pedro Velasquez-Gaztelu, jurnalist care a plecat de la El Pais.

Un jurnalistr cunoscut, Pedro J. Ramirez, a fost dat afară de la El Mundo după ce a scris un articol critic la adresa guvernului conservator al lui Mariano Rajoy, conţinând SMS-uri transmise de premier trezorierului partidului despre niste conturi offshore de milioane de euro operate de Partidful Popular şi din care se îmbogăţeau politicienii. Ramirez este un caz foarte fericit, pentru că avea o clauză uriaşă de reziliere a contractului cu ziarul, bani cu care şi-a lansat un site independent. Însă nu aceasta este situaţia altor 11.000 de ziarişti care şi-au pierdut slujbele în ultimii sase ani.

“Ziarele nu mai sunt conduse de editori, ci de CEO care se gandesc la conturile lor şi încearcă să menţină o relatie bună cu cei de la putere”, spune Ramirez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.