Stăpîni şi sclavi

SparAngela Merkel, GuWernerul României şi români abandonaţi în Germania

Zeci de muncitori români care au lucrat la cules de sparanghel în Germania sînt abandonaţi chiar a doua zi de Paşte pe un aeroport din Germania, fiind lăsaţi să se descurce pe cont propriu pentru a ajunge în România. Cîţiva au reuşit să intre în direct la Antena 3, în emisiunea lui Adrian Ursu, făcînd dezvăluiri cutremurătoare despre condiţiile de muncă şi, mai ales, despre abandonarea lor!

Dezvăluirile românilor abandonaţi sînt de-a dreptul cutremurătoare şi le vom rezuma la sfîrşitul acestui articol, făcînd astfel apel la autorităţile române de a se implica rapid în rezolvarea situaţiei, aşa cum au făcut atunci cînd Angela Merkel, cancelarul Germaniei, le-a cerut să trimită mii de români să-i culeagă sparanghelul.

N-au trecut decît 11 zile de la „Operaţiunea Sparanghelul” de pe aeroportul din Cluj, deci munictorii trebuiau să se afle şi acum în carantină în Germania, mai ales după ce unul dintre ei a decedat în aceste zile, fiind depistat cu Coronavirus. Să vedem, însă, cum s-a ajuns la această situaţie umilitoare şi periculoasă.

30 martie 2020, Bruxelles: După şedinţa Consiliului European, la care a participat şi Klaus Iohannis, CE a emis un Comunicat privind „Orientările privind exercitarea liberei circulații a lucrătorilor pe perioada epidemiei de COVID-19”, cu un capitol special, intitulat „Lucrători sezonieri”:

4 aprilie 2020, Ordonanţa militară nr. 7: deşi în art. 9, al. 3 se precizează că sînt interzise zborurile către Germania, în art. 10, al. 1 se menţionează excepţia referitoare la zborurile charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri:

4-8 aprilie 2020, pe Internet: apar mai multe anunţuri prin care se recrutau muncitori pentru cules de sparanghel în Germania, deşi zborurile de linie spre această ţară erau interzise prin Ordonanţă militară, întărită de declaraţiile lui Klaus Iohannis:

9 aprilie 2020, Aeroportul Cluj: peste 2.000 de români, veniţi ilegal din toate părţile ţării, inclusiv din judeţul Suceava, aflat în izolare, erau la ora 7:00 îmbulziţi pe aeroport, aşteptînd să fie trimişi cu avioanele la cules de sparanghel în Germania. Imaginile au făcut imediat înconjurul lumii:

Presa a devoalat rapid multe nereguli privind recrutarea muncitorilor, deplasarea lor pînă la Cluj în miez de noapte fără a fi controlaţi de patrule, lipsa contractelor, care au fost semnate chiar pe aeroport şi despre implicarea autorităţilor, inclusiv a preşedintelui Iohannis, în această operaţiune.

15 aprilie 2020, „Der Spiegel”,: Ziarul german face publică informaţia potrivit căreia un muncitor român din acest lot trimis la cules de sparanghel a murit de coronavirus! Informaţia a fost confirmată chiar de ministrul de Interne din Germania:

Deci, românul Nicolae Bahan „de 57 de ani a fost găsit mort în locul de cazare pe 11 aprilie. La început, cauza morții era neclară. Un test pentru Covid-19 a fost atunci pozitiv. Ministerul de Interne din Stuttgart a confirmat cazul”! Deci, toţi ceilalţi care erau cazaţi în acelaşi loc, precum şi cei cu care a lucrat pe cîmp, ar fi trebuit să devină imediat suspecţi de infectare şi să fie izolaţi, lucru care nu s-a întîmplat! Nici măcar nu s-a încercat aflarea răspunsului referitor la cauza infectării lui Nicolae Bahan: a plecat infectat din România, a fost infectat în avion sau a luat virusul în Germania?

18 aprilie 2020, ziarul „Monitorul de Suceava”: este publicată Scrisoarea unuia dintre culegătorii de sparanghel, în care sînt demascate condiţiile de muncă, lipsa protecţiei faţă de infectarea cu Coronavirus, dar şi – atenţie! – cum să mintă organele de poliţie în cazul unor controale:

19 aprilie 2020, Antena 3: într-o ediţie specială a emisiunii lui Adrian Ursu, intervin cîţiva muncitori direct din Germania, care fac dezvăluiri incredibile nu numai despre condiţiile umilitoare de muncă pe plantaţiile de sparanghel, ci şi despre abandonarea lor după ce unora li s-a desfăcut contractul de muncă. În direct se afla şi Marius Hanganu, reprezentant al Confederaţiei Sindicatelor Germane:

Transcriem cîteva dintre dezvăluirile făcute în direct de muncitorii din Germania care au reuşit să vorbească la postul de televiziune, păstrîndu-şi însă anonimatul:

Nu vreau să dramatizez situaţia, dar, sincer, sîntem asupriţi. Ne-au băgat în nişte barăci, ne-au promis din ţară nişte locuri de muncă decente. Ne-au pus într-o aşa-zisă perioadă de carantină şi a doua zi ne-au scos la muncă în cîmp! Sînt aici persoane care muncesc de la 14 ore în sus. Azi este Sfînta zi de Paşte. Aseară, de Înviere, s-a muncit. Eu, personal am muncit de seara de la ora opt, pînă dimineaţa la ora opt! Acum, au venit cu un tabel şi i-au obligat pe unii să-şi facă bagajul şi să plece! Autogările şi aeroporturile sînt închise. Cu ce să vină în ţară, fără nici un ban? Nici măcar nu se respectă perioada de carantină, noi sîntem un pericol pentru germani. Noi am fost vînduţi, adică guvernul şi-a dat străduinţa să plecăm din ţară, dar şi un cîine, cînd îl laşi la cineva, laşi un număr de telefon, dacă se întîmplă ceva cu cîinele, să mă suni! Noi pe cine să sunăm? Cînd am sunat la poliţie, a venit unul şi ne-a spus că îl cunoaşte pa patron de 20 de ani, deci tot noi sîntem de vină”.

Interlocutorul a dezvăluit şi cum s-a derulat operaţiunea de racolare a muncitorilor, confirmînd ceea ce am scris şi noi imediat după episodul de la Cluj: „Toată plecarea noastră a început prin telefoane date la anumite firme din România care căutau forţă de muncă. Pe WatsApp ni s-a cerut o copie de pe buletin şi ni s-a dat data plecării, pe 10 aprilie, de la aeroportul Otopeni. Acolo ni s-au dat nişte hîrtii, aşa-zisul contract, un xerox, pe care era semnătura angajatorului, fără ca noi să semnăm. Ne-am dus la check-in, unde am dat datele personale şi ni s-a dat un bilet de avion. Cînd am ajuns în Germania, am fost preluaţi de autorităţile germane, ni s-a făcut un test fictiv foarte scurt, adică ni s-a luat febra, după care au venit autocarele de la firmă şi ne-au dus într-un campus, în care sînt numai barăci, nişte containere. A doua zi de dimineaţă ne-au cerut buletinele, iar duminică, atunci cînd a fost paştele la catolici, am fost scoşi la muncă pe cîmp, la sparanghel! Nu ni s-a dat aici nici un contract să-l semnăm şi am fost trimişi în cîmp. Nu ni s-a dat nici măcar o banală sticlă de apă, deşi aici e praf, e mizerie, e soare”.

O munictoare care a intrat în direct a dezvăluit şi care au fost costurile suportate de muncitori înainte de plecarea din România: „Era o firmă din Sibiu, căreia i-am plătit 100 de euro garanţia că plecăm şi 140 de euro pentru transport. Şi cei care nu au plătit transportul în ţară, vor avea banii reţinuţi din cei cîştigaţi aici, inclusiv banii de mîncare”!

Întreaga conversaţie, precum şi o înregistrare în care apare reprezentanta patronului într-un dialog agresiv şi ameninţător cu muncitorii, pot fi văzute pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=NsHnL_Klzq0.

20 aprilie 2020: în ţară au apărut informaţii despre faptul că zeci de români cărora li s-a desfăcut contractul de muncă sînt abandonaţi pe aeroportul din Ingolstadt, oraș din regiunea administrativă Bavaria Superioară, landul Bavaria, care ar trebui să ajungă în ţară, dar nu au cu ce, căci traficul aerian este oprit, cursele auto sînt interzise!

La ora cînd redactăm acest articol, nici o autoritate română nu a luat legătura cu zecile de români disperaţi. Întrebările legate de această situaţie dramatică se îndreaptă, fireşte, către Preşedintele României, Klaus Iohannis, care a negociat plecarea românilor la cules de sparanghel, ministrului de Externe, care are ambasada şi consulatele în subordine, ministrului de Interne, care a dat Ordonanţa nr. 7, cea care a favorizat plecarea oamenilor în Germania.

Dacă au fost atît de operativi pentru a pune în practică dorinţa cancelarului Angela Merkel, supranumită deja pe Internet SparAngela Merkel, ar trebui să dea dovadă acum de aceeaşi operativitate pentru a-i aduce în siguranţă pe românii daţi afară de patronii nemţi.

O fi pentru important Angela Merkel sparanghelul în farfuria cu friptură pentru clienţii germani, dar viaţa românilor abandonaţi n-ar trebui să fie măcar la fel de importantă pentru autorităţile din România?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Ion Spânu 1818 Articole
Author

61 de Comentarii

 1. O poza mai tare decat o mie de cuvinte! Comandantul/seful sta intotdeauna in dreapta! Un circuit integrat master-slave! Succesuri popor roman de sclavi!

 2. Scandalos si criminal! … desi nu ma surprinde catusi de putin fiindca asta e o practica curenta cam peste tot.
  Ce s-a ales de oameni, de Romania… o tragedie…

 3. Problema va fi cine plateste carantina la sosirea muncitorilor.In hotelurile din germania de mana a treia cazarea cea mai ieftina este 50 euro plus mancare timp de 15 zile fac 1500 euro de persoana pe care STATUL ROMAN o plateste. Muncitorii se intorc si ei cu 1500 euro. Adica daca li s-ar cere bani ar ramane fara un leu in buzunar.Asta miroase a subminarea economiei Romaniei…in favoarea germaniei.

 4. Sparanghelisten, stati linistiti la locurili voastre! Dupa ce veti lua morman de la nemti, mai faceti un etaj la vila. Gratarele va asteapta triste!

 5. Cel mai tare sparanghel ,
  Umplem un dulap cu el
  Sparanghela e multumita,
  Ca el prompt a servit-o!

  Ati vazut oameni buni conferinta de presa de azi a pres.-ului !
  Ma ce i-a facut Sparanghelei !
  Ma da ce i-a zis pentru conditii, pentru asigurari, pentru alte si altele!
  In sfarsit avem si noi pres !

 6. Democratie ? Stat de Drept ? Justitie ? Drepturile Omului ? Uniune Europeana ?… UNDE SUNTETI ? Romania a fost si este doar o ruda saraca… romanii suporta consecintele aderarii fortate la „Uniunea Sparangheliera” !

 7. Cica, Johannis vrea sa le mai dea o permisie de stat acasa inca 2 ore la cei peste 65 de ani. Dupa ce le-a dat liber de la liber pregatirea pentru liber de la 11.00-13.00, adicatelea 2 ore din 24 de ore cat are o zi, acum vrea sa-i bage direct in mormant si fara lumanari aprinse de „umbra lui Mircea la Valcea”. Nici macar de luminita de la capatul tunelului nu au parte. Miroase de la o posta ca, comandantul „action” vrea sa reduca electoratul PSD in mod uniform accelerat. Succesuri diasporeni la impartit averea parintilor de peste 65 de ani!

 8. Unde este acum MAE care până de curând efectua ‘curse umanitare’ cu români dinspre zonele de risc ?!

 9. Interesul este de partea strainataturilor sa aiba un numar mare de sclavi.ro la munca! Acesti strainezi isi protejeaza cetatenii preferand sclavie moderna reala aplicata pe alte nationalitati. Putini si chiar fiarte putini stiu cum sa isi negocieze salariul, timpul de munca si viata! De asta nici in Romania viata si drepturile cetateanului nu sunt respectate, principiul e clar „prioritatea zero a guvernului=anulari=ciuciu” oricare ar fi! Stati sa vedeti cand va intra in forta publicitatea „munca in strainatate” cate aberatii sunt scoase pe gaura gurii! Un exemplu: in cutare tara salariul este 4000-5000 euro sau franci, dar nimeni nu spyne: conditiile de munca, locatia unde vei dormi, hrana zilnica, timpul pentru propriul menaj si preparat hrana daca exista si beneficiezi! Cu pizza sau hrana uscata nu rezisti, nici din punct de vedere hrana/salariu plus chirie cu 4-5000 euro sau franci! Nu au niciun interes sa dea ananunte verbal sau in contractul dintre cele doua parti! Se merge pe principiul „sclavul s-a informat, stie exact ce prevede contractul chiar daca este scris in alta limba decat romana si in plus, prioritate au cetatenii romani ca sunt naivi si buni executanti!

 10. Votantii NOSTRII, ai PNL-ului! Sa trimitem un avion pe cheltuiala contribuabililor romani sa-i aduca acasa. Avem nevoie de votul lor!

 11. Ce va face Violeta Alexandru (cu flacara violet in piept), cea care a dat liftiera afara, cu sicriele sparanghelistilor lui Johannis/Angela? Intreb pentru un prieten anti-fascist!

 12. Dl.Calin Georgescu, probabil inspirat din opera marelui economist romano-american Nicolae Georgescu-Roegen si a lui Herman E. Daly, are un discurs politic-economic bazat pe o viziune crestina si patriotica, pe un model de economie sociala, care poate sa duca la renasterea Romaniei. (Economia neoliberală evidențiază contradicția dintre cel de-al doilea principiu al termodinamicii și legea entropiei, respectiv între iminenta epuizare a resurselor naturale, ca urmare a folosirii lor, și creșterea nelimitată a consumului. Roegen era adeptul unei „descreșteri economice“, pentru a ține seama de legea fizică a entropiei. El aprecia ca bucuria de a trăi trebuie sa fie adevăratul scop al activității economice.) Modelul neoliberal importat de « elitele sorosiste « ne-a adus in starea actuala: o tara condamnata de corporatiile si guvernele straine la neputinta si disperare, la exploatarea resurselor nationale de catre straini, la instrainarea Pamanturilor Agricole, cele mai fertile din Europa ; la dependenta economica-financiara enorma de entitati straine, la distrugerea suveranitatii Romaniei… Este singurul care a propus in ultimii ani un “proiect de tara”( Hrana-apa-energie) coerent,credibil,realizabil , in care interesul national este foarte clar enuntat. Singurul care are demnitatea si CURAJUL sa spuna ceea multi romani spera, dar nu stiu cum sa faptuiasca. Dar majoritatea populatiei e in voia sortii,manipulata prin massmedia, condamnata la incultura si ignoranta, la dispozitia si la mila strainilor…https://www.youtube.com/watch?v=qIVKp8NYZ3I

 13. Domnule Spânu, așteptați răspuns de la cine nu trebuie. Iohannis trebuia de mult timp
  să primească Oscarul pentru cel mai bun rol într-un film mut.
  P.S. Emil Hurezeanu dezbătea aprig pe vremuri la Radio Europa Liberă pentru libertatea
  României. Dacă mai este cetățean (român) onorabil, ar trebui să-și dea demisia din funcția
  de ambasador al României în Germania, în semn de protest față de Paktul Merkel – Klaus (K.K.K),
  cu români pe post de „negri” pe plantațiile Germaniei.

 14. Astept cu nerabdare sosirea „Spartanul-ului” cu sicriele imbracate in tricolor cu inscriptia „onoare si patrei” in lupta cu sparanghelul german si Regimentul de garda „Mihai Viteazu” cu pusca la picior si onorul spre dreapta la drapel pe Baza 90 „AIRE”! Felicitari Johannis!

 15. Luati aminte si la ce scrie Palada!A mai scris ceva asta toamna crud de adevarat!
  Ce ruda saraca domnule!
  Noi suntem servitorii in casa boiarului!
  Aici au dus analfabetismul si tradarile succesive ale politicii dupa 90!
  Clasa asta politica trebuie dezinfectata totalmente!

  Sculati voi oropsiti ai sortii!!

 16. @leprosu,asta inseamna colaborarea stransa dintre covid si Om, unde nu reuseste covidul, reuseste Omul.

 17. Bine ca au fost abandonati in Germania,unde tot mai gasesti putina apa in fantana,si nu in Kalahari,ca era de rau!
  Din ciclul „hai sa vorbim degeaba ca tot stam de pomana”!

 18. Cand tara e guvernata de interlopi,hoti,slugi mizerabile,nevertebrate fara demnitate,tampiti…ce vreti sa fie respectat romanul sa fie Romania o tara infloritoare?Intr-o tara guvernata de adevarati oameni politici nu paparude slugarnice si nevertebrate imediat ambasadorul german eera chemat la ordine

 19. @Ion Spânu : nu-i de vina madam Merkel. De vina e Johannis. Pe care sa nu-l mai înjure si-acuze, însa, nimeni, fiindca NU EU L-AM VOTAT, si-nca de 2 ORI în functia de Presedinte al României! AIA, PROSTI DAR MULTI, sa-si puna CENUSA-N CAP! în loc sa scrie acuma, aiurea, „comentarii” prin ziar, si-nca si sub pseudonime. Dovada „curajului”! @Dan : Hurezeanu bine-nteles ca-i tot ambasador. Parcurs de tradator, de mic si pâna azi, dar, ca toti tradatorii, platit din banii contribuabililor, ai alora pe care-i tradeaza. Si de „cetatean român”, întotdeuna a fost „cetatean român”. „Onorabil”, însa, nu. Si nu-i singurul. Iliescu Ion, Nastase Adrian si clicile de la 1989 si pâna astazi, tot cetateni români fiind, si ei.

 20. Muncitori au plecat si in ziua de Pasti in germania. In parcare stau la doi metri unu de altu da in avion se pupa toti in bot si-si iau virusul.Da asta nu se pune camera de gazare din avion. Cine va fi acuzat de tentativa de omor cu premeditare…ia ghiciti???

 21. Oricum, baieti, cind plecati de la Jarmania sa nu veniti direct Munchen-Bucuresti ! Faceti si voi niste escale … vedeti ca tocmai au sosit niste faxuri de la Bruxelles, ca Austria are nevoie de voi la cules de loboda (trei zile), Ungaria la ridichi (da’ nu mai mult de cinci zile) si nu uitati sa dati putin si prin Italia, ca cica au ramas citeva vaci nemulse prin grajduri ! Dupa aia … liber ! Da’ numai pina prin toamna, cind incep rosiile si strugurii … si, atentie mare la concurenta, la marocani si sirieni !

 22. Pentru cei care de douazeci de ani fac politica in Romania – mai mare rusinea, sunt niste parveniti incapabili si inconstientisi, niste tradatori. Pentru natie doar jale – nu a deschis si nu deschide ochi sa vada cine ii minte si-i buzunareate ca toti lotri, ajungand masa de sclavi si robi de pe care se imbuiba toate leprele si alogeni (ajunsi prin vot decidenti pentru destinul de rahat a acestui popor indurator -oropsit si de straini si de tradatorii / „afaceristi” connationali). Totusi unde-s „grijulii” Joha si Sica?

 23. interesant ca din vreme in vreme apare fantoma calin georgescu denumit ca fiind „singurul care…”
  amuzant… o fi adevarata apartenenta sa la clubul de la roma si dependenta acestui club de familia rockefeller? ma amuza grija bogatilor fata de saracia saracilor… sa speram ca intentiile sale sint la fel de onorabile precum ii sint vorbele sau e vorba de o lovitura cu manta?

 24. cum s-au plans ei taman la Antena 3! Vorba aia, antena3, niste derbedei.
  Sii bietul Ursu, roade si el din banii MUNCITI de preacinstitul Voiculescu (pe la Ceausescu), ce mai plange el de mila emigrantilor…
  Aloo, s-a micsorat numarul credulilor, nu mai tine cu kilu’ de ulei!

 25. Pină în urmă cu câteva sute de ani, tributul la inalta poartă era constituit din bani grei și din câteva zeci sau sute de mii de robi și roabe.
  Ce s-a schimbat între timp? Poarta acum este mult mai înaltă, numărul robilor a ajuns la ordinul milioanelor, nu mai sunt vânduți ca la târg, ci la un simplu telefon bine plasat sau printr-un email, cu bani cheș, pe card, la grămadă sau la bucată. De tributul în bani, grâne, bușteni, și toate celelalte, nu mai amintesc. Asta-i Romanica noastră după 30 de la căderea liberă a celor care stăteau cât de cât drept în fața vântului.
  Și încă ceva : Nuuuuuuu ne obligă nimeni! Nu stă nimeni cu armatele la hotare. Facem totul cu și din preamultă bunăvoință și altruism. Ha!

 26. De ani de zile va vorbesc de COMINTERNISTA RASPUTINISTA ENGIE si rolul creaturii bolsevice in conducerea din umbra a Colhozului Bolsevic european. Deciziile luate in Colhoz care aparent e o entitate de sine statatoare, fara vreo legatura
  cu Germania, prin indivizii legendati la varf ii executa ordinele venite direct de la Moscova. Felul clasic de preparare a
  Spargel-ului e servit fiert cu cartofi noi traditionali, sunca fiarta infeliata si sos olandez. Urgenta culesului care a provocat atatea convulsii, demascand odata in plus caracterul cominternist al Colhozului Bolsevic, tine de pretul urias ca trufanda.Acesta e capitalismul bolsevic din colhozuri aplicat acolo unde controlul democratic lipseste dirijat de la varf!
  Conditiile inumane de munca in camp sub soarele dogoritor timp de 14 ore/zi la un salariu orar derizoriu, fara niciun fel de asigurare, da masura acestei forme de sclavagism modern practicate de firmele care controleaza pietele de cruditati care s-au constituit din micile ferme pentru a absorbi sume uriase atat de la Colhoz, cat si de la statele unde opereaza
  in acest mod ticalos. Sub subterfugiul corect principial ca toate costurile din agricultura vesteuropeana nu fac fata ca preturi de livrare produselor importate. Dar sunt multe aspecte ce arata strambatatea „democratica” din tarile foste capitaliste, azi colhoznice, aspecte identice acelora din patria mioritica unde Securitatea si Partidul fac jocurile. Mult mai demascatoare este continuarea politicii sclavagiste in plin razboi biologic bolsevic mondial ca si cum nu ar bantui decimator prin toate tarile colhoznice…

 27. Ce fac dl HUREZEANU & seful Camerei de Comert Romano-Germane, premierul presedintelui, Antonescu, parca il cheama & marele Adormit, KWJ??!! Ei trebuie sa dea seama pentru ca, in loc sa faca programe prin care sa-i tina pe romani acasa, ii trimit carne de tun, sclavi pe prestațiile4 occidentale. Sa le fie RUSINE!!!

 28. BIJNIȚĂ – așa se numește ce a făcut johanis. BIJNIȚĂ ORDINARĂ cu români contra avantaje PERSONALE. Mă rog, și românii care s-au oferit să fie marfă își merită soarta.

 29. De ce acesti români nu-si cauta loc de munca in tara si umbla creanga dupa cîini cu covrigi in coada in ocident?Romanii sint de vina,Ei isi lasa balta copii si părinții bolnavi ca sa umble prin țări straine.Eu nu vreau ca la revenirea in tara sa rămînă in carantină pe banii nostri cei care plătim taxe si impozite ,deoarece vrem ca acesti bani sa fie dirijați in alte scopuri.Acele firme de recrutare au ocrotire la nivel înalt din moment ce sfidează starea de urgenta declarată in tara si plimbă oamenii neprotejati in autocare prin tara si -i imbarca apoi in avioane cu direcția ue.E drept ca si acelor români le-a placut incalcarea legii si drept consecinta ,sa plateasca

 30. Iohanis lasa votantii lui diasporeni sa intra liberi in tara care infesteaza ceilalti cetateni aducandu-ne in nenorocirea la care am ajuns , in special noi sucevenii , si acum pentru ca a gresit iohanis cu gasca lui inclusiv acest flutur la Suceava , tratand aceasta problema a coronavirusului ca o chestiune de afaceri in folosul lor , AMENINTA POPULATIA CA NU SE VOR RIDICA RESTRICTIILE !!!!!
  PAI CUM SA SE AMELIOREZE ACEASTA SITUATIE DACA IOHANIS (pentru ca guvern nu este ….) NU A LUAT NICI O MASURA DE SECURIZARE A VAMILOR , SE INTRA IN TARA CINE VREA SI CINE NU VREA , SPITALELE NU AU ECHIPAMENTE MEDICALE SI MEDICAMENTE , in acest sens presa nationala relata o declaratie a unui medic prin care afirma ca ” 65% din echipamentele medicale le cumpara din banii proprii !!!!!!
  Dupa cum se vede lui iohanis si acolitilor lui NICI NU LE PASA pentru ca nu au nici o restrictie , mai ies din cand in cand la tv si arunca cate o amenintare ridicola de ochii lumii !!!!!!!!

 31. @Ileana Rolasson: oamenii proști nu-și pot cenușă-n cap, de unde la ei proces de conștiință?
  Este puțin relevant dacă unii semnatari postează cu numele real sau unul de împrumut. Important
  este ca oamenii să exprime o idee care să nu să fie rodul prostiei sau al unor manipulări recompen-
  sate financiar. Oricum, în era supertehnologiei e floare la ureche pentru un specialist IT să afle
  adevărata identitate a unui „navigant” pe site. Altfel, nici eu nu l-am votat pe Iohannis
  (zero din patru), așa încât mă simt obligat să-mi dau cu părerea despre el de fiecare dată când
  ne ia pe toți de fraieri. Măcar așa să nu uite că o parte din țara asta n-a achiesat la povestea
  cu sasul gospodar, destoinic și care-și iubește țara. Poate doar raportat la Germania.

 32. Si acum tine-i Romanistanule, pe banii tai, din nou in carantina! In mod normal ar trebui pusi sa-si plateasca carantina din ceea ce au castigat in Germania.
  Bineinteles insa ca Ranjitu va avea grija sa plateasca tot prostii care muncesc in tzara…..[Leo]

 33. Nicio compasiune pentru sclavii români din Germania, nu, nici cât pentru o vită plusă la plug. I-a vândut Ioahnnis la prima comandaă, fără niciun angajament, ca pe nişte animale.

 34. frăţia svasticii ucide din nou. Protagoniştii rânjesc în poză, mulţumiţi…scârbavnicele slugi din guv ling şi pupă ce nu se vede în poză…

 35. Uite că aflai de ce mă doare-n cot. Iar pentru dl. Ursu și media plângăcioasă: una e să fii mama răniților și alta e să fii tatăl trădătorilor.

 36. Ei si dacă ii reușea d-nei Violeta Alexandru privatizarea OJFM.
  Se lucra si in Romania ca afara-la cules.sparanghel.
  Ministerul muncii,ITM,au acreditat ,verificat aceste firme de export forța de munca Romanesca?A citit măcar cineva din acest minister un contract de acest fel????
  CAS,Șomaj,Pensii-se plătesc ceva la statul German/Roman?Daca nu:Munca la NEGRU????
  Nu de altceva dar poate acești oameni vor avea nevoie la un moment de așa ceva.
  In rest,din ce in ce mai mulți Romani își doresc cu ardoare sa redevină IOBAGI ,așa cum de altfel au fost si bunicii,străbunicii lor..

 37. Adusi acasa? Pe banii mei, un prost care platesc taxe si impozite aici? De ce???? Cu ce am gresit? Ca nu mi-am luat lumea in cap???? Nu mai vreau sa platesc taxe pentru voturile politrucilor la putere sau care aspira la putere!! Banii mei VREAU sa fie folositi pentru sistemul medical si invatamant de acasa si pentru cei care contribuie la acest sistem. ATAT. Ceri ajutor acolo unde platesti taxe.

 38. Robi pe moșia merkelistă. Adevarul e ca singuri s-au bagat până la gât în mocirla asta nemțească. Singuri să și iasă. Bine împinși ușor de la spate de Presedintele Neamț, i-a umplut de respect!!!
  În mocirlă ? ? ?

 39. Gloata de sparangheliști au plecat din start, ei sparanghelistii stiind de la bun început, CARNE DE TUN, după euroi nemțești. Acum se vaită că vai e nasol în Germanistan. Păi nu s-au dus ei buluc în plină pandemie, cocoloș-grămadă la aeroport. Slugile cică autorități au închis ochii. I-au lăsat să treacă fara sa miște un deget. Unu în București 20.000lei (!!!!) AMENDĂ, doar că s-a dus să-și cumpere pâine. Și mii de astfel de cazuri. Pe ăia i-au lăsat să se ducă gloată, pe prostim i-au rupt cu amenzi sau i-au bătut de le-a sunat apa-n troacă, fara sa fie interlopi sau sa faca violențe

  Ca să vina sparagheliștii lu Merkel sa se vaite. E nasoale prin Germania, vrem înapoi acasă. Nu źău? Pe Bune? Cov-idioților!!!!

 40. Dupa titlu zeflemis care incita la ura iti dai seama cui se adreseaza ziaristul.
  OTV este premergator acestui ziar numit Cotidianul.Stiu ca veti sari sa injurati si sa va varsati laturile,insa am o intrebare: cat de bine cunoasteti voi diplomatie? Cat de bine sunteti informati din mai multe surse? Asta asa,inainte de a comenta ceva scris la comanda.Se pare ca o parte din cititorii acestui ziar,stau incordati pana apare o scriere rautacioasa si plina de venin, pentru asi revarsa frustrarile si lipsa de educatie.
  Daca aveti copii,incercati sa-i indepartati de voi,altfel le prevad un viitor sumbru.
  Un ziarist se preteaza a fi formator de opinie, nu incitator la ura,nu dezinformeaza .Stiu ca incearca sa acopere mizeriile lasate de PSD,mizeriile din spitale lasate de PSD.Cred ca fiecare din voi ati trecut prin spitale.Manageri pusi politic.Dar imi bat gura de pomana,nu vedeti decat ce vi se spune si actionati fara sa va indoiti de scrierile acestui ziarist las.

 41. wener isi bate joc de poporul asta, ce o fi avand frate cu el, asta serveste altor natiuni, nu isi apara poporul si nu isi iubeste romanii lui. Eu asta am vazut la omu asta, e cu oricine, dar nu cu romani. A venit cu o sapca din state, dar le-a dat alora gazele cu totul, ii trimite pe scalvi la astia sa moara pe capete. Ce om e asta ma ca sigur nu e roman nici cu sufletul
  macar ..

 42. da cine dracu v-a dus acolo, nu puteati ramane acasa pana se linisteau lucrurile cu pandemia sunteti iresponsabili, penibili

 43. @Dan : da; stiu ca „anonimii” pot fi usor identificati. Pâna atunci, însa, tipii dându-si în petec. ps în primul meu comentariu nu ma refeream si la tine, privind votul. Se vedea de la o posta. Chiar daca … anonim. Altfel nu ti-as fi scris.

 44. Înainte de Paști oamenii au plecat în massă pentru că au înțeles că merg la băi unde vor petrece și Paștele. Era normal să reclame cazarea și mâncarea, dar cel mai tare s-au supărat când au fost puși să muncească, lucru de care s-au mirat tare. Acum fac calea-ntoarsă la ajutorul social care e cel mai sigur. Mai vin și alegerile, mai pică ceva fără să te spetești.

 45. Am fost coleg la liceul „O.Goga” din Sibiu cu Dl. Emil Hurezeanu si l-am cunoscut binisor. L-am vazut ultima data in preziua plecarii sale din Romania. Ne-am intalnit la chioscul de ziare din fata primariei din Sibiu, l-am felicitat pentru premiul care i-a fost acordat (Herder) si i-am urat drum bun. Din cate l-am cunoscut acum mai bine de 40 de ani nu cred ca se va implica in ajutorarea muncitorilor abandonati din Germania. Dar la fel de bine s-ar putea sa gresesc. Cred in evolutia omului in timp.

 46. Acum 200 și de ani stăpânii de sclavi aduceau „forță” de muncă din coloniile africane cu corăbiile.

  Acum îi aduc din colonii cu avionul. Condițiile de muncă și drepturile sclavului sparanghelist, cam la fel ca în trecut. Scavul modern se bagă singur în sclavie germană.

 47. Diplomat este cel care știe să tacă. Românii tac, deci sunt diplomați.
  Zmeul diplomat se numește balaur. El are mai multe capete. Când ii retează Făt-Frumos unul, îi răsar alte șapte la loc. Acesta este trendul și se manifestă genetic. Deci, rămâne moștenire.

 48. Intrebare: le-a pus pistolul la tampla si le-a spus- mergeti la cules de sparanghel, sau s-au dus de bunavoie? Daca s-au dus de bunavoie, drum bun si cale batuta! Comentariile sunt de prisos.

 49. Da,m-am convins,suntem COLONIA tarilor din vest,care ne vorbesc de democratie si unde vrem sa ajungem si noi.De la noi din aceasta tara sunt EXPORTATI SCLAVI,ca muncitori sezonieri in GERMANIA,AUSTRIA,OLANDA,etc.,si sunt exploatati ca in feudalism.Sunt cazati in campusuri,unde sunt BARACI si CONTAINERE,fara conditii minime de igiena si asistenta medicala.Dar nu trebuie sa vacem caz din aceasta TRAGEDIE a acestor romani.NEMTII sunt obisnuiti cu asemenea spatii de cazare de pe timpul lui ADOLF HITLER,numai ca atunci se numeau lagare si erau dusi acolo evreii,comunistii si toti opaozantii sistemului.Si la noi exista unul:NEONAZISTUL KLAUS WERNER IOHANNIS,care vrea sa scape de PSD-sti.Sa ia exemplul de la MERKEL si sa infiinteze asemenea „campusuri”,in fostele cazarmi ale armatei ca tot sunt libere.Atunci cand au plecat la munca acesti muncitori,era unul cu pseudonimul „Smarandache”,care lauda initiativa guvernantilor si zicea ca bine ca au plecat acesti „sclavi”,la cules de SPARANGHEL,ca beneficiaza de conditii bune si de ASISTENTA MEDICALA,mult superioara fata de la noi.I-am dat un raspuns atunci si am asteptat o replica.Dar acest PARSIV,ocoleste acum sa mai intervina cand poate se trezeste la realitate.Este unul acum „Zmeul”,care face iar niste aprecieri la adresa acestui ziar,dar spune numai MINCIUNI ca stapanii lui de la GUVERNARE.Ce dezastru a lasat PSD-ul (fac mentiunea ca nu am nimic cu acest partid si nu l-am votat),dar avan creierul SPALAT nu vede ce fac actualii guvernanti.Cred ca este cel mai INCOMPETENT GUVERN pe care aceasta tara l-a avut de-a lungul istoriei.Niste MINCINOSI,INCAPABILI,IMPOSTORI si HABARNISTI in tot ce fac.

 50. Nu mai plange don Spanu! Tot bugetul statului roman va asigura cheltuielile de aducere, de carantina, spitalizare(Doamne fereste) pentru niste oameni carte au „prestat” pentru straini(nemti)!

 51. Diplomat fără diplomație .Si gata,esti apreciat nu? Pentru comentariu.Bravo ma,ce tare esti !!!
  Bun.Si care iti sunt argumentele ?Asa vorbe goale folosesc cei mai multi politicieni si jurnalisti.Ai 4 treci la loc.
  Stii ce ma sperie pe mine? Unii de aici se dau cadre didactice.Iti dai seama ?Realizezi ce spun?

 52. Eu nu pot să înțeleg faza cu ni s-au luat buletinele! Nu dai niciodată actul de identitate în original nimănui. Originalul ți-l lipești de piele. Pleci burdușit cu cel puțin 10 copii xerox după actul de identitate. Eventual ai de rezervă la tine și pașaportul!

 53. Indiferent de tema o serie de caposi inregimentati sau nu sustin aberatii, in acest caz si fara sa-si dea seama ca nu fac decat sa legitimeze crimele Securitatii si ale slugilor ei din fruntea Romaniei, acuza pe amarastenii disperati care si-au asumat riscul imbolnavirii cu virusul bolsevic chinez plecand la munca in Germania! Numai niste bestii pot acuza victimele in loc sa-i condamne pe criminali. Cine are nesimtirea si hidosenia caracteriala sa acuze victimele, pe amaratii goniti de necazurile create de criminalii care ne conduc, niste imbuibati care nu depind de salarii si pensii de mizerie!Si inaintea
  pandemiei, de peste 13 ani romanii au plecat in bejenie din acelasi motiv, absenta alternativei in tara, iar acum au fost
  inghetate numeroase categorii de activitati, deci cu atat mai motivate sunt plecarile. Ce a oferit statul din promisiunile
  facute care le „justifica” imprumuturile uriase dirijate in alte directii, nu catre oameni? In mod asemanator este acuzat poporul pt FRAUDELE ELECTORALE ALE STS pt a crea impresia falsa ca „poporul” i-a ales pe criminali si-si merita soarta!?

 54. auf deutsch….se scrie Romaenien se citeste Nigerien. Ce urmeaza e sa trimitem sclavi si la cules de ciperci la Cernobal…ceva oligarhi germani or fi cumparat teren si acolo…si sa ne vanda alde Kaufland, Lidl si Penny ciuperci si legume de Cernobal… Sclavi de cea mai joasa specie am ajuns…in kolonie au pus si un Gauleiter chiar daca e Mut sau Autist…el e prectic Drona lui Merkel aici…si prin asta isi asigura poarta dominatia…asa a fot de cand l-au aduc si le retardatul ala de Carol I….tot colonie…exportattoare de cherestea, cereale si petrol iar acu exportam si sclavi culmea in epicentrul epidemiei…profitu la oligarhii germani …pierderile la Romanica…cand or veni aiai inferstati si vor trebui sa fie internati…pe cheltuaiala noastra caci ni crededi ca au platit oligarhii germani la bugetul sanatati de la noi.

 55. Loteria de mii de euro pe lună e loteria nu numai de bănetul unora. Mai e și riscul biologic numit, după cum se știe, Covid-19. Riscul nu al ălora duși după sparanghel în Germania, riscul e la cei care vor fi în preajma lor când se vor întoare.

  Între timp în România, fermierii n-au cine lucra, românii în România tot mai au niște drepturi sumare. În Germania, drepturi cum are chefuri sau nu are Merkel-stat german. Cică CETĂȚENI EUROPENI, cu dtepturi depline cantonați în condiții de ghetou nazist din 1942.

 56. Sa continuam si cu argumente pentru „Zmeul”.Va rog sa va uitati pe statisticile care prezinta infectarile cu acest COVID 19,daca vreti in toata tara sau daca nu in doua judete pe care le scriu aici:SUCEAVA si BUZAU,primul cu primar PNL si al doilea cu primar PSD.Cati bolnavi sunt in SUCEAVA si cati in BUZAU? In Suceava peste 2000 si in Buzau sub 20.Nu va intrebati de ce oare?Pentru ca la Buzau exista un primar competent,iar la Suceava un impostor?Daca mai vreti si alte exemple consultati HARTA,imbolnavirilor cu COVID-19.Un domn „profesor”scria cine o sa plateasca aducerea in tara,carantinarea si alte cheltuieli ce se impun?Aveti dreptate.Noi cei care platim taxe,impozite si incercam sa traim in aceasta tara pe care ne-a dat-o DUMNEZEU.Nu o sa plateasca NEONAZISTUL KLAUS WERNER IOHANNIS si cu cei care au dirijat plecarea muncitorilor.Chiar ne cred pe toti NAIVI?Aici a stiut si prim-ministrul,impreuna cu ministrul de interne.ministrul apararii,ministrul de la transporturi si probabil si altii.Cine sa deschida dosare pentru acestia?JUSTITIA subordonata TRADATORULUI de tara impreuna cu serviciile secrete? NU.Acest INFRACTOR care ranjeste mereu,uraste acest popor.Ce a facut bine in cei cinci ani de zile pentru el?NIMIC.A trimis pe acesti zilieri sa ajute economia GERMANIEI,unde sunt parintii si celelalte neamuri.Nu sunt sigur dar se pare ca locuiesc chiar in BAVARIA unde au fost acesti SCLAVI.Dar l-au ales.Acum sa-i aduca acasa pe banii lui furati de la „meditatii”,de la chiriile pe casele FURATE,etc.

 57. „Zmeul” este un mercenar și-atât. I se pot descrie 1001 de argumente, i se pot
  desena timp de 1001 nopți. Degeaba. Pentru el nu există argumente. Individul are un
  stăpân de la care își primește ordinele și căruia îi prezintă raportul. A, bine-
  înțeles, tot de la stăpân își ia și tainul. Cred că sub formă de nutreț, pentru
  că prea seamănă cu personajul principal din „Car cu…” a lui Grigorescu.

 58. Nume si prenume? Nimic? Anonimi? Cate-i scopul sa nu-ti dai numele? Romanii creduli gen acesti comedianti de asistati sociali care comenteaza pe aici ii fac pe aia sclavi. Ha ha ha…voi ce sunteti? Vai de voi putori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.