Statul cere bani gratis de la populație

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat zielele trecute că va lansa prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția CENTENAR, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. Cine va cumpăra astfel de titluri nu va putea retrage timp de cinci ani suma investită. În schimbul acestui plasament, va primi o dobândă anuală de 5%. Cum astăzi inflația este de 5,4%, un astfel de plasament este contraproductiv. Finanțele admit în felul acesta că rata inflației va fi ridicată în următoarea perioadă însă pentru stat acest nivel nu este o problemă ci un avantaj pentru că practic va primi bani de la populație fără să suporte costurile afarente. Scopul acestei emisiuni de obligațiuni este acela de a atrage fonduri la buget pentru acoperirea cheltuielilor lunare cu pensiile, salariile și ajutoarele.În acest an, statul s-a împrumutat cu circa 30 de miliarde de lei, din care 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari de pe pieţele externe. Până la sfârșitul lui 2018, mai are nevoie de alți 44 miliarde de lei.
Conform Finanțelor, persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție: în perioada 15 iunie – 06 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal; în perioada  15 iunie – 05 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 04 iulie 2018 din mediul rural.
Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni,  dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale ”Poșta Română” S.A.
Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.
În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori. ”Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român și îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor publice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Articolul este foarte obiectiv. Pe mine m-a convins Cosmin Pam Matei și-mi voi păstra depozitele la bancă pentru o dobândă anuală de 0,7%, impozabilă. Oricum, dacă i-aș scoate de la bancă, ar trebui să plătesc și comision de retragere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.