Statul şi artiştii lui oficiali

„De la artistul de stat la artistul dependent de stat: cazul Uniunii Artiştilor Plastici din România (1950-2010), filiala Bucureşti” este un proiect de cercetare implementat prin Centrul pentru Politicile Egalităţii de Șanse (CPES) al Facultăţii de Știinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, în cadrul acestui demers este organizată conferinţa „The state artist in Romania and Eastern Europe”, la sediul facultăţii din Str. Spiru Haret, nr. 8.

De la 8.30, sunt puse în discuţie felurile în care artiştii au fost modelaţi de regimul comunist, modurile în care artiştii au rezistat sau au adoptat directivele realismului socialist şi rolul jucat de Uniunea Artiştilor Plastici în acest proces. „Prezentările incluse în programul conferinţei încearcă să abordeze diferitele transformări pe care artiştii le-au suportat în contextul statului comunist, cu un accent special pe artele plastice şi Uniunea Artiştilor Plastici. Scopul conferinţei este de a aduce în atenţie condiţia artistului de stat în timpul regimurilor comuniste din mai multe puncte de vedere”, arată organizatorii evenimentului.

Până spre ora 19.00, mai multe sesiuni de comunicare vor prezenta cazul artiştilor din România în context regional şi vor fi discutate poziţiile altor bresle în perioada avută în vedere, teatru, cinema, literatură sau arhitectură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.