Ministrul Energiei: Cine ar putea primi subvenții la factură

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică, iar factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%, a anunțat la finalul ședinței de Guvern ministrul Energiei Virgil Popescu. Guvernul va lua o decizie săptămâna viitoare.

În cazul energiei electrice, subvenția se adresează celor ce consumă lunar între 30 și 200 kWh, a precizat ministrul.

Guvernul a avut miercuri o discuție despre prețurile la electricitate și gaze. Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare, a spus prim-ministrul.

Beneficiari vor fi peste 5 milioane de gospodării în cazul energiei electrice și 3,6 milioane de gospodării în cazul gazelor naturale.

Ministrul a spus că oamenii nu vor trebui să facă nimic, pentru că furnizorii vor face demersurile necesare, prin intermediul administrațiilor fiscale, pentru a primi banii de la Guvern.

Popescu a anunțat că în prezent depozitele de gaze naturale pentru stocurile de iarnă sunt la 70% din capacitate, la fel ca anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. In loc sa plafoneze preturile, le compneseaza. Diferenat ar fi ca preturile plafonate ar da preturi mai mici de platit de consumatori dar si profituri mai omenesti (mai mici) ptr „baietii destepti”. In loc de asta statul prefera ca din contributiile, taxele si impozitele romanilor sa compenseze pretul cea ce da un pret mai mic de platit de consumatori dar mentine preturile/profiturile nesimtite ale producatorilor si distribuitorilor.
    Practic statul va subventiona de fapt producatorii si distribuitorii de en. electrica si gaz via consumatori. Poate nu se prinde poolimea iar ei se vor da mari

  2. Doar electrica este avantajata, a facut publicitate directa! Restul este o fenta, avantajati sunt turistii electorali si cei care primesc asa zis-a pensie minima pentru care nu au muncit o zi. Redtul sa se descurce cum pot.

  3. Sa se zica ca a facut si Catzu ceva pentru popor,care este un fleac pentru ca pretul energiei se va duce in sute de servicii si produse unde nu mai le subventioneaza nimeni.Si toate cresterile astea sunt bani jumuliti de la consumatorul final de servicii si produse ,bani mai multi luati de la toti romanii pentru nimic in plus,bani luati de la cei multi si multi la limita existentei,bani care merg in buzunarele imbuibatilor,ca asa-i in tenis si in politica nazista bruseleza de dreapta. Iar Dragnea de aia a facut puscarie,pentru ca a mai reusit sa scoata niste putini bani de la imbuibati si sa ii dea catre populatie,adica o politica de disperare pentru saracii imbuibati care acum isi i-au toti banii inapoi si in plus tot ce mai misca prin ograda saracului.Ca de aia ii puneau sa strige in strada pe fraierii scosi de ei ca isi vor tzara inapoi,cand inapoi o vor doar cei care au avut-o inainte si nu toti buimacii saraci si aia,majoritatea uriasa a celor scosi in strada de ei si care inainte nu au avut nimic cum nu vor avea nimic nici in viitor cu politica nazista de dreapta.

  4. Și cine îl va opri pe furnizor să crească prețul la kw/h cu 3 lei și să mai ia și 18 bani compensație de la Stat? Căci piața va rămâne liberă.

  5. Bre dom’ ministru Popescule (care acum vreun an si ceva trageai un wisky, cu masca jos, ca „tocmai ce servisesi probabil o prajitura sau ceva” – in casa la guvern, acolo, era o alta persoana pe atunci), hai sa tinem aprinse in permanenta 3 becuri de cate 100 de wati in trei camere din casa si s-au facut de 7,2 kWh pe zi; intr-o luna de 30 de zile, asta face 216 kWh, din trei becuri (mai stingeti din cand in cand cate unul, daca vreti sa va compenseze dom’ ministru, ca deja ati trecut de 200). Care va sa zica, „peste 5 MILIOANE de gospodării” din tara asta nu au frigider, congelator, masina de spalat, aspirator, televizor, radio – ca de aer conditionat nici nu se mai pune problema… Au doar trei becuri… Saraca tara, bre dom’ ministrule… Chiar ca aveati mare dreptate cu PNDL-ul ala, se pare ca mare nevoie era de el…

  6. Sunt cu factura in fata de la e-on, consumul e 66kw, total de plata 53,72 lei, din care:
    – energie activa, pret unitar fara tva/u.m.=0,59745=total fara tva 39,43, valoare tva 7,49 =46,92 lei,
    – contributie cogenerare=0,01712 pret fara tva, 1,13 valoare tva=0,21 lei,
    – certificate verzi=64,06592 pret fara tva, valoare 4,32 fara tva=0,80 lei,
    – acciza necomerciala=pret fara tva 5,23000, valoare tva=0,35+0,08 tva,
    Calculati si voi impartind 53,72 la 66 si veti gasi pretul platit pentru un kilowatt la curentul electric. Problema e mizerabila cu Certificatele verzi care se calculeaza la factura initiala si recalculeaza la 3-6-12 luni, pentru consumul anterior! Desi e pretul urias pe unitate de masura 64,06592 fara tva, mai adaugam tva 0,80=aproape 65 lei pe unitate de masura sau la 66 kw, avem pret de bastani, nu gluma! Eu plateam maximum 65 lei pe luna la lumina si acum e pretul certificatelor verzi ale …sa nu spun, cunosc destui care se adapa de la acest capitol, o sa scriu alta data despre ei.

  7. Am ajuns rau sa scoatem frigiderul din priza vai si amar maicamea are 800 ron pensie si nu am vazut pe nimeni sa se inghesuie sa o ajute din cei ce apar la tv radio si presa scrisa.

  8. Mama are 800 ron pensie si a mai primit si factura la curent cu 65 ron mai mare si se simpte dar traim intr-o tara de oameni rai si care traiesc numai sa faca profit nu am nimic cu nimeni dar asta este realitatea capitalismul nui pentru cei cu venituri mici dar nici comunismul nui solutia.

  9. Adica din banii cetatenilor care muncesc Citu compenseaza si sustine preturile unor speculanti! Pentru ca speculantii sa-si vada mai departe de jaf si cetatenii f saraci sa nu iasa in strada!

  10. Am citit informarea privind contractul aprobat de ANRE in toti acesti ani, pana inclusiv 2020, este socant! Absolut tot ce contine contractul sau orice contract, este doar in defavoarea cetateanului consumator de servicii energie si gaze! Aceste societati, cu acceptul ANRE, nu isi asuma nicio vina, totul e doar pe spatele cetateanului! Sa explic, cica, contractul este produsul special pentru confortul caminului tau(fals, defavorabil total):
    – iti pot solicita constituirea de garantii in cazul sistarii furnizarii gazului pentru neplata furnizarii(fals, te incarca de platesti si ce nu ai avut),e tacit totul pentru ca in dreapta este un chenar care in care este mentionat ca: Reglementarile in domeniu ANRE pot fi moduficate pe parcursul derularii contractului!
    Sau:
    – pretul e defalcat fara tva separat tva dar cu chichite incat nu poti calcula exact pretul pe megawatt sau pentru o zi,
    – abonamentul pentru locul de consum/zi cu sau fara tva, acest instrument nu are ce cauta intrun contract atata timp cat platesti consumul! Platesti si consumul si abonamentul dupa care te trezesti cu estimare factura! Ce inseamna asta? Ai un contract prestari servicii pentru locuinta in care traiesti zilnic, de ce sa platesti si abonament? Cumva e ca o sursa de lapte vaca, unde trebuie doar sa fii inscris pe caiet si dupa, primesti laptele cand esti programat? Nu inteleg bataia de joc, sa platesti abonament, dupa ce ca, la repunerea contorului de curent electric esti obligat sa platestii mii lei?! ANRE vor sa se scoata dar deja sunt complici la escrocherii in aceste doua domenii plus politicienii care au dat mana libera la furaciuni prin lege!

  11. Plata subvențiilor nu e din banii noștri ci din împrumuturi, banii viitori ai copiilor noștri. Subvenții nu oprește raul, peste 1-2 ani nu se vor mai da se vor trezi cu factura reală. Cei care câștigă mai mult nu vor primii bani, dar li se va micșora bugetul. Singurii câștigători sunt băieții deștepți și statul. Unde mai pui că neplafonarra, va duce la o reacție în lanț la produse și deci inflație nu cu 2 cifre civde 20-40% cel puțin
    Asta e când conduc criminali economici.

  12. @Ioan
    mama ta e o povara ce nu a muncit si primeste ajutor de la stat, de ce e problema statului sa aiba grija de o persoana ce nu a dat niciun leu in viata prin munca? pun pariu ca are si punga de pastile primite tot de la stat pe banii nostri cei care muncesc

  13. MAI IDIOTILOR CE-I ROMANIA ??-POLIGONUL DE EXPERIMENTARE A TEMBELISMULUI VOSTRU !!,CUM VA PERMITETI SA INVRAJBITI ROMANII ?,CONSTITUTIA CE-I PENTRU VOI ?,EGALITATEA ROMANILOR UNDE-I ?,CUM VA PERMITETI SA DATI ORDONANTE CARE CREAZA TENSIUNI INTRE OAMENI ?. ATI LEGIFERAT TAMPENII PENSII SI SPORURI SPECIALE PENTRU FORTELE DE COERCITIE ,FURATI DIN BANII PUBLICI SA UMPLETI CONTURILE CELOR CARE VA PROTEJEAZA,DAR LASATI TALPA TARII PE AIA CARE PRODUC ,AIA CARE MUNCESC SA MOARA DE FOAME DE FRIG ,II LIPSITI DE INVATAMANT ,II LIPSITI DE ASISTENTA MEDICALA ,DAR II FURATI ZI DE ZI.
    VOI NU GUVERNATI ROMANIA VOI JEFUITI ROMANIA SI ROMANII.

  14. Mama mea a munci 15 ani la cinematograf Domunle Valahul da si ar mai fi muncit dar in valea jiului cam greu era iin ani 90 si la inceputul anilor 2000 si nici acum nu prea ai oportunitati multe eu eram mic.

  15. Mama mea alucrat ca operator proectionist la cinema cam aproximativ 15 ani si nu e povara nimanui Domnilor.

  16. Nu are nici-o punga de pastile e chiar mai sanatoasa de cat unul tanar si in putere asa ca sa sti si mult mai inteligenta deca multi si nu e bine sa fim rai uraciosi si sa ne credem mai superiori decat alti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.