
Fostul preşedinte al PNL Theodor Stolojan crede că sistemul actual de pensii în România, în care cei care muncesc plătesc contribuţia din care se achită pensia, nu mai este viabil, susținând că trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat are propriul fond de pensii.
El a fost întrebat la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv cum ar face reforma pensiilor fără să piardă voturi.
“Da, întrebare dificilă, dar acum, nefiind în guvern, sigur că răspunsul meu e mult mai simplu şi încă o dată e bazat pe economie, pe criterii economice. România, iar e greu, că e greu de înţeles, nu se vrea să se înţeleagă de multe ori. România e un caz unic în Europa, care demonstrează că în secolul XXI în condiţiile actuale pentru România, sistemul introdus de Bismark acum 100 şi ceva de ani, în care cei care azi muncesc plătesc o contribuţie pentru asigurări de pensii din care se plăteşte pensia la cei care azi sunt la pensie, deci un transfer între generaţii, nu mai e viabil în România”, a afirmat Stolojan.
El a explicat şi de ce nu ar mai fi bun acest sistem pentru ţara noastră.
“Pentru că România a ajuns la situaţia în care e aproape 1 la 1, unul care azi e activ şi plăteşte contribuţii pentru pensii la unul care e pensionar. Deci, gândiţi-vă, dacă vrei să ai 50 % mărimea pensiei din mărimea salariului mediu pe economie, ar trebui ca cel care e muncitor azi activ să plătească 50 % din salariu contribuţia de pensie. Era valabil sistemul când aveam 10 care munceau şi 1 care primea pensie şi atunci plăteai ca să aibă să zicem, 50 % din salariul mediu plăteai 5 %, nu? Dacă avea doar 5 plătea 10 la sută, cinci muncitori la un pensionar. Deci noi suntem cam în situaţia de 1 la 1. Dacă vrei ca pensionarul, pe pilonul 1 vorbim, să aibă cât de cât o pensie, atunci trebuie să intervină statul, să plătească această diferenţă, că nu poţi să-i pui ăstuia care munceşte… şi aşa contribuţia este 25 % pentru pensie”, a precizat fostul premier.
În opinia sa, trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat îşi constituie propriul fond de pensii.
“Deci răspunsul economic pentru cazul României este următorul. Trebuie trecut cât mai rapid la sistemul în care fiecare individ, când îşi începe viaţa activă, începe să-şi constituie propriul fond de pensii. Deci, ceva de genul pilonului 2. (…) Sigur, în momentul când ieşi la pensie există un sistem de asigurare, în sensul că se ştie statistic pe cifrele mari, se ştie cât e durata de viaţă a unei generaţii şi se fac asemenea calcule, deci cu genul pilonului 2 pentru România, acolo ar trebui să trecem. Din păcate, dacă muţi contribuţiile spre pilonul 2 sigur, cineva trebuie să finanţeze pensionarii care se află în viaţă şi acest lucru nu îl poate face decât statul alocând venituri, face şi acum, alocă cam un sfert din ce e nevoie pentru pensii. Deci suntem în această situaţie în care acum se caută nişte soluţii din astea, în care de fapt se încearcă menţinerea unui anumit standard de viaţă al pensionarilor, mărind valoarea acelui punct de pensii. Sistemul după contributivitate este corect şi ar trebui aplicat”, a precizat Stolojan.
Întrebat despre faptul că sunt foarte multe pensii speciale, fostul lider PNL a răspuns: “Asta este nemernicia politicienilor români. Este vina exclusivă a politicului care a creat aceste grupuri de pensii speciale pentru parlamentari, pentru primari, care s-au amânat, pentru judecători, procurori. Dacă luăm cazul unui judecător, el deja are leafa şi pe bună dreptate, are o leafă mult mai mare decât leafa medie din economie, 18-20.000. Şi o pensie ar avea mult mai mare, dar şi-au creat într-un anumit moment, având o anumită influenţă în Parlament, şi-au creat un sistem care te conduce la un moment dat, pentru că anomalia apare şi când începi să ai pensia mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Avem atâtea cazuri. Astea trebuie corectate. În Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este prevăzută această reformă. Să vedem dacă vor avea curaj politicienii să o facă”.
El a afirmat că politicienii ”vor trebui să facă ceva”.
“Vor trebui să facă ceva. Ceva se face de o măsură, cum am făcut de multe ori în România. Să zicem că am făcut, dar n-am făcut cum trebuie. Acuma eu-s optimist. De ce vă spun că sunt optimist? Pentru că viaţa mi-a arătat în decursul timpului că România face în cele din urmă ceea ce trebuie, mai târziu ca alte ţări şi cu costuri mai mari”, a mai transmis Stolojan.
Despre candidații la prezidențiale
Theodor Stolojan a fost întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă va fi candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale.
“Mi-e greu, nu ştiu ce să vă spun. Sigur că e preşedintele partidului, se bucură la ora actuală de încrederea cea mai mare din partid. Deci, în mod normal, dacă partidul se hotărăşte să aibă un candidat din rândul membrilor Partidului Naţional Liberal, altul cu forţa competitivă a domnului Ciucă, nu avem”, a precizat Stolojan.
Întrebat dacă Nicolae Ciucă va rezista în fruntea PNL până la alegerile prezidenţiale deoarece anul viitor nu mai fi premier şi puterea sa politică va scădea, Stolojan a răspuns: “Este corect, dar cred că va deveni preşedintele Senatului domnul Ciucă în momentul în care nu va mai fi prim-ministru. Nu uitaţi că undeva din octombrie-noiembrie anul viitor se intră în campanie, deja e campania locală, deci nu mai are timp de a schimba preşedinţii şi de a schimba structuri şi aşa mai departe. Partidul trebuie să fie deja în tranşee pentru campanie”.
Stolojan a mai fost întrebat dacă îl vede pe candidat la alegerile prezidenţiale pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
“Mircea Geoană, după părerea mea, are foarte multe atuuri acum, în sensul de a îndeplini această funcţie, multe contacte, multe relaţii. Problema cu el, după cum ştiţi, e legată de comportamentul lui. Adică, te întâlneşti cu fel de fel de interlopi când tu eşti în campanie. Deci ăsta-i semnul mare de întrebare vizavi de domnul Geoană, adică relaţiile lui, în ce măsură e dispus să alunece în anumite relaţii care n-au ce căuta pentru politician”, a explicat Stolojan.
El a mai fost chestionat pe cine are alege PSD candidat la prezidenţiale dintre Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu.
“Cred că pe un al treilea. Domnul Ciolacu e suficient de prudent aşa ca să nu se avânte într-o chestie în care ştie că poate nu are şanse”, a afirmat fostul preşedinte PNL.
Stolojan o vede pe Laura Codruţa Kovesi capabilă să răstoarne jocul politic la alegerile prezidenţiale.
“De ce nu? Deşi foarte mulţi o critică, eu totuşi vreau să vă spun şi folosesc acest prilej să vă spun foarte limpede că în România sunt doi oameni care au creat două sisteme publice care au fost performante la un anumit moment dat. Sigur, ulterior pot interveni diferite analize. Unul este Raed Arafat, care a creat sistemul SMURD şi care e atacat pe toate părţile de fel de fel de oameni care n-au creat nimic. Raed Arafat a creat un sistem pe care toată lumea îl vede că funcţionează. Când ai un accident de circulaţie, e acolo şi salvează vieţi. Eu ştiu de unde a pornit Raed Arafat, a pornit de la Târgu Mureş, acolo a creat prima unitate SMURD. Al doilea este doamna Laura Codruţa Kovesi. Pe vremea ei DNA-ul era activ. Sigur că au apărut, ca în orice sistem, fel de fel de ciuperci otrăvitoare, gen la Ploieşti, gen nu ştiu unde, dar pe fond sistemul era funcţional”, a afirmat Stolojan.
Stolojan a mai fost întrebat dacă PNL ar putea să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi la alegerile prezidenţiale.
“Nu cred că PNL-ul e dispus să susţină un om care vine acum din afara PNL-ului. PNL-ul a învăţat câteva lecţii deja din parcursul lui”, a mai declarat Theodor Stolojan.
Laura Codruța Kovesi a precizat că nu îşi doreşte o candidatură la Preşedinţie.
Despre alianța PSD – PNL
Cât va rezista alianţa de guvernare PSD – PNL?
“Piatra de încercare pentru alianţă, cum a fost şi piatra de încercare pentru PSD-PDL, este campania prezidenţială”, a precizat Stolojan
Întrebat dacă nu vor fi probleme cu rotativa guvernamentală de anul viitor, fostul lider PNL a răspuns: “Rotativa guvernamentală de anul viitor, pe mine mă îngrijorează dintr-un singur punct de vedere, din punctul de vedere că primul ministru va fi domnul Ciolacu cred, preşedintele PSD-ului, a cărui concepţie despre reforma fiscală o cunosc. Dânsul crede foarte mult în aceste măsuri (n.r. plafonare de preţuri, impozit progresiv, taxă de solidaritate) şi sigur că are un cuvânt hotărâtor în guvern, ca prim-ministru. El se poate opune clar la orice măsură care vine din cadrul coaliţiei, poate să o accepte, iar celălalt partid, sigur, n-are decât două opţiuni: înghite sau pleacă. Sper că domnul Ciolacu va avea cumpătarea necesară să nu forţeze această notă. Însă piatra de încercare, după mine, e campania prezidenţială, care a fost piatra de încercare şi la Geoană – Băsescu”.
Nu crede în existența unui candidat comun la alegerile prezidenţiale al PSD şi PNL.
“Este exclus, pentru că înseamnă practic să nu mai fie o competiţie, o competiţie reală. Sigur, competiţie va fi, n-aţi văzut cum sar din baie candidaţii, vor fi poate mai mulţi candidaţi. E clar că competiţia nu mai poate fi reală, va fi un simulacru de competiţie. Nu este bine nici pentru PSD, nici pentru PNL. (…) Nu e ceva bun pentru niciunul dintre partide acest lucru. Gândiţi-vă cum ar trebui să se desfăşoare campaniile locale, campaniile parlamentare, având candidat comun la prezidenţiale. Adică totul devine deformant ”, a transmis Stolojan.
El susţine că nu este bine ca PSD şi PNL să meargă pe liste comune la alegerile parlamentare.
“S-a mai întâmplat, dar nu e bine pentru România, nu e bine pentru România şi ajung iar mă îndrept spre un monolit”, a adăugat Stolojan.
Întrebat ce şanse crede că are PNL să câştige alegerile prezidenţiale, fostul premier a răspuns: “Şansele există, dar PNL-ul pentru asta va trebui să îşi apere punctele de vedere foarte serios,mai ales de anul viitor în momentul în care PSD-ul preia postul prim-ministru. Sigur, PNL-ul va avea postul de viceprim-ministru, plus Ministerul Finanţelor, care e foarte important. Gândiţi-vă că în toate măsurile astea, până la urmă, cuvântul hotărâtor din punct de vedere al sustenabilităţii financiare îl are Ministerul Finanţelor. Politic, poţi să iei măsura care s-a luat şi acum nu, hai să dăm 50 de bani reducere, 25 suportă bugetul. 25…”
De asemenea, fostul lider liberal exclude un candidat comun la alegerile prezidenţiale al PSD şi PNL.
“Este exclus, pentru că înseamnă practic să nu mai fie o competiţie, o competiţie reală. Sigur, competiţie va fi, n-aţi văzut cum sar din baie candidaţii, vor fi poate mai mulţi candidaţi. E clar că competiţia nu mai poate fi reală, va fi un simulacru de competiţie. Nu este bine nici pentru PSD, nici pentru PNL. (…) Nu e ceva bun pentru niciunul dintre partide acest lucru. Gândiţi-vă cum ar trebui să se desfăşoare campaniile locale, campaniile parlamentare, având candidat comun la prezidenţiale. Adică totul devine deformant ”, a transmis Stolojan.
El susţine că nu este bine ca PSD şi PNL să meargă pe liste comune la alegerile parlamentare.
“S-a mai întâmplat, dar nu e bine pentru România, nu e bine pentru România şi ajung iar mă îndrept spre un monolit”, a adăugat Stolojan.
Întrebat ce şanse crede că are PNL să câştige alegerile prezidenţiale, fostul premier a răspuns: “Şansele există, dar PNL-ul pentru asta va trebui să îşi apere punctele de vedere foarte serios,mai ales de anul viitor în momentul în care PSD-ul preia postul prim-ministru. Sigur, PNL-ul va avea postul de viceprim-ministru, plus Ministerul Finanţelor, care e foarte important. Gândiţi-vă că în toate măsurile astea, până la urmă, cuvântul hotărâtor din punct de vedere al sustenabilităţii financiare îl are Ministerul Finanţelor. Politic, poţi să iei măsura care s-a luat şi acum nu, hai să dăm 50 de bani reducere, 25 suportă bugetul. 25…”
Vrem sa-l auzim tăcând.
Despre ce vrea el.
Stiicumzic?
Stolo, tu ce pensie ai in pilda ma-tii ?!
@ „Oana”, 17 iulie 2022 la 13:46
„Bună! […] Am votat mereu PNL și Iohannis”…
Asta spune totul despre tine! Chiar și cum ești în pat….[Rumburak]
baaai,politicieni de dreapta,eu v-as intreba un lucru:cate locuri de munca ati creat voi?cate guri ati hranit?ha?cate?pai in perioada interbelica,cei de dreapta au lasat afaceri si cladiri in urma lor,le-au donat statului,au creat locuri de munca si se ingrijeau de angajatii lor!voi,ce lasati in urma voastra?va spun eu:lacrimi de disperare,pentru ca v-ati imbuibat din banul public spunandu-le oamenilor ca ”tara e saraca,atat poate statul,economia e in declin si nu se poate creste nivelul de trai”!ni l-ai adus pe cap,tu si Petre Roman,pe Basescu,care,el cu gura lui a spus ca statul e mafiot!niste japcari!NIHIL SINE DEO si-n EL noi ne incredem pentru a face dreptate plebei!
@victor viorel ,hahahahahaaha!
securistu asta a furat cat a putut si-a dat salarii cat a vrut si acum mananca kkt
pensionarii au contribuit zeci de ani pentru pensie
Stolojanii le-au furat dupa rivolutie / involutie.
nu spune nimic de jaful pensiilor speciale si salariilor nesimtite la stat.
cate miliarde costa pe an pensiile speciale?
pai securistu asta a furat cat a putut si-a dat salarii cat a vrut si acum mananca kkt
pensionarii au contribuit zeci de ani pentru pensie dar Stolojanii le-au furat dupa rivolutie
/ involutie.
nu spune nimic de jaful pensiilor speciale si salariilor nesimtite la stat.
cate miliarde costa pe an pensiile speciale?
In primul rand ca nu mai e 1 la 1 ci nr celor care muncesc este cu aprox 1 mil mai mare. In al doilea rand nr pensionarilor e de doar vreo 2,3 -2,5 mil si tot scade ca se duc cei pensionati sub Iliescu la 50-55 de ani restul sunt asistati social, cu pb de sanatate sau care n-au avut servici si carora statul nu a fost in stare sa le asigure o educatie necesara sau nu le-a oferit locuri de munca si bineinteles pensionarii speciali cu pensii de 15-20 de ori mai mari decat o pensie medie si al caror numar tot va creste. Toti sunt platiti din fondul de pensii desi doar o parte a contribuit la el motiv pentru care trebuie completat de la buget. S-a gresit atunci cand s-a aprobat plata nepensionarilor si a pensionarilor necontributivi din fondul de pensii ca acum sa se poata striga: nu ajunge fondul de pensii ! Sigur ca nu ajunge daca din el sunt platiti si cei care nu au contribuit la el. Mincinosul asta stie situatia dar nu vrea sa dezvaluie realitatea ca nu vrea ca romanii sa o cunoasca. A fost si este un tradator al romanilor. Si bineinteles ca nu spune ca o persoana activa contribuie in jur de 40 de ani la fond dar mai traieste dupa pensionare in jur de 10 ani ca sa ia pensie, ca noi avem media de varsta mai mica ca in alte tari UE, de bine ce traim. Toata viata am facut sacrificii si ni se cere sa facem in continuare. Dar mai e loc de sacrificii sau de strans cureaua?
o strafie,ai ajuns si el sa vorbeasca de peensiile romanilor cele mai nenorocite din europa,ce treaba ai nulitatte borfasa cu bismark,platit de bancile carora le-ai predat atara ?
au ajuns romanii sclavii tai si ai stapanilor tai la acre ne-ai indatorat tut si clica pe sute de ani si ai tupeu sa vorbesti?unde sunt resursele tarii, esti economist prajit ca un peste ca un proxenet al tarii, cu isarescu si banda ta ati dat toate rersele pe degeaba,lichele puturoase,unde sunt activele ,la bancile tale jidanesti?
vrei pe ciuca,kovesi,geoana,lichea corupta nu are cine sa va vina de hac, tradatori de natie si hoti in cirdasie!
„angajatii”ma-tii de saracacie tu si borfasii politici presuri ai capitalului strain, slugoi si cersetori cu mina intinsa la pomana,ce mai ai sa tradezi,pervers te crezi si tu vreun stapin de sclavi in tara asta ,sacalule ramolit?Dai tu pensie si jidanii tai sau furati si va capatuiti cu nerusinare paziti de procurori,judec., si ue, de nato la care lingeti excrementele ?cu ce te-ai ocupat,sacalule deit cu tradarea ?mosrte impaiata,nu are cine sa va reteze tupeul ordinar si nesatul!cu ce drept vorbesti,pe cine ai slujit?
PNL + PSD ciuma portocalie e !
Si a imbogatit-o si pe nevasta-sa! A pus-o pe functii mari cu banet mult! Niste gunoaie slugi ai lui Petrov!
PDL-puturosul asta de Stolojan, s-a pricopsit cu urmatoarele venituri nemeritate: pensie de „rivolutionar” cu terenuri gratis, la munte si la mare (si-a construit viloaie pe mocca), apartamente in Bucuresti gratis tot ca „rivolutionar”, gratuitati la electrica, gaze, medicamente, transport, javra obtinand patalama de ‘rivolutionar'” fara sa fi calcat la razmerita din ’89; aceleasi pensii si avantaje, le primeste si ‘rivolutionara” de nevasta-sa, si rudele aferente. Javra asta de Stolo, merita sa-si petreaca ultimii ani de viata, dupa gratii, coleg cu Udrea. Individul tace ca mortul, despre faptul ca PNRR-ul ala, prevede sistarea/anularea si a veniturilor pe mocca de „rivolutionar”.
Vina e a noastra, pentru ca toleram sa fim condusi de asemenea gunoaie, de asemenea jeguri care se imbogatesc de pe urma noastra.
Da, iată că Stolojan dovedește încă o dată că a rămas loial și nostalgic propagandei ruse teribil implicat în tinerețea sa că fost probabil securist prosovietic. Toată agitația sa pro moscovită ori propaganda antinațională ce o promovează ori de câte ori are ocazia, că un veritabil urmaș al ucigașului Brucan,ne arată în toata splendoarea coada de topor pro-rusa ,contra cost bineînțeles că trol de serviciu împotriva stabilității economice și sociale a României Predictia sa total falsa că nu mai sunt bani de pensii, este total mincinoasă și a fost făcută pentru a servi interesele lui Putin în România. Autoritățile statului trebuie să ia măsuri împotriva acestor sabotori ai siguranței naționale cât mai urgent,deoarece au mare priză la public și vor genera proteste spontane și violente.
Iar l-a scos SECU de la naftalina pe Draga Stolo ca sa execute diversiunile ordonate. Din ’90 doar de astfel de mizerii ordonate de secu se ocupa.