Stoltenberg: Provocarea este reală şi în creştere

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre ”războiul invizibil” desfăşurat de Rusia în spaţiul cibernetic şi le-a cerut aliaţilor să investească mai mult în acest domeniu ”vital” pentru apărare colectivă, relatează agenţia EFE.

”Provocarea este reală şi în creştere. De aceea strategia noastră de apărare cibernetică este atât de importantă, aliaţii trebuie să investească mai mult şi să intensifice cooperarea. Este o parte vitală a apărării noastre colective”, a spus Stoltenberg la un forum pe această temă la Roma, unde s-a întâlnit şi cu noua şefă a guvernului italian, Giorgia Meloni.

La câteva ore după ce trupele ruse au trecut graniţa Ucrainei pe 24 februarie, ”atacurile cibernetice au lovit guvernul ucrainean şi departamentele militare şi serviciile de urgenţe”, iar „de atunci atacurile au continuat, precum cele de ‘Data Wiping’ (ştergere de arhive) ale autorităţilor ucrainene, ale companiilor şi sectorului energetic”, a rememorat el, menţionând şi atacurile cibernetice asupra căilor ferate ucrainene, care transportă material militar.

Ruşii ”au încercat, dar au eşuat” în aceste atacuri, a mai spus Stoltenberg, care a cerut menţinerea şi consolidarea cooperării ţărilor NATO în spaţiul cibernetic şi, de asemenea, continuarea cooperării cu cele ”peste 40 de companii private” în sectorul tehnologiei.

În Ucraina, reţeaua de sateliţi Starlink a lui Elon Musk asigură menţinerea comunicaţiilor şi a accesului la Internet, companii precum Amazon şi Microsoft îşi oferă de asemenea serviciile, în timp ce reţelele de socializare au blocat sau restrâns mass-media ruse.

”Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Şi o parte a invaziei ruse este un război invizibil în spaţiul cibernetic”, a mai afirmat Stoltenberg.

Pe de altă parte, el a descris drept ”o nouă victorie a Kievului” anunţul de miercuri al Rusiei că aceasta îşi va retrage trupele de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia ucraineană Herson, inclusiv din capitala omonimă a acesteia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a ordonat retragerea, existând riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Remediul este simplu: izolarea proceselor de retele ! Dar atunci cum mai vad securistii ce faci, inclusiv in casa ta smart, la becurile tale smart, pe telefonul tau smart, la televizorul tau smart si pe wc-ul tau care te spala singur la Fundulea, Doseni si la Curtici. Nu voi le-ati legat la retea sa urmariti de departe ce se face ? La toate le-ati pus camere minuscule si mic-uri, banuiesc, ca sa vorbiti cu mama sau invers.

  2. Cu vreo 30 de ani in urma am auzit pe cineva repetand:’cine detine informatia,stapaneste situatia’.Cu trecerea anilor,s-au lipit de mine experiente care ma determina sa ranjesc la mantrele despre informatie.Ne insusim mentalitati si atitudini.

  3. Stoltemberg, tu, ala Borrell si von der Leyen ati innebutit pe medicii, nu au putut sa va diagnostice ce fel de boala cerebrala aveti. Greseala a fost ca va- ti dus la medicii, trebuia sa va vada un veterinar.

  4. Stoltenberg, cu functie mai mare decat Geoana si un prostanac mai mare decat prostanacul nostru.
    Paparude puse in functie de americani, sa dea satisfactie celorlalte tari.
    Americanii conduc totul si le iau si banii, foarte multi, pe armele produse de SUA.

  5. Ca sa poata cineva sa aibe o functie indiferent ca este mare sau mica ,trebue sa fie tare in gura si sa aibe experienta in a invirtii fiecare fraza dupa cum bate vintul.La fel persoana respectiva trebue sa fie de aord si sa execute tot ce primeste de la inalta poarta.

  6. Vom continua sa sprijinim Ucraina o tara sovietica ajunsa in dictatura si care nu e in NATO pana cand va bagam pe toti in razboi! Si pe urma puteti sa va duceti sa muriti ca prostii pentru cauza Ucrainei !

  7. Bani pt. securi… aaasta, IT iștii lor si ai noștri, ca parteneri.Vorbesc in primul rand de firme, directori, etc.

  8. fara suparare, Stolty (adica Stoltenberg), nu ne uitam peste prostiile pe care le spui.
    adica e razboi, mor oameni nevinovati pentru interese globaliste clare, rusii si yankeii se apuca de lustruit rachete si pusti care trag la mare distanta, si noi ne prostim (facem pe noi kk.. si fifi) cum ca vom avea atacuri cibernetice asupta NATO.
    atentie mare, armele astea de distrugere totala functioneaza si pe manual (intelegeti sigur la ce ne referim), nu le trebuie neaparat calculatoare, odata plecate si pe traiectorie, urmeaza buuum!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.