Stoparea exodului creierelor din Est, o prioritate a noii președinții UE

Croaţia preia la 1 ianuarie preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene de la Finlanda, care a urmat preşedinţiei deţinute de România, mandatul întinzându-se pe o perioadă de şase luni, respectiv pănă pe data de 30 iunie 2020.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este responsabilă de funcționarea Consiliului Uniunii Europene. Se rotește între statele membre ale UE la fiecare șase luni. Președinția Consiliului nu este deținută de o persoană individuală, ci este exercitată de guvernul unui stat membru.

Este un moment important pentru Croația, scrie presa de la Zagreb. ”Țara care a fost recunoscută de UE în 1992 are parte de cea mai mare provocare din istoria sa. Este obligată să gestioneze cele mai importante dosare politice ale UE în următoarele șase luni”, în primul rand Brexitul, care se va produce la 31 ianuarie, și relația dintre UE și țările Balcanilor de Vest, scrie Jutarni List.

Sloganul președinției croate este ”O Europă puternică într-o lume a provocărilor”, iar programul croat are patru axe principale: o Europă care se dezvoltă, o Europă care se interconectează, o Europă care protejează și o Europă influentă. Prioritățile a președinției croate vor fi extinderea UE în Balcanii de Vest, stoparea exodului creierelor din țările ce au devenit recent membre UE și politica fiscală internațională în contextul globalizării și al digitalizării.

Din 2009 statele care dețin președinția lucrează în grupuri de trei, numite „triouri”. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile României (ianuarie-iunie 2019), Finlandei (iulie-decembrie 2019) și Croației (ianuarie-iunie 2020). Președinția română a Consiliului Uniunii Europene în 2019 a fost prima președinție a Consiliului UE deţinută de România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. O tara care are pe steag o tabla de sah, in care cam jumatate din case sint zugravite doar pe jumatate (din cite am auzit pe acolo cam asta ar fi „regula”, pentru o casa care nu este 100% terminata nu se plateste impozit !), si a carei presedinta se numeste Kolinda (?!) … mda … ma rog, nu pot decit sa fiu curios ce se va intimpla cind in UE vor intra Kosovo si Bosnia si Hertegovina, bat-o vina !

  2. Exodul de creiere spre vest se stopeaza?! Cand, sau: de cand? Dar ce fac, ii aduna intrun sac sau container si ii trimire engros ca pe cartofi spre apus?! Nu cumva e momeala ca cu shengen(caco intentionat) de apar impuneri de peste tot de ani de zile incat nu mai vrem shengen!? Mai e o porcarie despre care am scris cu ceva timp in urma „majoritatea tarilor vor cere pasaport la granita, urmand sa alegi cetatenia definitiva: renunti la originala sau nu”, se va intampla cat de repede! Cea cu pasaportul la granita deja am citit ca au inceput sa ceara fara nicio problema dar prin lege! Urmeaza cealalta cu cetatenia in curand(de ce au bagat pasaport vvalabil pentru 10 ani?), dupa care multi cetateni vor reveni in patrie=tara amanetata pe vecie!

  3. daca se vor da bani europeni pentru Institutului Comun pentru Cercetare Nucleară (JINR) din Dubna, regiunea Moscova (120 km nord de Moscova), Rusia,unde Romania participa din 1956, an de an(ultima Legea 49/1994)va fi stopata migrare aspre Vest si va fi inatarita participarea in Est!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.