Strategia de Apărare 2030 în domeniul blindatelor, autovehiculelor și rachetelor

Ministerul Economiei a publicat Strategia de Apărare a României 2024 – 2030, care va fi adoptată prin HG și consfințește alocarea anuală a 2,5% din PIB către dotarea Armatei și investiții anuale de 1,5 miliarde lei. Mai aflăm ceva, că toată Apărarea României se va construi în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina și se va coordona cu strategia de aici a Americii și UE Strategia este împărțită pe mai multe domenii. Iată ce indică strategia în privința tehnicii blindate.
Capabilitățile actuale de reparații sunt reduse, nefiind în măsură să asigure executarea volumului de reparații necesar pentru tehnica blindată din dotarea armatei. Necesarul de înzestrare cu tehnică și echipamente din domeniul blindatelor, autovehiculelor, tractoarelor pentru artilerie și rachete, precum şi de menţinere în stare de operativitate a  celor aflate în înzestrare este foarte mare şi de importanţă strategică deosebită.
Asigurarea creării în cadrul centrelor de mentenanță a unor structuri specializate în executarea mentenanței operative a tehnicii blindate, în cooperare cu structurile de mentenanță ale MApN pentru repunerea în stare de funcționare a tehnicii lovite de focul inamicului pe timpul acțiunilor militare.
Rezultate așteptate
 
Menţinerea acelor capacităţi de producţie capabile să se reorganizeze astfel încât să poată satisface nevoile imediate şi să se retehnologizeze şi să participe la proiecte comune în perspectiva iniţierii, pe termen mediu şi lung, a noi programe de înzestrare. Retehnologizarea graduală pentru sporirea competitivității inclusiv pe piețele externe și asocierea furnizorilor tradiționali, inclusiv cu firme cu capital privat din industria naţională pentru a putea face față provocărilor actuale și viitoare.
Dezvoltarea unor colective de proiectare pe domenii de interes în vederea reorientării către tehnologii duale (civil-militare) şi acordării unei mai mari atenții posibilităţilor de transformare a tehnicii militare excedentare în echipamente utile în caz de intervenții la calamități şi dezastre.
Ținte 2030
 
Programele la care pot participa operatorii economici de stat și cu capital privat din industria națională de apărare care dețin capacitați de  producție si fabricație din domeniul blindatelor, autovehiculelor, tractoarelor pentru artilerie și rachete:
 Fabricare „Transportor blindat pentru trupe PIRANHA 5 (TBT 8X8)” etapa II si III;
 Proiectare, fabricare, testare, omologare și mentenanță „Transportor blindat pentru trupe flotabil (TBT 8X8)”;
 Fabricare, testare, omologare și mentenanță „Autovehicul tactic blindat tip ușor – ATBTU”;
 Modernizare și mentenanță „Mașină de luptă a infanteriei pe șenile – MLI-84M „Jderul”;
 Fabricare, testare, omologare și mentenanță „Mașină de luptă a infanteriei pe șenile – MLI (odată cu achiziția unui nou produs);
 Modernizare și mentenanță „Tancul românesc TR 81 M1-Bizonul”;
 Mentenanță „Mașină de luptă a vânătorilor de munte – MLVM”;
 Mentenanță „Transportor blindat pentru trupe – TAB 77”;
 Mentenanță „Transportor blindat pentru trupe-cercetare – TAB-C79”;
 Mentenanță transportor blindat de trupe 8×8 PIRANHA 3 și PIRANHA 5;
 Testare, omologare și mentenanță „Tanc principal de luptă”, odată cu achiziționarea unui nou produs;
 Testare, omologare și mentenanță Obuzier 155 mm autopropulsat pe șenile (după finalizarea procedurilor de achiziție);
 Testare, omologare și mentenanță Obuzier 155 mm autopopulsat pe roți/tractat (după derularea procedurilor de achiziție) ;
 Mentenanță șasiu tun antiaerian „GEPARD”.
 Alte programe de interes pe care le pot dezvolta operatorii economici de stat sau cu capital privat în funcție de capacitățile de producție și fabricație din domeniul blindatelor, autovehiculelor și tractoarelor.
Foto Arhivă
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1151 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Merge mașina, merge marina! Zgomot și fum! Trăiască din înflorească Johannis! Ce izmene rupte-n cur au marinarii români precum rușii din Kyrsk! Succesuri guys! Vai de mama noastră!

  2. Deci, 2,5+1,5=5% din pib-ul Romaniei pentru apărare orice…stat și cetățenii români majoritari, rămân în sărăcie crunta cu bună știință, totala intenție a guvernului român.

  3. Inteleg ca americanii ne imprumuta cu 4 + 12 melearde de $ pentru harmament care sigur nu va veni vreodata .Oare cite mii de ha de ogoare s-ar iriga cu acesti bani ? Spune stanescule !

  4. Ministrul economiei de piață ( Obor) Oprea în primul rând industria în agonie pe care o mai aveam , tăindu-i Oxigenul mai ceva ca ATI -istele pantelimoane . La prețurile actuale la energie , combustibil , materii prime , doar COLACII și GOGOȘILE ciolace mai sunt rentabili ( d-aia zic c-ar fi bun la ”sănătate ca felcer , nu la ”apărare ca ta-major). N-am înțeles de ce lista nu conține și SATELIȚI , LASERE ,SUBMERSIBILE sau n-avem sârmă și zmoală – luăm de la turci și de la bulgari .Felcere sașiu , la tun ”no problem n-ai nevoie de import , e ”carne proastă destulă aci.

  5. Eu vreau alte programe:
    – Programul de schimbare si modernizare a flotei de ambulante;
    – Programul de renovare si echipare a spitalelor, inclusiv a celor orasenesti;
    – Programul de achizitie si punere pe piata a medicamentelor generice si a tratamentrlor inovative;
    – Programul de reabilitare a scolilor;
    – Programul de dotare a bibliotecilor cu carti adevarate;
    – Programul de reabilitare a fondului locativ si de consolidare a cladirilor cu risc seismic;
    – Programul de renovare a bazelor sportive si de constructie a unor baze noi;
    Fara asta, putem sa mictionam pe ” strategia ” slugoilor, care amaneteaza bugetul tarii pentru razboaiele altora.

  6. Mda, pai sa faca si sa construiască vo 10 15 corvete si un portelicopter hai 2.

  7. orice razboi,ne gaseste pregatiti: avem generali care au primit botezul focului in transeele Antena 3 si avem metrii cubi de papetarie de aruncat dupa rusi sau martieni,nu conteaza
    O fabrica de drone sau una de rachete nu avem,dar poate face rost tovarasul Bolojan

  8. @ Încă nu au fost bă retrași ăștia din, ,,sportul” ăsta, cine mai are încă interese să îi ,”sponsorizeze” ,?

  9. FRUMOS PLAN PRIVIND TEHNICA MILITARA BASTINASA CAT MAI DIVERSA CARE SA CUPRINDA:
    -proiectare;
    -fabricare;
    -testare;
    -omologare;
    -productie cat mai multa:
    -menetanta…plus modernizarea tancului Bizon antic si mai de’demult!
    Intrebarea e…De unde atatia bani, de unde atatia specialisti si meseriasi?
    Ps. Pentru vremurile de azi razboinici spun ca DRONA e regina pe campul de lupta. E bagata drona in acest plan?!?

  10. fregate=0
    submarine=0
    portelicoptere =0
    torpile inteligente=0
    drone marine=0

  11. Nu prea inteleg pt. ce trebuie Romania sa se inarmeze atit de mult si sa cheltuiasca atitea bani in loc sa ii investeasca in alte domenii unde chiar este mare nevoie.Frica asta ca Romania va fi atacata este o gogorita bagata de cei care au tot interesul sa cistige bani foarte multi din aceasta inarmare .Sper ca v-ati dat seama ca la fel sa procedat si cu frica Covidului, din care s-au inbogatit niste smecheri.Nuar fi poate bine sa nu ne mai lasam pacaliti si mintiti de acesti inventatori de catastrofe ?

  12. Nu le imprumuta alde Ciolacu si Ciuca la ucrainieni vreo 10-20 de PIRANHA 5, pentru asaltul de la Kursk sau Belgorod, sa vada cate TAB-uri se mai intorc inapoi, intregi. Daca nu se mai intorc asta e. Calitate Ghinion.

  13. Domnule stimabil Ionescu, pentru a avea un stat puternic, da, cu bazine olimpice omologate nu din alea de copii cum face Boc, iti tre o army atat de puternica precum si achizitia mea 0 sa conteze.Asa e in tot universul si Raiul e inzestrat cu ingeri.
    Cu respect Pedro.

  14. Baieti !
    In aceasta tarisoara nu se mai fabrica nimic….nimic…..nici cozi de topor….nici ata de cusut….nimic….iar noi vorbim de inarmare……HA HA HA

  15. Vorbe ,vorbe ,vorbe …ati distrus Industria de Aparare ,v-ati batut joc de cei care au lucrat in aceasta industrie …

  16. Mandri sa contribuim la PIB-u’ american. Totul pentru Murica, nimic pentru colonie! Jos comunizmu’! Ala sovietic, nu ala american.

  17. ”Strategia” e de distrugere. De ce ai nevoie de arme ?? De ce ești in criză și nu găsești rezolvarea crezînd că scapi prin război ?/ Nu ai idei de ce trebuie să faci..? Chiar de ți se zice, n-o faci că pierzi mafia, camarila, și ajungi la zid, doar ai sfeclit-o și camarila te ține in fotoliu..Categoric armele nu sunt soluția.. Oricît cheltui nu poți fi deasupra celorlalți,. căci in primul rînd ai nevoie de o economie funcțională.. Datoriile te fac să nu mai exiști,.fără vre-un război.

  18. Ministerul economiei vrea să ingroape tot bănetul ăla in fierătanii fără rost, care nu vor fi folosite niciodată in război.

  19. SUA nu produc altceva
    În afară de armament și proiecte gen Bechtel și mininucleare „Doicesti”, proiecte în care statul român plătește ca la cu.ve și apoi rămâne cu buza umflată. A… și ceva mașini Ford, Tesla, pe care ni le bagă pe gât, primele prin licitații suspecte și celelalte prin Green deal, care este o mare prostie. Pentru restul există China, calitate și prețuri după cum ai buzunarul.

  20. Inainte sa te bage in razboi te pregatesc pe banii lor, dar imprumut. Si apoi Ukraina 2! Daca zici ceva iti baga filaj agresiv si haituire de la structurile sclave romanesti in genunchi!
    Politia cand face perfectionare la FBI la Budapesta si la SUA Homeland nu invata si respectarea legii sau doar metode coervitive de teroare? Sa ne zica comisar Ghionoiu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.