Strategia lui Putin și „operaţiunea succesorul”

La finele lunii aprilie a apărut o informaţie despre faptul că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, s-a oprit asupra candidaturii președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, în calitate de succesor. În opinia analistului politic Andrei Piontkovski, Putin a făcut o „scurgere” intenţionată, pentru a anticipa posibilele comploturi şi a-i pedepsi pe cei care ar putea să muşte o asemenea nadă, scrie rusmonitor.com, citat de Deschide.md.

După cum afirmă analistul, în rândurile elitei ruseşti există un consens ce se referă la necesitatea acută de a înceta confruntarea cu Occidentul, confruntare care nu i-a adus nimic bun. Toţi înţeleg că răspunderea pentru asta o poartă Putin, personal. De aceea gândul că nu ar fi rău să se debaraseze de el trebuie că o vizitează tot mai des. Şi Putin îşi dă seama de asta, de aceea informaţia pentru ai săi despre faptul că îşi caută un succesor a fost una scursă, mai degrabă pentru a anticipa posibile comploturi. Ca să vadă reacţia anturajului şi să se răfuiască cu cei care vor pune botul şi vor dovedi astfel lipsă de loialitate.

Potrivit politologului, Putin, în realitate, nu intenţionează să plece nicăieri – anume din cauza situaţiei disperate din ţară. El înţelege că niciun „succesor” nu-i va asigura integritatea. Piontkovsi spune că, luând în calcul lista de asasinate politice, care au contribuit la cariera lui Putin şi crimele de război din Cecenia, Siria şi Ucraina, a-i garanta siguranţă preşedintelui Federaţiei Ruse nu poate nimeni şi, „în cel mai bun caz, îl aşteaptă soarta lui Milosevic, iar în cel mai rău – ceva care aminteşte de moartea nefericitului Gaddafi”.

Mai degrabă vor fi modelate anumite evenimente care vor răsturna brusc situaţia în interiorul „elitei” în direcţia: „nu se poate în niciun caz de plecat”, „nu plecaţi, scumpe Vladimir Vladimirovici, pe mâna cui ne lăsaţi”. De aceea Putin, la toamnă, încă ne va uimi şi a pleca şi a-şi apropia astfel propria moarte el nu intenţionează. „El poate fi doar forţat să plece: complotul «elitelor» sau tulburări de masă. Dar, mai curând, o combinaţie inevitabilă într-un anume moment istoric a acestor doi factori”, subliniază Piontkovski.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.