Studiu: Alimentele ultraprocesate accelerează îmbătrânirea

Consumul alimentelor ultraprocesate (AUP) este asociat cu o îmbătrânire biologică mai accelerată, potrivit unui studiu australian.

Într-un nou studiu, cercetători de la universitatea Monash din Melbourne au analizat dietele a 16.055 de persoane din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani, având stiluri de viaţă şi stări de sănătate comparabile cu cele din alte ţări occidentale.

Pentru fiecare 10% din aportul caloric zilnic provenit din alimente ultraprocesate, vârsta biologică a unei persoane a crescut cu 2,4 luni, potrivit studiului.

Vârsta biologică – denumită şi vârstă fiziologică sau funcţională – măsoară vârsta celulelor şi ţesuturilor unei persoane şi poate fi afectată de calitatea somnului, activităţile fizice, dieta, consumul de apă şi mediul fizic înconjurător, în timp ce vârsta cronologică reprezintă timpul scurs de la naştere şi este fix.

”Adulţii care consumă mai multe alimente ultraprocesate tind să fie mai bătrâni din punct de vedere biologic”, se mai spune în studiu.

Categoria alimentelor ultraprocesate include băuturi răcoritoare, îngheţată, ciocolată, snackuri ambalate dulci sau sărate, precum şi tăiţeii instant.

”Semnificaţia descoperirilor noastre este uriaşă, întrucât predicţiile noastre arată că, pentru fiecare creştere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate există o creştere cu aproape 2% a riscului de mortalitate şi un risc de 0,5% de boli cronice într-un interval de doi ani”, a precizat Barbara Cardoso, autoarea principala a studiului realizat de Departamentul pentru Nutriţie, Dietetică şi Alimentaţie din cadrul universităţii Monash.

Persoanele cu cel mai mare consum de alimente ultraprocesate au avut o vârstă biologică cu 0,86 de ani mai mare decât cei cu cel mai scăzut consum.

Potrivit acestui studiu, aproape 40% din aportul energetic total în rândul adulţilor australieni este format din alimente ultraprocesate.

Barbara Cardoso a adăugat că aceste descoperiri accentuează nevoia unor strategii publice de sănătate centrate pe alimentaţie în vederea prelungirii duratei de viaţă sănătoase.

Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetători din Statele Unite şi Brazilia.

Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Asa este. Macar daca pofticiosii ar bea ceaiuri si ar lua minerale (seleniu – varza – elimina metalele grele din organism si este chimioterapic natural – 100 gr de varza pe zi) de echilibrare si curatare a organismului. Sau macar daca nu ar manca, macar 17 ore, dupa otrava, pentru ca organismul se repara si se curata de rau. Apa si ceaiuri. Si cafea fara zahar (daca adaugati un pic- putin de tot – de sare in cafea, ii potenteaza gustul si nu mai este necesar zaharul – alegeti sarea celtica sau sarea baciului). Sanatate, prosperitate, fericire si iubire!

  2. Sunt atat de multe lucruri in viata noastra de fiecare zi care produc degradarea biologica, si nu numai, pe care o numim „imbatranire”. Nenumarate otravuri, radiatii, emotii negative, convingeri distructive si un nivel inspaimantator de ignoranta cu privire la lumea in care traim. Nu e nimic firesc in acest proces de degradare provocata si controlata. Suntem atat de obisnuiti sa credem ca e ceva firesc ca tratam tot ceea ce contrazice aceasta convingere ca pe o utopie sau aberatie, chiar daca in adancul sufletului ne-am dori sa credem ca poate fi adevarat. E unul dintre cele mai bine secrete ale acestei lumi. Cred ca e usor de inteles de ce, daca ne gandim la implicatiile pe care le-ar avea dezvaluirea lui prin transformarile psihologice, sociale si spirituale ale speciei umane. Si Calin Georgescu stie asta si a fost ridiculizat si din acest motiv, asa cum era de asteptat. Stie mult mai mult decat poate spune. Dar cei mai multi, in loc sa il urmareasca in viziuna iepurelui ca sa descopere lucruri care au fost ascunse atat de multa vreme de ochii umanitatii, prefera sa-si bata joc de sansa de a iesi din inchisoarea mentala si materiala in care au fost inchisi de generatii. Viitorul va fi al celor sinceri si curajosi, cu ei insisi si in fata celorlalti. Lumea lor va arata altfel decat cea pe care o cunoastem astazi.

  3. Evreii mananca cuser la goimi le dau sa manance chimicale ca sa-i imbolnaveasca si sa-i extermine mai reepede de pe suprafata Terrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.