Studiu: Cât de religioși sunt românii

Românii sunt cei mai religioşi dintre europeni, 55% dintre ei declarându-se ”foarte religioşi”, relevă un studiu realizat de Pew Research Center, dat publicităţii miercuri şi preluat de dpa, conform Agerpres.

Potrivit profilului de ţară prezentat de Pew Research Center, 50% dintre români (locul al 4-lea) declară că religia este foarte importantă în vieţile lor, 50% (locul al 2-lea) că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună, 44% (locul al 3-lea) că se roagă zilnic şi 64% (locul al 4-lea) că sunt absolut siguri că Dumnezeu există.

Per total, pentru europeni religia este mai puţin importantă decât pentru locuitorii din Africa, America Latină ori SUA, arată studiul, care indică însă mari diferenţe şi între cele 34 de ţări europene analizate. În timp ce în Italia 27% dintre respondenţi se consideră foarte religioşi, în Germania acelaşi răspuns l-au dat numai 12% dintre persoanele intervievate. Cele mai mici procente de persoane care se declară foarte religioase au fost consemnate în Estonia (7%), Cehia şi Danemarca (ambele cu 8%).

Germanii se dovedesc şi cei mai sceptici în privinţa religiei, numai 10% dintre ei declarându-se ”absolut siguri” de existenţa lui Dumnezeu. Spre comparaţie, 79% dintre armeni sunt ”absolut siguri” că Dumnezeu există, 73% dintre bosniaci fiind şi ei de acord cu această afirmaţie.

Potrivit studiului, cele mai multe persoane care frecventează biserica se află în Polonia, unde 61% dintre respondenţi au declarat că merg la slujbă cel puţin o dată pe lună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Niște idioți! Nordicii, cei mai titrați dintre europeni au aruncat de mult la coșul de gunoi a istoriei cea mai mare manipulare a tuturor timpurilor: creștinismul. Mai importantă e știința și progresul lui homo sapiens. Noi suntem blocați în secolul XVII.

    • Cand o fi sa mori, sa te ingroape cu fata-n jos si cu un par infipt in dos, iar apropiatii sa se p.. pe tine. Asa sa-ti ajute Dumnezeu! Dezmambrarea tarilor care au renuntat la crestinism se va produce prin popularea cu musulmani, care nu renunta la Allah. Nordicii s-au prostit, deja. Numai suedezele sunt fericite, ca au parte de carel din belsug.

  2. Din păcate există multe creiere spălate de marxism care cred că credinta și progresul se exclud fără a avea cunoștinta de faptul că marile descoperiri au fost făcute de oameni profund credincioși, iar școlile, spitalele, azilele au fost dezvoltate de biserică și întreținute prin biserica.

  3. Pana in sec al 19-lea, daca contraziceai Bibia o terminai urat!Dar,daca nu a fost invinsa de atei,a fost invinsa de arheologie!Pe la 1900 se descopera tablitele de argila din Sumer,cu povesti identice cu ale Bibliei, dar mult mai vechi!Pe la 1930 se descopera „tablitele de la Mari”cu povesti identice cu ale Bibliei, dar mult mai vechi!Si lovitura vine de la descoperirea in 1970 a tablitelor de argila de la Ebla (Siria) cu o vechime de 1500-2000 de ani inaintea Bibliei !S-a incercat oprirea cercetarilor arheologice dar nu de sirieni:)) sa incercat influentarea savantilor italieni care au tradus tablitele si ce sa vezi:Adam,Abraham,Moise,etc erau nume proprii comune in Orient acum 5000 de ani!Yahve nu era dumnezeul unic al evreilor,avea o vechime in religia Orientului cu 2000 de ani inaintea povestilor cu Moise,rugaciunile de atunci au fost trecute copy-paste in Biblie !O societate infloritoare economic,cu comert contractual,cu scoli de scribi,cu religie,cu organizare statala,cu infrastructura rutiera ,etc acum 5000 de ani!Sa ii tot copiezi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.