Studiu. Clipitul, ca tactică de flirt

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că comportamentul de a clipi, despre care se credea anterior că este un semnal social observat în principal la anumite primate, în special la oameni, precum şi la animalele de companie ale acestora, se extinde şi la broaştele femele, care utilizează clipitul ochilor pentru a comunica cu masculii, încurajându-i să iniţieze contactul sexual, informează Xinhua.

Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Anhui Normal a fost publicat recent în revista Current Biology.

Potrivit echipei de cercetare, femelele de broască de torent cu urechi concave (Odorrana tormota), care locuiesc în cursuri de apă zgomotoase şi despre care se ştie că folosesc comunicarea cu ultrasunete, utilizează, de asemenea, ochii pentru a comunica cu masculii pentru a-i îndemna să iniţieze împerecherea.

Descoperirea demonstrează că mişcarea pleoapelor îndeplineşte funcţii de semnalizare la unele specii care nu sunt primate, extinzându-se dincolo de rolurile sale tradiţionale de funcţii fiziologice, cum ar fi lubrifierea corneei şi îndepărtarea particulelor de praf.

Prin metode experimentale, cum ar fi observaţii pe teren, experimente de acuplare controlată şi redare video, cercetătorii au observat că broaştele femele emit semnale de clipire către masculii pe care îi preferă. Numai după ce primeşte acest semnal de clipire, broasca mascul se poate angaja cu succes în comportamentul de împerechere cu femela, altfel riscă să fie respins.

Potrivit lui Zhang Fang, coordonatorul echipei de cercetare, studiul reprezintă o descoperire semnificativă în domeniul comportamentului de comunicare al broaştelor, oferind informaţii valoroase despre originea şi evoluţia comunicării vizuale în rândul animalelor. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Am incercat si eu sa utilizez tactica broastelor cu clipitul, in tramvai, da’ m-am ales cu un croseu de stinga de acum arat mai rau decit teroristii din Rusia ! …

  2. Bă, ce idei le mai trec prin cap! Din totdeauna clipesc ochii oricărei vietăți, nu au cum sa stea cu ochii închiși cât sunt vii! Gata, le-au pus pe taraba indragostelii😂😂😂!

  3. Cercetătorii români focusați pe mesajele trupului ne spun, prin pusul degetului arătător la nară ce semnal se transmite, la ce îndeamnă, care acțiune este încurajează de femelele sau masculii post primatelor din spațiul caroato-danubiano-pontic?

  4. „au descoperit că comportamentul de a clipi”

    1.manca-ti-ai vorba!
    2. pana si lipitorile casc,
    ce e cu ” comportamentul de a căsca”?

  5. cand animalele clipesc catre tine, arata o stare de relaxare. un pup. „hai, ca-mi place un pic de tine”…asta stiam demult. pasarile, daca le vorbesti cu dragalasenie (simt vibratia), cand incep sa se scuture, iti transmit ca te accepta „un pic”. unele ciori (toate pasarile au memoria fetelor noastre si tin minte cine le dusmaneste – ciorile in special) chiar aleg sa-ti „sopteasca” lucruri :)). emit niste caraituri joase si niste sunete ca niste clipoceli (love all the way adicatelea). ce ti-e si cu „stiinta asta” chinezeasca. de la experimentele criminale pe animale si pe oameni au aflat…?

  6. „Clipitul, ca tactică de flirt”
    L-am remarcat la Ana Blandiana !

  7. cascatul animalelor este stare anxioasa, apropos…iar clipitul broastei este atentie la ceva ce misca si se pregateste sa papaceasca…”stiinta” pa paine :))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.