Studiu: Unul din doi angajați români pleacă în concediu

Unul din doi angajați români pleacă anul acesta în concediu, în prima vacanță fără restricții după pandemie, cu un buget mai mic sau cel mult egal cu cel de anul trecut, potrivit unui studiu.

Restricțiile nu îi mai împiedică pe români să își facă planuri de concediu anul acesta, dar cei mai mulți au buget limitat de vacanță. În contextul inflației și a creșterii generale a costurilor de trai, 31% dintre români scot din buzunar la fel de mult ca anul trecut pentru vacanța din această vară, iar 19% au redus bugetul cu 30-50%, potrivit unui sondaj realizat pe platforma BestJobs.

Restul de 41% dintre cei care au declarat că și-au făcut planuri pentru vacanță se așteaptă să cheltuie mai mult în acest an, iar 9% au de gând să rămână acasă în vacanță și să nu cheltuie nimic.

„Dacă anul trecut, pandemia a influențat planurile de concediu ale românilor, în prezent, provocarea este dată de contextul economic, care pune presiune pe bugetele de vacanțe. Cu toate acestea, vacanțele și perioadele fără a sta cu gândul la muncă sunt absolut necesare pentru sănătatea mintală și pentru prevenirea stării de burnout, în special după ultimii doi ani, în care interacțiunile sociale și călătoriile au fost limitate. Aceste nevoi nu ar trebui ignorate, iar angajatorii ar trebui să se asigure că angajații au parte de timp liber suficient”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Aproximativ 35% dintre angajații români ce au participat la sondaj spun că nu mai au nicio zi de vacanță rămasă din anul trecut. Alți 31% și-au păstrat mai puțin de 10 zile pentru acest an, 16% mai au între 10 și 20 de zile, iar 7% au chiar peste 20 de zile disponibile.

Cu toate acestea, 47% au de gând să își ia liber între 5 și 10 zile consecutive pentru vacanța de vară, în timp ce 26% vor să își ia peste 10 zile. 8% își vor lua mai puțin de 5 zile, iar 19% nu sunt încă siguri dacă își vor lua concediu.

Anul trecut, peste 22% dintre români spun că au plecat în destinații exotice, dincolo de granițele României, în timp ce 31% și-au organizat concediul pe teritoriul României, din motive ce țin de sănătate. Doar 8% au plecat și în țară și în străinătate, iar 22% au stat acasă. Situația din acest an este diferită.

Aproape 45% dintre participanți au declarat că vor petrece zilele libere în afara țării. 36% vor face vacanța în țară, în afara localității, în timp ce peste 20% au ales să își împartă concediul între destinații locale și străinătate.

Când vine vorba de cazare, 51% dintre respondenți preferă hotelul sau pensiunea și 14% iau în calcul să-și petreacă vacanța într-un apartament închiriat în regim hotelier. Alții au găsit soluții prietenoase cu bugetul lor, cum ar fi să se cazeze la prieteni, rude sau cunoștințe (6%), să își plănuiască vacanța în zona unde au o proprietate personală (4%) sau să meargă cu cortul (3%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 23 iunie – 7 iulie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Un comentariu tâmpit și negândit! dacă unul cu milioane multe stă tot anul in locuri exotice asta nu înseamnă că două persoane au stat 6luni in locuri exotice,samd!sunt aceeași de ani de zile care petrec!nu mai mințiți lumea că deja se moare pe capete de boala, de foame,în curând de frig ,întuneric,samd!22 la sută sunt aceeași an de an!!!

  2. Alt articol făcut la solicitarea agenților de turism și a guvernului ..normal că au ieșit cu banul aceste agenții!!..și imediat la comandă pentru cașcaval autorii acestui articol s-au conformat!!!..Nu vă e rușine nenorociților!!..cine dracul vă crede, după voi înseamnă că vreo 4 milioane de romani pleacă în concediu!!..bașca copiii,nepoții,bătrânii…
    Uite ce bine e în românia normală și educată a președintelui!!..românia a atins un înalt nivel de trai,fericire si bogăție!!!…vedeți dragi români rezultatele obținute de guvernul meu?..

  3. Asa ca nu va mai vaietati ca e saracie! Pe strada si pe sosea nu mai ai loc de masini care circula, in magazine, cosurile sunt pline cu produse, in weekend se umplu si plajele le mare si poienile la munte, salile de jocuri si bodegile dau pe dinafara. Asa traieste cam jumtate din populatie. Cealalta jumatate face foame, n-are unde si cu ce sa-si ingrijeasca bolile, isi numara banutii de sapte ori pana sa-i cheltuiasca. Are dreptate ” Bzr „! Comentariul de stupid si nu reflecta realitatea.

  4. Intradevar, in iunie am evadat 1 saptamana in Italia, Sicilia. M- simtit grozav, am vazut locuri superbe si nu am cheltuit mai mult decat in Romania. La noi nu mai e deciesut. Turismul e bascalie si jaf. O ciorbita 18-20 de lei 😀 Aloo…

  5. Cam pute a manipulare! Cum sa plece in concediu o familie care traieste cu salariul de „cersetor-sclav” pe plantatia imensa in Romania? Si sunt mai mult de jumatate din cetatenii romani din Romania!

  6. La fel de importanta ca plecarea in concediu este si intoarcerea acasa .Pentru prea multi dintre romani asta nu se mai intampla.Cat priveste ciorbita dlui Andrei de mai sus ar putea sa isi ia o sotie credincioasa si gospodina.Sotiile oamenilor obisnuiti gatesc ciorbe foarte bune si gratis.Totul e sa stam acasa in mijlocul famiiliilor noastre sa avem grija de parintii si copiii nostri si sa ii educam crestineste.Din pacate multi romani au uitat de radacinile lor.

  7. Andriusa, n-ai vrea tu sa evadezi in Ucraina, sa lupti pentru clovnul Zele? Ia-l si pe ” tomlin ” cu tine, ca tot e botezat cu briciul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.