Studiul care arată că un milion de oameni nu fac nimic

Peste un milion de români apți de muncă nu sunt implicați în niciun fel de activitate economică, reiese din studiul „Barometrul forței de muncă”, realizat de PwC România pentru Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).
România este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii (peste 34%) fiind depășita doar de Italia si Croația. Dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație, există peste un milion de persoane de vârstă activă care oficial nu sunt implicate în nici un fel de activitate economică, iar numărul de șomeri înregistrați este de aproximativ 400.000 persoane. Pe de altă parte, prognozele oficiale pentru următorii 3 ani privind legătura dintre piața muncii și creșterea PIB-ului, estimează un necesar de angajați de aproximativ un milion de persoane. CDR  consideră că obiectivele pe termen lung de creștere economicăale României pot fi afectate din cauza deficitului de forță de muncă, care, în absența unor măsuri specifice în acest sens, se va adânci în câțiva ani.
Analiza relevă discrepanțe între județele din țară, exist în județe care prosperă din punct de vedere economic, dar nu mai au forța de muncă disponibilă, precum și județe cu număr mare de persoane care nu lucrează. Mai mult, județe din ambele extreme există în aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide posibilitatea unor soluții la nivel regional. Județele țintă, unde cererea e mare iar ofert mică, sunt: Brașov, București, Cluj, Constanța, Ilfov, Prahova,
Timiș, Arad, Maramureș, Sibiu. Județele sursă, unde cererea e mică și oferta mare, sunt: Harghita, Ialomița, Mehedinți, Sălaj, Teleorman, Vaslui, Vrancea, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mureș, Olt, Suceava

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

16 Comentarii

 1. Mai sunt cel putin 1 milion care,taie frunza la caini!!!Cel putin,daca nu 2 milioane…

  • Exact asta voiam sa zic și eu. Chiar mai muncește cineva când toate procesele de afaceri sunt standardizate și automatizate la privat, iar la stat vedeți și dumneavoastră ce chef mare de munca au…Urat sfârșit ne-am găsit!

  • Ai dreptate! Numai populatia maro depaseste 1 milion. Dar mai avem si tineretul taurin, care n-a facut scoala si, dac-a facut-o, n-a pricaput nimic. Traiesc din ajutoare sociale, din pensia parintilor, din tot felul de expediente dubioase. Singura lor preocupare e sexul, drogurile, bautura si taiatul frunzei la caini. Unii dintre ei pleaca in Vest, unde fac salahorie, culeg ceva capsuni, dupa care vin in masini cumparate la cel putin a treia mana si se dau ” jmecheri „. Degeaba le plang de mila anumite posturi TV, ca ” au fost izgoniti din cauza situatiei grele din Romania „.

 2. Azi la Ora 13:30 la RRA a fost dezbatut acest Raport, in emisiunea Probleme la zi!
  Desi INVITATI de RRA, de la Ministerul Muncii si de la ANOFM nu a participat nimeni, au fost doar de la PwC, de la CDR si de la AOAR!
  Rusine!
  Participantii au remarcat ca Minsitrul Muncii si ANOFM(respectiv AJOFMurile!) NU fac nimic pentru a-i antrena in munca pe cei fara loc de munca, la fel AJOFMurile, fac acele Burse FORMALE ale locurilor de munca, unde majoritatea(mai ales in provincie!) vin pentru o Adeverinta de prelungire somaj!
  Județele sursă” sunt judetele sarace ale Roamniei, votante ale PSD si UDMR, tinute in saracie lucie!!
  Rusine, populisti si incompetenti!

 3. ! milion de romani arata ca „se descurca”Nu vin la Stat zilnic sa il intrebe” ëu ce fac azi? „nu platesc asigurari medicale,ca nu au nevoie de ‘gratuitati”in spitalele de stat ,nu platesc asigurari social,ca se pisa pe ea „pensie”!Ce are Statul cu ei,sa ii taxeze ca fac umbra pamantului?Sau astia 1 milion „canta pe la nunti si botezuri”,vorba doamnei Misa de la ANAF?

 4. Mai degraba o parte din ei fac ceva, dar la negru. Adica fura.

 5. Normal, decat 10 lei la soare mai bine 5 lei la umbra! Daca patronii ar baga mai adanc mana in buzunar si si-ar schimba mai rar telefonul, masina, sotia si vila (nu neaparat in aceasta ordine) ar lucra si milionul asta undeva. Dar cu salariu platit la misto, normal ca nu vrea nimeni sa transpire.

  • Ha ha ! Ai dreptate ! Vorba aia, „decit sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba” ! (si in plus nici nu-si bate joc de mine un bagabont de „patron” borfas)

 6. Dar cei peste 80-90% dintre bugetari care au slujbe bine platite de statul roman credeti ca fac ceva?
  Absolut nimic iar in cele mai multe cazuri incurca lucrurile voit sau nevoit in dauna interesului romanesc!
  Aceste gunoaie trebuie cu grija repede inlaturate si pedepsite!

 7. Eu nu fac nimic. Şi ce-i cu asta? Stau pe banii mei, nu pe ai altora.

 8. cumva desfiintarea a peste 3.000 de intreprinderi de Stat din 1989 pana mai ieri si reducerea continua de personal ,operata de marii actori pe piata muncii,adica minerit,constructii de masini, petrochimie,transporturi, ingrasaminte, petrol si gaze, industria alimnetara, industria prelucratoare, etc , etc nu sunt cauzele reale ale plecarii din tara a 3-4 milioane de romani ? pentru ca vestitorii primaverii nu angajeaza cat au dat afara,sa fie clar!deci daca mai erau 3-4 milioane de dizocupati pe piata din Romania ,era si mai funesta situatia, de vina fiind , evident, coruptia din Romania…..

 9. Interesant: totusi Ialomita are autostrada. Muresul este aproape de autostrada.

 10. La apartamentul de deasupra stau 2 vecini care traiesc pe banii parintilor.Terorizeaza vecinii cu chitara electrica si cu o
  „arma neconventionala”cu care inchid telefonul,calculatorul,provoaca durere animalelor de companie,actioneaza si asupra oamenilor.Politia nu a luat nici o masura pina acum.

 11. Adineauri,intrind in camera de linga balconul,unde vecinii zdrangane la chitara electrica,mare parte din noapte,si toata ziua,mi-au ars becul(mai mult de 100 de becuri mi-au ars).Cine plateste becurile arse,aparatele electronice deteriorate ?

 12. Din nou,ca acum 2 luni,nu sunt auzita la telefonul fix,fapt elocvent despre modul cum actioneaza unii politisti din Iasi.Acum,bat toba.

 13. Sunt urmarita pas cu pas,cu schimbul,de cei 2 vecini,cu acea „arma neconventionala” si de acumulator. Politia nu se intreaba ce face cu acumulatorul,de care vecinii nu se despart, in urmarirea mea,si care se aude la fiecare asezare pe podea? De ce teme Politia? In ce tara suntem ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.