SUA au testat arma viitorului, tunul electromagnetic

Tunul, format din două şine între care este pus un proiectil, permite lansarea muniţiei datorită trecerii unui curent electric foarte puternic prin şine. Este prima armă care permite lansarea proiectilelor fără un propulsor chimic.

Un tun electromagnetic, care permite lansarea unui proiectil la 200 de kilometri distanţă şi cu o viteză de cinci ori cât cea a sunetului, a fost testat cu succes vineri în Statele Unite, a anunţat Marina americană, citată de AFP, anunţă Mediafax.

Tunul, format din două şine între care este pus un proiectil, permite lansarea muniţiei datorită trecerii unui curent electric foarte puternic prin şine.

La testarea de la Centrul de cercetare al US Navy de la Dahlgren, în Virginia, puterea tirului a atins 33 de megajouli, de trei ori mai mare decât la un test precedent, efectuat în ianuarie 2008. Un megajoule corespunde energiei degajate de o maşină de o tonă care ar lovi un zid cu 160 de kilometri pe oră.

Un tir de proiectil cu puterea de 33 de megajouli permite atingerea vitezei mach 5, adică de cinci ori viteza sunetului, a explicat Marina, precizând şi că arma permite lansarea proiectilului de la o distanţă mai mare – ceea ce protejează nava de o eventuală ripostă inamică – dar şi ameliorarea condiţiilor de securitate a echipajelor, care nu vor mai trebui să manipuleze obuze sau rachete pline cu materii explozive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.