Vaya con Dios, Venezuela

SUA susțin lovitura, Rusia vorbește de ”consecințe catastrofale”

”Venezuela este un dezastru. E timpul pentru o lovitură de stat?”, titra The New York Times, la finalul anului trecut. ”E timpul pentru o lovitură de stat în Venezuela”, scria, în iunie 2018, pentru revista Foreign Policy, unul dintre oficialii fostei administrații George W. Bush, Jose Cardenas.

Pe 22 ianuarie 2019, mai mulți ofițeri din Armata Venezuelei au organizat o revoltă, eșuată, la periferia capitalei. O zi mai târziu, cvasinecunoscutul președinte al Adunării Naționale s-a autoproclamat președinte. Așa cum scria Foreign Policy în urmă cu jumătate de an, lovitura nu poate reuși decât cu sprijinul ofițerilor naționaliști din armată, altfel o instituție căreia actualul președinte Maduro i-a oferit toată puterea petru a-și asigura loialitatea ei. Zilele următoare vor arăta în ce măsură anti-chaviștii au obținut acest sprijin.

Rusia consideră că in Venezuela nu are loc o lovitură de stat, a avertizat asupra imixtiunilor externe și i-a cerut autoproclamatului președindte Juan Guaiado, acum lider al Adunării Naționale (parlamentul), să se declare imediat drept președinte ilegitim. După ce s-a declarat președinte, în locul chavistului Nicolas Maduro, Guaiado a primit sprijinul lui Donald Trump, care l-a numit ”președinte interimar al Venezuelei”. Ulterior, un oficial al adminstratiei Trump a declarat ca ”sunt pe masă toate opțiunile”.

”Suntem foarte îngrijorați de declarațiile care nu exclud o o formă de intervenție externă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Considerăm inacceptabilă o astfel de intervenție”. El a descris drept ”tentativă de uzurpare a puterii” revolta eșuată de la începutul săptămânii a 27 de ofițeri din armata Venezuelei, la periferia capitalei Caracas.

Ministerul rus de Externe a precizat pe pagina de internet că recunoașterea lui Guaiado venită de la Washigton ”urmărește să scindeze și mai mult societatea venezueleană, să alimenteze conflictele din stradă, să destabilizeze puternic sistemul politic și să escaladeze conflictul”. Ministerul rus a precizat că o intervenție armată străină în Venezuela ar avea ”consecințe catastrofale”.

Capul de pod al Rusiei

Președintele Nicolas Maduro a efectuat o vizită la Moscova chiar în luna decembrie, iar președintele companiei Rosneft, Igor Sechin, a fost în Venezuela tot la finalul anului trecut. Venezuela este capul de pod al Rusiei în America de Sud. Rusia a investit mult în industria petrolieră din Venezuela, a semnat multe contracte pentru livrare de arme și are de pierdut la nivel economic atât in urma adâncirii crizei din țara latino-americană, cât și în cazul caderii actualului regim. Însă cel mai important este ca Rusia reușește să conteste docrina Monroe, prin care Washingtonul și-a declarat de aproape două secole hegemonia asupra emisferei vestice. Rusia trimite deseori nave militare și bombardiere în Venezuela, la nici o oră de zbor supersonic de Miami.

Criza din Venezuela

Criza de Venezuela durează din 2017, atunci când o nou aleasă Adunare Constituantă dominată de socialiștii chavisti și-a arogat puterea legislativă. Rolul Adunării Naționale dominată de opoziție (aleasă în 2015, când statele regionale și SUA consideră că a fost ultimul scrutin democratic) a fost redus la zero. Atunci au izbucnit protestele care continuă și acum. Inflația in Venezuela a depășit un milion la sută la finalul anului trecut. Regimul Maduro a lansat o criptomonedă (petro) susținută de producția și rezervele petroliere, pentru a masca inflația. Bunurile de primă necesitate lipsesc în Venezuela, rata criminalității este printre cele mai mari din lume. Sute de mii de oameni fug în Columbia vecină și de aici in Peru și Ecuador, provocând o criză a migrației fără precedent în regiune. Este motivul pentru care aceste state își doresc rezolvarea cât mai rapidă a crizei. Semnalul acțiunii a venit de la Washington și din Brazilia, după alegerea președintelui de dreapta Javier Bolsonaro.

SUA nu au exclus niciun moment posibilitatea unei intervenții străine în Venezuela. Momentul zero al tensiunilor Caracas-Washington a fost marcat de realegerea președintelui Maduro, în mai 2018. Au fost alegeri anticipate, decise de o Adunare Constituantă nerecunoscută de majoritatea țărilor latino-americane și de SUA, alegeri la care opoziția a avut interdicție de a participa, pentru că, a decis Constituanta, a boicotat ultimele alegeri regionale. Statele din regiune și SUA i-au cerut lui Maduro să nu depună jurământul, au impus sancțiuni și s-au înmulțit întâlnirile Grupului de la Lima (care reunește mai toate statele regionale care nu au regimuri anti-americane, alături de Mexic și Canada), grup creat in 2017 pentru reglementarea crizei din Venezuela. În ianuarie 2019, SUA, nemembre a Grupului de la Lima, au participat pentru prima dată la o reuniune.

Pariul riscant al SUA

Maduro nu a ținut cont de avertisment și a depus jurământul, pe 10 ianuarie. A fost imediat condamnat de Organizația Statelor Americane, iar pe 11 ianuarie necunoscutul Juan Guaido a declarat că este singurul lider legitim al țării. O apariție meteorică, Guaido, 35 de ani, fusese ales, cu șase zile înainte, drept președinte al Adunarii Naționale, parlamentul dominat de opoziție, ales in 2015, dar lăsat fără vreo prerogativa de catre Adunarea Constituantă. Guaido, la fel ca și criticii lui Maduro din America Latină si SUA, susține că acesta din urmă a dat o lovitură de stat, încălcând constituția, lăsând parlamentul fără putere și candidând în niște alegeri prezidențiale nerecuoscute. Pe 23 ianuarie, Guaido a mers mai departe și s-a autoproclamat președinte.

Juan Guaido nu apare în niciun sondaj al popularității din Venezuela pentru simplul motiv că era un ilustru necunoscut. Associated Press scrie că Guaido este creația unui lider important al opozitiei, Leopoldo Lopez, aflat sub arest la domiciliu. Autoproclamatul președinte a anunțat imediat că va lua decizia unei amnistii care să-i elibereze pe deținuții politici. Având în vedere că Guaido este un necunoscut, că este criticat pentru lipsa de experiență politică și pentru un discurs găunos, Associated Press arată că susținerea sa de către SUA este riscantă.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a semnalat că Washingtonul va susține o mișcare îndrăzneață din partea lui Guaido, imediat după revolta de luni a ofițerilor venezueleni. Pence a publicat o înregistrare video: ”Hola, sunt Mike Pence. Când bunul popor venezuelean își va face vocea auzită mâine, din partea poporului american vă spunem: estamos con ustedes. Suntem cu voi. Și vom fi cu voi până când Democrația va fi restabilită iar voi vă veți revendica dreptul la Libertad”. Mesajul se încheie cu o urare care poate fi interpretată și într-un registru mai sumbru : ”Vaya con Dios!”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

  1. Dar interventia Rusiei in Ucraina a fost acceptabila? Rusnaci ipocriti, care au smuls Crimeea de la Ucraina si acum blocheaza Marea Azov. Ca sa nu mai vorbim de asa zisele teritorii separatiste, pe care tot Rusia le-a smuls de la Ucraina. Agresiunile Rusiei care sunt soldate cu cuceriri teritoriale sun acceptabile? Dar schimbarea unui presedinte corupt si tampit care a distrus Venezuela nu este acceptabila pentru Rusia. Evident, pentru ca nu corespunde intereselor expansionist-imperialiste ale Rusiei. Nus stiu daca acest nou presedinte al Venezuelei este cea mai buna solutie, dara este evident ca Maduro este o solutie mult mai proasta chiar si deacat Chavez!

    • a fost acceptata interventia usa ca peste tot in lume cu 800 de baze militare….tot Rusia e agresiva ? oare pana unde poate merge spalarea de creier? Crimeia este a Rusiei de mai bine de un mileniu….asta pentru cei care se informeaza de pe feisbuc.

    • @Crimeia este Rusia . Kosovo e Serbia
      Rusia este un stat vesnic agresor si expansionist. Actiunile Rusiei dovedesc asta, de cate ori prinde ocazia Rusia mai anexeaza cate un teritoriu, asta este absolut vizibil pe harta lumii din secolul 9 si pana azi. O logica elementara ne arata ca Rusia nu avea cum sa aiba o asemenea intindere fara a duce o politica cintinua de expansiune teritoriala, deci prin definitie Rusia este un stat agresor. Bazele militare americane mentin ordinea lumii pentru prevenirea unor mari conflicte, pentru ca SUA are interes in mentinerea in functiune a economiei mondiale. SUA nu anexeaza teritorii.Crimeea era teritoriu ucrainean la momentul dezmembrarii URSS iar Rusia a recunoscut asta. Ulterior si-a luat cuvantul inaopoi, ca orice mincinos care se respecta.

    • Domnu` Blumefeld, mata stii doar istoria lui Roller. Vezi ca mai sunt si istorici adevarati.

    • Juju muju, englezii au colonizat Nord-America, au omorat populatia banstinasa cu milioanele dupa care colonistii s-au declarat independenta fata de Anglia si uite asa a aparut USA. Stat satanic in care a purtat razboaie de cucerire economico-finaciara a lumii cam 230 de ani fata de cei aproape 250 de existenta. Asa ca bla, bla, bla cu zicerile tale filozomale vis-a-vis de rusi. In rest Texasul iti spune ceva??? De la cine l-au anexat iubitorii tai de pace mondiala in urma unui scurt razboi de cucerire.

    • Nea Florica, vezi ca a sarit pe matale toata haita trolilor rusi inrolati in PSD. Scutura-te bine de ei ca astia iti dau ciuma rosie sau africana.

  2. Rusia nu a fost in stare sa tina Cuba in viata, economic vorbind,plus ca a tradat cauza comunista,si se ocupa de Venezuela?E mistocarie…In Siria bateriile rusesti de rachete „ultraperformante,invincibile”sunt bruiate si nu reactioneaza de nici o culoare cand avioanele israeliene ataca inclusiv Damascul,despre ce vorbim?

  3. Dulce ca mierea e petrolul Venezuelei! Le curg balele vacarilor! :)))))

  4. Mai, cînd le-o baga astia o democratie prin niste ONG-uri sorosiste si niste ambasadori cautatori de aur si petrol, ca la noi, în cîtiva ani n-o sa mai ramina crac de venezuelean p-acolo prin Venezuela.Ca la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.