Iohannis vorbește despre consolidarea rezervei de personal militar

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.

„Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate. În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”, a spus preşedintele, în cadrul evenimentului „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, desfăşurat la Palatul Cercului Militar Naţional.

Iohannis a menţionat că România, împreună cu aliaţii NATO, va continua să ofere „sprijin politic şi practic multidimensional” Kievului.

„O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloţi de F-16, la centrul pe care îl găzduim la Feteşti. Ne vom coordona în cadrul Uniunii Europene, pentru a sprijini parcursul european al Kievului şi al Chişinăului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă substanţială Ucrainei, pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un ferm susţinător al legăturii transatlantice şi colaborării intensificate dintre NATO şi UE, în spiritul sinergiei eforturilor şi complementarităţii, reciproc benefice”, a precizat Iohannis.

La evenimentul „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale, mai participă: preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, personalităţi politice şi militare din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

29 de Comentarii

 1. Sfanta Cruce Vie a lui Iisus Christos fa prin Puterea Ta Divina ca toate armatele straine cantonate la noi in tara sa paraseasca Sfanta Noastra Romanie pana la sarbatoarea din acest an, a Inaltarii Fiului lui Dumnezeu la Raiul Ceresc. Si odata cu plecarea acestor trupe straine sa trimiti la Judecata Divina pe toti tradatorii de neam si tara si alogenii imbracati in haina militara sau nu care au jlujit si jlujesc interesele Occidentului care vrea sa ne trimita pe noi, romanii sa luptam contra rusilor. Decat sa pierim noi ca popor, neam si tara mai bine sa piara ei, aceste lighioane satanice cat mai repede cu putinta de pe suprafata Pamantului. Slava Tatalui, Fiului, Sfantului Duh si Fecioarei Maria acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin, Amins, Amin, Amin.

 2. 80% din bugetul armatei se duce pe salarii si pensii.
  poti sa le cresti bugetul si cu 1000%
  mare lucru n-o sa vezi.

 3. Vrea sa bage tara in razboi cu rusii, il preseaza ameriolacii,macron,neamtul si Albionul. Sa maora prostii de romani iar ei sa faca bani cu fabricile de armament.Tot o tin cu miciuna si propaganda ca ii ataca rusii.Nu ataca rusii, rusii le strica afacerile mafiote din Ukraina

 4. era mai ieftin daca plateam taxa de protectie catre rusi. 1% era suficient. si nu aveam scandal, nu riscam sa ajungem in razboi. asa platim taxa de protectie an de an si astia vor sa ne trimitem si copiii sa moara pentru ei. ca romania, a noastra nu mai e. tot au furat sau distrus: terenuri, petrol, industrie, gaz, paduri… totul e fie distrus fie apartine corporatiilor. romania detine doar datorii.. 300 miliarde datorie.. cat 50 de tezaure.. era mult mai ieftin dincolo

 5. Si sa stopeze importul fara taxe al produselor de proasta calitate din urcania.in toate domeniile inclusiv de personal.

 6. @scump: Cred ca Sovrom-urile nu s-au oprit la 1%. Poate cercetati un pic aspectul asta…

 7. Bai frate…in primul razboi ne-ati trimis sa murim pentru unire, in al doilea pentru a recupera Basarabia si Bucovina, acum pentru ce mm voastre trebuie sa mergem la razboi?
  Zii palvane! Ca sa-ti iei tu functii si imunitate, sa nu te bage astia la puscarie ca ai furat case?

 8. Sa ne fereasca D-zeu sa ne bage rusii in seama, ca multe izmene se vor maroni pe Dambovita (apa dulce, of of, mai mai)!

 9. Registrul Comertului confirma ca sunt inregistrate cca 400.000 de persoane fizice autorizate cu obiect de activitate ‘servicii audio-video de tip ‘chat”. Sunt majoritar foarte multe fete dar si destui baieti, tinere si tineri apti pentru servicii cu impact fizic si emotional deosebit, care presteaza aceste activitati recreative de mare necesitate pentru Popor, pe timp de pace, dar si pentru fratia cu alte popoare din NATO si UIE. Avand insa in vedere ca traim momente de mare insemnatate istorica si ‘trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar’ , trebuie sa dam o sansa tinerilor care nu au efectuat serviciul militar inca,iar fetelor necasatorite si fara copii,le putem oferi integrarea deplina in Societeta Romaneasca, prin inlaturarea ultimelor bariere de gen, cele care fac discriminarea impotriva femeilor intolerabiala in zona serviiului militar obligatoriu. Asadar, 400.000 de recruti ar satisface pe moment necesarul de oaste pentru Apararea Patriei. Ce mai sateptati , doamnelor si domnilor parlamentari??? Legiferati, ca doar nu vreti sa lupte generalii de la televiziuni cu pistoalele in linia intai ???

 10. E penibil. Asta a fost profesor?! Pai, ce are rezerva de personal militar cu infrastructura de transport? Vrea iar sa faca drumuri si cai ferate cu militarii? Pai, despre militarii care chiar au facut si drumuri si cai ferate, limbricii de azi zic ca erau comunisti si noi daduram jos comunismu, nu?!? Si ce are rezerva de personal militar cu industria de aparare? Ca sa fii strungar, frezor, electrivian etc. trebuie musai sa faci parte din rezerva de personal militar?

 11. Suspendarea acestui impostor este imperios necesară,întreb pe cei de la Aur, ce-au făcut cu cele 2mil de semnături pentru demiterea dulapului

 12. @ Floșc, pleoșc, bububuie armata,
  N-a mai luat porumb,
  A luat lopata,
  Bubuie și sapă
  Să facă privata !

 13. Păi l-au amendat pe ceaușescu!…i-au dat 300 de lei amendă!…Si uite asa creste bugetul armatei!…
  Cât de penibil poate fi președintele!…

 14. ”Transatlanticul de pe Cibin venit cu pluta pe Dâmbovița nu se va ” scufundaseu până nu vă vede rași , tunși , frezați că d-aia l-ați ales și reales.

 15. I-auzi ce zice aburel: „apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român”.

  Ba pardon, dulapule, Constitutia Romaniei pe care ai calcat-o in picioare zice viceversa:
  „Art. 55 – Apărarea ţării
  (1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.”

  Am aflat de la petrov-ciripel ca statul nu mai vrea sa-si „cocoloseasca” cetatenii, trebuie sa ne descurcam singuri. Acu vine asta si zice altceva, dar numai cand e vorba de mers la razboi, ca asa vrea industria de razbel americano-khazara. Statul sasului a educat poporul, l-a vaccinat, digitalizat, parfumat, numai bun de carne de tun. Si noi facem mofturi???!!!

 16. de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare

  -banditzii ar vrea 100% din PIB,
  se poate si peste 100% daca se imprumuta mai vârtos.

  la mijloc nu e decat intentia de CRIMA exprimata direct:
  Statul Roman are la dispozitie Bugetul
  care e doar o parte din PIB:

  -actual Bugetul e de 27% din PIB,
  in 2010 boc/basedia au crescut datoria populatiei la 33% din PIB, „era criza”

  va reamintim ca in 1989 Bugetul era de 47% din PIB,
  ceausescu nu mai lua imprumuturi din extern si jupuia tot;
  astea sint cifrele oficiale dar tot banditii le socotesc,
  ei numesc pur si simplu COLECTAREA LA BUGET a partii din PIB
  pentru ca PARTEA DIN PIB care nu apare in Buget sint de fapt BANII LIBERI
  in 1989 se ajunse ca nu mai aveai ce face cu partea ta de bani liberi,
  nu se mai gasea nimic de cumparat!!!!!!!!!

  evident,
  totul nu e decat o mascarada
  in fapt Bugetul e suma care SE FURA sub diverse pretexte,
  americanii incercau sa-i invetze pe afghani,pe aia moderati:
  -va luam taxe si impozite si va facem autostrazi!
  -nu,nu,
  ASTA E FURT!

  din pacate maestrul economist Serbanescu nu a reusit sa le clarifice multora chestiunea asta.

 17. @scump, „era mai ieftin daca plateam taxa de protectie catre rusi.”

  măh scumpete
  tu vrei să-ti schimbi peshtele?

  era mai ieftin daca aveam arme nucleare,termonucleare,
  „cele mai bune si sa nu ajungem sa le folosim vreodata”
  cum spune Trump.

 18. @…. si viceversa —.

  -extraordinar de bine punctat, „Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”
  pentru inceput ne gandim sa formulam apararea in baza primelor cuvinte din Constitutie,
  „Romania este stat natzional….”,
  statul etniei romane!

 19. Klaus sa faca bine si sa mobilizeze sasoaicele lui! Sa se mai impreuneze si in afara etniei, ca sa nu mai faca copii tampiti ca el.

 20. PUSCARIASII ar trebui instruiți să fie militari profesioniști 😁

 21. Caşu plavane casu…
  Nu viu sa trag pe 700 de lei cu arme bolsevice.
  Dai 7000 roni si Bereta si trag cu 2 maini ca Bruce Willis…
  Cas flinte si plumbi noi.

 22. Se preia si la noi modelul zele…intai bărbații mai nou și femeile…pana la ultima ucraineanca.. iar kwi va ajuta ” cat va fi nevoie” cu tot sau toti sau toate care le trebuie ucrainenilor pe front…sau ma rog..in mokdova..oare chiar vom avea alegeri..in starea de razboi de dupa pSte..hmm!

 23. Patriotismul Este o crima in Romania ….lbgt SI transexualitates sint valorile romanesti…de aparat Romania o face NATO ca de aia sarbatorim

 24. Sa-si taie de la palatul lui imparatesc, zborurile de lux private, calatorii exotice de magnat si print arab si alte asemenea sa plateasca soldatii cat trebuie, nu sa se vaiete ca nu se inghesuie nimeni.

 25. Noroc ca vorbește totuși RAR.
  O să mai molfăie două vorbe cu LUMINA SFANTA de Paștele ortodox și pe
  urmă cândva tocmai prin Decembrie ca sa-l re-numească Premier pe Ciolanu.
  Din păcate mai este îngrozitur de mult pînă atunci. Nu știu cum ne vom
  descurca nici noi nici el , căci este vădit că nu ne mai suportăm deloc.

 26. Aur si-a bagat 20000 de semnaturi direct in (editat), unde ele sade bine

 27. le-as zice ceva de familie si de toti copiii la toate lepadaturile astea care se dau politicieni… de 20 de ani de cand au intrat in UE i-a durut in … de infrastructura, erau niste cuvinte pompoase ca sa prinda gusterii si gusteritzele proaste. Petrov v-a spus direct ca n-aveti nevoie de autostrazi, moldovenii si nu numai ei au murit cu zecile de mii pe E85 ca n-au fost in stare sa le faca o autostrada. De reactoare la Cernavoda nu mai vorbim, noi o ardem cu hectare de panouri si monstrii de eoliene… o sa fie interesant cand o sa inceapa sa-i coste reparatiile serios. Cand Dragnea vroia sa faca investitii i-au sarit toti in cap din tzara PLUS jigodiile de la UE sa nu depaseasca 3% deficit… azi o ardem in 6-7% si nu mai guitza unul. Apropo de investitii in infrastructura, ce se mai aude cu alea 5-6 spitale regionale? o sa termine extinderea bazei de ocupatie de la Kogalniceanu, o sa dea drumul la 10-12 fabrici de armament si tot n-o sa vedeti unul gata.

 28. Așa Arată Trenurile În America 🇺🇲, Nu Ca Rablele De Trenuri Din Europa 🇪🇺 [Germania 🇩🇪, Și Restul Țărilor Europene], Și Rablele Din Restul Țărilor Asiatice, Și Țările Africane:

  https://youtu.be/nm5hl2xl-ho?si=QViwB4ANAVfXhl5c

  Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

 29. Cate zeci de mii de militari romani platiti, dotati, tot treaba rost, la nivelul NATO, fac cat un F-35?
  Care F-35 la Sfantu Asteapta vor ajunge daca nu intre timp vor fi fost donate pe banii de la bugetul Romaniei vecinilor. Sau F-16 cum a ajungs Patriot…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.