Sub ochii ANAF. Mii de firme datornice la o singură adresă

Datoriile la bugetul de stat ale unui număr de 47.513 de firme care figurează la 2.440 de adrese din România se ridică la aproape 30 de miliarde de lei, reiese din datele unui audit de conformitate realizat de Curtea de Conturi a României la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit unui comunicat al instituției de audit, transmis miercuri AGERPRES, riscul fiscal determinat de funcționarea într-un sediu social situat la aceeași adresă cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme trebuie evaluat de organele fiscale.

În cadrul auditului de conformitate efectuat la ANAF, Curtea de Conturi a exprimat concluzie cu rezerve cu privire la modul în care au fost respectate prevederile legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF în anul 2023.

Constatările auditorilor au evidențiat deficiențe privind: evidența contabilă a veniturilor statului și evidența analitică pe plătitori; stabilirea riscului fiscal; activitatea în domeniul prețurilor de transfer; activitatea de soluționare a cererilor de rambursare a TVA; colectarea creanțelor bugetare din TVA și impozit pe profit.

”Pe baza datelor primite de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Centrul Național pentru Informații Financiare și Oficiul Național Registrul Comerțului, echipa de audit a Curții a efectuat o analiză, ajungând la concluzia că este necesară investigarea contribuabililor care au sediile fiscale la aceeași adresă și care înregistrează datorii importante la bugetul de stat. În cadrul analizei, auditorii au semnalat: în România sunt 2.440 de adrese ce însumează peste un milion lei datorii/adresă către bugetul statului la data de 31.12.2023, la care sunt înregistrări multiple de societăți comerciale. Numărul total de firme care au sediul social declarat la aceste adrese identificate este de 47.513, cu datorii totale cumulate de aproape 30 miliarde de lei (29.666.938 mii lei); au fost identificate 361 de adrese la care funcționează mai mult de 10 firme, dintre care 72 de adrese la care funcționează mai mult de 100 firme în aceeași locație”, se arată în comunicat.

Curtea de Conturi a punctat, totodată, că, în vederea combaterii acestui fenomen, sunt necesare modificări asupra cadrului legal actual care permite înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului a unui număr de sedii sociale multiple, la aceeași adresă, inclusiv pe baza unor contracte de asistență juridică, ce devin în fapt permanente.

Instituția precizează că a identificat un număr mare de adrese pe teritoriul României la care sunt înregistrate sediile sociale aparținând unor sute și mii de firme (la aceeași adresă), dintre care cele mai multe în București. Astfel, la o adresă din Bulevardul Bucureștii Noi, sectorul 1, aveau sediul profesional declarat în același spațiu un număr de 6.061 persoane fizice autorizate, precum și 2.398 de societăți comerciale. Tot în sectorul 1, la o adresă de pe strada Argentina, aveau sediul social declarat 1.895 de societăți comerciale, cu datorii cumulate de 465.708 lei. Un alt exemplu este în sectorul 2, unde, într-un singur apartament dintr-un imobil de pe strada Arhitect Grigore Ionescu, funcționau 2.736 de firme, cu un sold total al datoriilor de 124.773.065 lei (la 31 decembrie 2023).

”Riscul fiscal determinat de funcționarea într-un sediu social situat la aceeași adresă cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme ar trebui evaluat de organele fiscale. (…) analiza riscului fiscal existent în cazul unui mare număr de firme cu sediul social declarat la aceeași adresă va permite organelor de control fiscal să identifice acele grupuri de persoane specializate în asigurarea transferului firmelor cu datorii mari la bugetul statului către alți acționari și administratori decât cei care au beneficiat de neplata impozitelor și taxelor în scopul vădit de a ‘îngropa’ acele firme cu datorii mari către bugetul statului, lipsind de eficiență măsurile de recuperare ale organelor fiscale. Cele mai multe dintre aceste societăți comerciale ar trebui să suscite interesul organelor fiscale, fiind evidente riscurile fiscale determinate de funcționarea ‘la grămadă’ de ordinul zecilor, sutelor sau chiar miilor de firme la o adresă unică, precum și de faptul că dețin cod valabil de TVA, toate aceste societăți comerciale fiind parte din circuitele de deductibilitate a TVA la nivel național, cu o influență semnificativă în economia TVA”, notează Curtea de Conturi.

Referitor la activitatea Serviciului Executare Silită Cazuri Speciale regional București, auditorii au constatat că nu există o procedură operațională cu privire la înregistrarea debitelor provenite din sentințe penale în evidența analitică pe plătitori persoane fizice și în evidența contabilă a creanțelor bugetare provenite din sentințe penale. De asemenea, aplicația informatică nu este complet operațională, astfel încât să permită centralizarea debitelor din sentințe penale, încasările și sumele rămase de recuperat la bugetul de stat.

Din analiza activității de estimare a GAP-ului de TVA, la nivelul ANAF a rezultat necesitatea dezvoltării de către ANAF/Ministerul Finanțelor a activității de estimare a decalajelor fiscale și de realizare a prognozelor privind veniturile fiscale pentru asigurarea capacității administrației fiscale de reducere a a acestui gol prin identificarea cu acuratețe a activităților vulnerabile, luarea măsurilor administrative în scopul creșterii gradului de conformare fiscală a contribuabililor, precum și identificarea măsurilor de politică fiscală ce pot fi ajustate.

”Dezvoltarea de către ANAF/MF a activității de estimare a decalajelor fiscale și de realizare a prognozelor privind veniturile fiscale va permite asigurarea capacității instituționale a ministerului de a susține o colaborare eficientă cu structurile din cadrul Comisiei Europene (CE) care sunt implicate în evaluarea decalajului de conformitate cu TVA al statelor membre. Metodologiile utilizate de CE, respectiv de Fondul Monetar Internațional relevă, totodată, importanța componentei de politică fiscală ce afectează semnificativ GAP-ul TVA în România, date fiind facilitățile existente în legislația TVA, ce determină decalaje TVA rezultate din utilizarea unor scutiri de taxă sau a unor cote reduse de TVA, aplicarea scutirilor de taxă etc.”, se menționează în document.

Conform Curții de Conturi, raportul privind decalajele de conformitate cu TVA, publicat de Comisia Europeană în decembrie 2024, relevă faptul că România a înregistrat un trend descrescător al indicatorului pentru anul 2022, acesta coborând la 30,6%, față de 34,8% cât a înregistrat în anul 2021.

În urma auditurilor efectuate la structurile teritoriale ale ANAF (41 de administrații județene ale finanțelor publice, administrațiile sectoarelor 1-6 și Administrația Contribuabili Mijlocii din cadrul DGRFP București, Direcția Generală a Marilor Contribuabili) au rezultat neconformități, fiind identificate venituri suplimentare în valoare de 572,458 milioane de lei și erori de înregistrare în evidențele contabile și fiscale în valoare de 2,763 miliarde de lei.

”Prin Scrisoarea către management au fost formulate recomandări atât pentru remedierea neconformităților consemnate la nivelul structurilor teritoriale ale ANAF, cât și pentru remedierea neconformităților consemnate la nivelul aparatului central al ANAF”, subliniază sursa citată.

Raportul de audit de conformitate întocmit ca urmare a misiunii cu tema ”Controlul respectării prevederilor legale referitor la formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF” este disponibil pe pagina de Internet a Curții de Conturi a României.

Recomanda

11 Comentarii

  1. Daca esti pensionar de ce te vaiti ca tembelu?!?ti-a placut pachetu cu ulei,zahar si faina?sau galeata cu bere ,mici si pixuri?sau un maruntis aruncat ca la ghioarle,pe jos?te-ai injosit,om cu parul alb!pentru ce?degeaba!

  2. Nu-i bai, se recupereaza de la pensionarii „cu pensie mare”de 2500 de lei, adica ceva sub 500 de euro, pensionarii aceia care i-au votat si acum sunt pe lista celor care li se pune un semn pe usa ca la unii in anii 40. Toata nenorocirea aceasta este cu acordul celor de la ANAF, PSD, PNL, UDMR .Ei au condus Romania in ultimii 35 de ani si ar fi trebuit sa raspunda de ce au permis jaful si de ce acum a declansat genocidul batranilor tarii.?Orice stat rezonabil din lumea aceasta, in conditiile in care preturile ating apogeul ,vine cu masuri de protectie a persoanelor vulnerabile , nu cu masuri de saracire si exterminare.Sa vrei impozit de la un om care are o pensie de 2500 lei, pare mai degraba un act criminal.Un act criminal este si acela in care il pui pe barna sa ii puna pe Ion si gheorghe sa plateasca impozite nejustificat de mari in conditiile in care barna a cheltuit aiurea nejustificat de mult.

  3. Multinationalele unde varsa profitul, impozitele…, suntem ultimii din europa la colectari de taxe…, Resursele tarii, sarea, gazul, apa, energia sunt acaparate de straini… Va fi dezastru, grecia a fost mazilic…

    • Aha… deci ne soune ANAF ca au fost identificate 72 de adrese unde sunt 100 de firma pe adresa. Asa si? Altceva au mai verificat, legalitate, contabilitate, plati la zi, fraude? Noi ce sa facem cu informatia asta incompleta ?

  4. Fentăăăăă! Este lege de prin 2010-2011 care da dreptul! Meșterii sunt PSD-istii cu ajutor și susținere PNL și usr! Sunt procese de zeci de ani cu aceste firme și nu se schimbă nimic! Vorbesc de firmele de curierat ale PSD care au debutat puternic și rezista!

  5. ”Sat fara caini”.
    Cam asa s-ar traduce.
    Unde au fost organele statului platite sa urmareasca aceste ilegalitati? Pe ani de zile?!
    Nu si-au facut treaba?!
    Din cauza lor au adus tara iarasi intr-o situatie de neiesit?!
    Sa le retina din salarii! Tuturor celor responsabili.
    Pana nu vor simti la buzunar neglijenta in serviciu voita sau nu, situatia se va repeta la nesfarsit, iar cei loviti sunt si vor fi mereu aceiasi –romanii.
    Este inacceptabil!

  6. Aici trebuie o cercetare amanuntita. Cine sunt cei cu firme pe aceeasi adresa?
    Si-apoi contramasurile necesare.
    A spune ca sunt mii de firme pe aceeasi adresa, fara a gasi cauza, e frectie la un picior de lemn…

  7. Acum cativa ani, PSD a dat o lege prin care la o adresa pot sa existe mai multe firme, inclusiv apartamente de bloc. A fost dat drumul evaziunii si coruptiei. In alte tari, la o adresa nu poti avea decat o firma cu minim 3- 4 salariati. La noi exista firme cu un salariat, atunci cine este patron, cine raspunde de contracte si acte si cine lucreaza efectiv ?!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.