Sub stare de urgență, către noua ordine și ”omul nou”

De fiecare dată când apare o criză, apare și o oportunitate pentru lobbyști. Acum, în plină criza a pandemiei, lista cu solicitări a lobby-ului marilor companii este lungă, iar de multe ori banii sau favorurile legislative pe care le cer statului sunt pentru acoperirea unor greșeli făcute înaintea crizei.

Cel mai mare împrumut din istoria Americii

Săptămâna trecută, administrația Trump și Congresul discutau despre un pachet de ajutor pentru cetățenii americani și companii în valoare de puțin peste 1.000 de miliarde de dolari. Dezbaterile din Congres au dus această sumă la peste 2.000 de miliarde de dolari. Va fi cel mai mare ajutor de stat din istoria SUA. Va veni sub formă de subsidii pentru șomaj, de reduceri de taxe pentru angajatori și angajați. Pachetul include 500 de miliarde de dolari sub formă de lichidități pentru companii, prin intermediul Federal Reserve. Se vor da da 367 de miliarde de dolari ca împrumuturi pentru companii, 100 de miliarde pentru spitale, 150 de miliarde pentru municipalități. Se vor da cecuri lunare de 1.200 de dolari pentru americanii cu venituri anuale de sub 75.000 de dolari.

Dar toate acestea pot să pară mărunțiș pe lângă ce se pregătește pentru împrumurile de stat pentru marile companii. Este vorba despre 4.000 de miliarde de dolari de la Federal Reserve pentru marile companii americane. Ca și în 2008, la criza financiară, când băncile au primit 700 de miliarde de dolari, au existat cogresmani care s-au opus acestui ajutor uriaș pentru corporații. Ca și atunci, corporațiile au câștigat. Acum, în criza pandemiei, au existat congresmani care au acuzat că Trezoreria americană va împărți împrumuturi de sute de miliarde de dolari, dar nu va specifica căror companii le-au fost acordate decât după șase luni sau un an. Ei acuză că Fedetal Reserve va porni tiparnița și Trezoreria va împrumuta bani speculatorilor pe criterii care nu-i vor obliga pe aceștia să ramburseze împrumutul, daca afacerile nu vor merge.Ce se întâmplă cu programele de de ajutor de trilioane de dolari anunțate de state în timp ce electoratul stă izolat în case, atent la ce citește, ce vorbește, ce scrie, pentru că, nu-i așa, e stare de urgență și trăim sub ordonanțe militare? Lumea așa cum era până acum dispare, dar o alta guvernanță se creează, departe de ochii guvernaților aflați cuminți în carantină.

Marii câștigători – companiile unde iese la pensie statul paralel

Este relevant cazul Boeing, prezentat de Matt Stoller în The Guardian. A fost cel mai mare constructor de avioane din lume până la nenorocirea numită Boeing 737 Max – avion cu erori de construcție care au provocat într-un interval scurt sute de morți, vânzările au scăzut, apoi comenzile au fost anulate, iar concurentul european Airbus a întrecut compania americană. Boeing este și un mare constructor militar (avioanele F-15, avioane de realimentare în zbor, avioane spion, rachete de croazieră). Coompania a plătit acționarilor, prin dividende și răscumpărare de acțiuni, peste 65 de miliarde de dolari în ultimii zece ani. În urma crizei B 737 Max, Boeing a început să acceseze linii de credit oferite de stat – aceasta era situația în care a intervenit criza pandemiei. Ce a făcut cel mai mare constructor de avioane american?  A cerut statului 60 de miliarde de dolari împrumut. Îi va primi cu siguranță, după cum am văzut că este specificat în pachetul de ajutor dezbătut în Congres și la fel vor primi europenii de la Airbus, Siemens, Krauss-Maffei, Rheinmettal, Dasault, caci lupta intre ”campionii” americani si europeni nu va fi oprita de un coronavirus.  Boeing va primi chiar mult mai mult de atât, pentru că în consiliul director al Boeing se află personaje extrem de bine conectate politic: ambasadoarea Caroline Kennedy (fiica lui JFK), Kenneth Duberstein (fost șef de cabinet al lui Ronald Reagan, aflat în boardurile multor companii uriașe din SUA), trei dintre directorii din topul 100 al revistei Fortune, doi amirali. Așa cum este și cazul companiilor farmaceurtice americane (cele criticate acum că au mutat producția în China), industria militară este locul în care se retrage la pensie statul profund.

În boardul Boeing s-a aflat până de curand și Nikki Haley, fosta ambasadoare a SUA la ONU, în timpul adiministrației Trump. A demisionat în momentul în care Boeing a cerut ajutorul statului, în plină criză pandemică. I s-a părut amoral, spune ea. Analiștii văd însă aici o mișcare politică, de imagine, și au apărut speculații că Haley va fi propunerea de vicepreședinte a lui Trump pentru viitorul mandat, dacă va fi reales.

Micile companii, lăsate pradă peștilor mari

Să trecem și la alte industrii. Elon Musk (Tesla) și Jeff Bezos (Amazon) vor granturi de 5 miliarde de dolari pentru a-și menține facilitățile deschise și pentru a-și menține angajații. Jeff Bezos are o avere de pese 100 de miliarde de dolari, iar în 2017 a fost, pentru scurt timp, cel mai bogat om din lume. Bezos este și patronul The Washington Post, o tribună liberală anti-Trump.

CNBC relatează că marile lanțuri hoteliere din SUA vor împrumuturi și ajutoare de 150 de miliarde de dolari, marile restaurante vor 145 de miliarde de dolari, industria manufacturieră vrea 1.400 de miliarde de dolari. Iar când vorbim de această industrie nu vorbim de IMM-uri, ci de Adidas, spre exemplu, care vrea ajutoare pentru că închiderea sălilor de sport îi provoacă pierderi. Consiliul Internațional al Centrelor Comerciale a solicitat 1.000 de miliarde de dolari. Marii producători de bere au solicitat 5 miliarde de dolari. Importatorii din SUA, care nu sunt văzuți cu ochi buni câtă vreme produc pagube angajatorilor interni, vor și ei să fie scutiți de taxele pe care le plăteau pentru a compensa aceste pierderi.

Firește, împrumuturile și ajutoarele pentru companiile naționale trebuie să existe. Fiecare stat are interesul de a susține companiile autohtone. Întrebarea este însă ce companii vor obține aceste beneficii? Dacă vor fi doar companiile marilor donatori de campanie, ale celor conectați politic la vârf, dacă vor fi doar companiile unde iese la pensie statul profund (cu generalii din servicii, armată, diplomații și birocrații de rang înalt), atunci ajutoarele de stat nu vor face decât să consolideze o plutocrație prin consolidarea unor monopoluri în economie. Este de urmărit acest lucru și în țara noastră, în măsura în care starea de urgență și haosul real sau special creat ne vor permite…

CNBC atrăgea atenția că, dacă criza pandemiei va dura peste jumătate de an, s-ar putea ca în SUA să nu mai existe decât trei mari lanțuri de retail, atât: Walmart, Costco și Amazon (pentru vânzările online). Concurența, fie ea legată de companii mai mari sau de magazinele mici, va fi ucisă. Putem oare să întrezărim același lucru și în România, uitându-ne la spațiile comerciale și magazinele din cartierele noastre?

Goldman Sachs parte-și face

Să trecem la bănci. La criza financiară din SUA și din Europa de acum un deceniu, băncile au fost ”premiate” de stat cu mii de miliarde de dolari pentru greșelile comise până atunci și pentru bula pe care au creat-o. În SUA, băncile au fost ajutate de stat cu 700 de milirde de dolari. Acum vorbim de sume mult mai mari. În 2008, a existat o alianță republicani-democrați în Congres care s-a opus acestui imprumut. Acești congresmani au fost prea puțini – ajutorul pentru bănci a fost aprobat. Cum va fi acum? Va fi la fel si mult mai mult decat atat. Impreuna cu datoriile oamenilor simpli loviti de carantina se vor mutualiza și pagubele marilor companii ce nu au fost provocate doar de această criză. Va fi o resetare, o aducere la zero, iar când economia va reporni, profiturile vor fi, firește, privatizate nu mutualizate.

Administrația Trump a decis ca cecurile de 1.200 de dolari pe luna pentru fiecare american adult (cu venituri de până la 75.000 de dolari anual) să fie distribuite, de la începutul lui aprilie, direct de către stat, fără intervenția băncilor. Însă asta nu înseamnă că băncile nu vor primi nimic.

Bloomberg relatează că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, încearcă să apeleze la oamenii de top de la banca Goldman Sachs pentru a supraveghea împrumuturile de stat pentru industria aeronautică, turism și altele. Trezoreria americană (Ministerul Finanțelor) spune că are multe posturi vacante la vârf, motiv pentru care va trebui să apeleze la expertiza băncilor. Goldman Sachs nu a comentat pe marginea informației. Nu a făcut-o nici Trezoreria. Șeful Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a lucrat 17 ani pentru Goldman Sachs, a fost vicepreședinte și a părăsit banca cu o avere de peste 50 de milioane de dolari. Tatăl sau a lucrat tot pentru Goldman Sachs.

Big Tech: Un moment perfect pentru instituirea statului orwellian

Să aruncăm o privire și în curtea marilor companii tech. În Congresul SUA a fost inițiat un proiect de lege care ar putea interzice în unele cazuri criptarea informațiilor online sau măcar ar permite accesul guvernamental la aceste comunicații criptate (folosite acum pe scară largă ca servicii standard).

NBC relata, în urmă cu mai bine de o săptămână, că guvernul SUA și Centrul de Prevenire a Bolilor cer Facebook, Google și altora să ofere guvernului acces sporit la localizarea telefoanelor mobile ale americanilor, pentru ca guvernul să-i împiedice să răspândească virusul. Datele ar urma să fie folosite si pentru a verifica dacă cetățenii respecta măsurile de distanțare sociala. Unele surse spun că acțiunile guvernului vor fi anonimizate, că nu va avea acces la datele personale ale cetățenilor astfel urmăriți. Asta înseamnă însă încetarea și așa palidei politici pentru protejarea vieții private. Măsuri precum cele de mai sus sunt deja aplicate în China, Coreea de Sud și Israel, oficial pentru combaterea pandemiei. La jumătatea lunii martie, reprezentanți ai Facebook, Google, Twitter, Amazon, Apple, Microsoft, IMB au participat la o videoconferință cu Casa Albă și oficiali din sănătate. NBC scrie că niciun oficial al vreunei companii nu a dorit să ofere detalii despre discuții. Multe dintre aceste companii sunt nu doar fabrici de sute de miliarde de dolari, ci și fabrici de președinți în toate colțurile lumii.

Dorința lui Soros, tot mai aproape de a se împlini

Iar lumea care este în facere în aceste momente ar mai aduce ceva nou legat de Facebook, de Google, de Twitter și alte asemenea ”fabrici de revoluții și presedinți”. Câteva frânturi dintr-un articol de opinie publicat pe 25 martie de Politico.eu: ”Premierul Italiei, Giuseppe Conte, s-a adresat cetățenilor live pe Facebook (…) Guvernul britanic ar fi cerut companiei Amazon să ajute la livrarea de urgență a materialelor medicale prin rețeaua ei logistică din toată țara. În vremea coronavrusului, companiile tech sunt o parte vitală din răspunsul guvernelor la criză. Însă rolul lor merge și mai departe: Big Tech a devenit o utilitate publică, magistrala de facto a vieții în secolul 21”.  ”La fel ca și cvasimonopolurile care livrează apă, electricitate si alte lucruri esențiale, așa ne bazăm și pe Google, Facebook, Amazon pentru bunurile și serviciile digitale pe care ni le furnizează și care sunt cruciale când guvernele ordonă carantină și contactele cu exteriorul se fac doar prin videoconferințe. Acest lucru va schimba modul în care acești giganți sunt văzuți azi în societate și i-ar putea obliga să accepte mai multe reglementări. Cum ar putea arăta supravegherea lor? Dacă Facebook va deveni o adevărată publicație internaționala (cu 2,2 miliarde de utilizatori), atunci va trebui să respecte aceleași reguli cu publicațiile tradiționale, inclusiv limite la publicitatea politică în anumite țări”.

Pe scurt, Politico anticipează transformarea Big Tech în companii de utilitate publică. Cine a urmărit și urmărește această transformare? George Soros, cel care l-a atacat recent pe Mark Zuckerberg că îl promovează pe președintele Trump. De ce l-a atacat Soros pe Zuckerberg și nu pe președinte? Pentru că miza Facebook este infinit mai mare decât miza Trump. Începând cu de la scandalul Cambridge Analytica, care a folosit datele Facebook pentru a influența votul alegătorilor, a apărut propunerea ca Facebook să fie transformată în ”companie de utilitate publică”, o companie de utilitate publică în Statele Unite care să fie folosită însă de o lume întreagă, la care o lume întreagă să contribuie cu propriile informații private. Însă Soros ar putea dori mai mult – să transforme Facebook într-un adevărat minister al selectării informațiilor. Și niciun alt context nu poate fi mai potrivit pentru a purcede la o asemenea mutare decât o mare criză.

 

Oamenii stau închiși în casă aruncând cu ochiul spre rezerva de hârtie igienică pentru a-și ridica moralul. Dacă nu auzim multe despre pioni precum Zuckerberg și maeștri precum Soros în aceste momente, nu este pentru că ei s-au refugiat în buncăre sau în insule izolate. Între timp, marile corporații, marile firme tech, marile companii de managemet al activelor, a fondurilor de pensii și asigurări de sănătate, cele care controlează guverne și dictează reforme în SUA și aiurea, sunt ieșite la vânătoare mai hotărâte ca niciodată. Ceea ce a urmat după criza din 2008 pare o glumă (cel puțin în privința sumelor, lobby-ului) față de ceea ce începe să se întâmple acum. Lumea în care am trăit este în dezagregare. Iar noua ordine se creeză în carantină, sub stare de urgență, mai departe ca niciodată de ochii noștri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

10 Comentarii

  1. A murit Paul Goma,singurul dizident adevarat al Romaniei, la 84 de ani,in Franta,datorita infectiei cu coronavirus!Dumnezeu sa il ierte!

  2. Citez „Iar noua ordine se creeză în carantină, sub stare de urgență, mai departe ca niciodată de ochii noștri.” Se creaza in teroare si carantina pe motiv „stare de urgenta” cand de fapt, nu au actionat la timp, au mintit si manipulat orice tara, si orice biped scos la vedere a fost folosit in scopuri diverse de grup si personale! „Cand marii capi sunt anchetati si infractori, nu ai cum sa mergi pe drumul vietii tale pentru care ai venit pe lume, sau constituit o tara cu propriul ei destin!”

  3. “Together, this $2.2 trillion legislative package is bigger than anything I believe ever passed in Congress,” Trump told reporters, comparing the massive bill with President Franklin Roosevelt’s New Deal programs of the 1930s and 1940s.

    In mainile cui credeti ca vor ajunge cele 2.2 trilioane de dolari? Ale celor care cumpara lumea la gramda. Haideti sa-i concuram cu mijloacle existente in piata, ne-ar spune isarescu. ha ha ha ha ha ha ha

    Isarescule, ori habar n-ai cu ce se maninca finantele si moneda ori esti pus acolo sa faci rau. Deci America printeaza in draci moneda fara acoperire alta decit militara si isarescu mentine acelasi curs la dolar???? se pare ca prostii au misiunea de a-i salva pe hoti.

  4. Exista psihoza data de una dintre teoriile conspiratiei, cum ca virusul are rolul sa scada populatia lumii. Mie mi se pare o imensa prostie, am sa va explic si de ce foarte pe scurt. Populatia lumii creste cu 150 de persoane pe minut (diferenta intre nasteri si decese). Numarul total al deceselor provocate de pandemie in toata perioada de la inceput si pana in prezent este in jur de 20 mii de persoane. Daca facem socoteala, cresterea populatiei acopera pierderile provocate de pandemie in doar 2,5 ore. Vi se pare oameni buni ca astfel poate fi scazuta drastic populatia lumii? Niciodata! Si daca ar fi conspirat niste unii care sa faca asta, chiar sa nu fi avut si ei niste cunostinte de aritmetica elementara, ca sa faca calculul asta? Altele vor fi efectele pandemiei, mai degraba in plan economic dar nu scaderea populatiei globului.

  5. Lumea este in schimbare.Eu fac parte din o generatie care probabil nu va mai traii destul ca sa fie victima noilor schimbari.Am luat parte la schimbarea sistemului in Romania in 89.Parte din visele mele de libertate si hai sa zic prosperitate s-au implinit.Schmbarile ce se intrezaresc vor afecta generatia celor ce aveau 10 ani sau mai putin in 89 si cei nascuti dupa.Este lupta voastra si viata voastra.Impresia mea este ca, furati de mirajul supertelefoniei, drogurilor, al violentei publice, a falselor cauze, pierdeti esenta a ceea ce vi se pregateste, unurias lagar de concentrare in care veti fi doar numere,sau cel mult niste animale de munca.Ati pierdut esenta a ce ne definea ca „human beings” solidaritatea , socializarea, condescendenta,pudoarea, calitatea de a ne asculta unu pe altul, respectul reciproc ,si nu in ultima instanta dragostea de aproapele tau.Totul este redus la cuvintul :EU ,EU si doar EU.Oamenii s-au cistigat drepturi si libertati , s-au imbunatatit viata doar luptind impreuna.Comunicarea asta doar la nivel de texting, Tweter, emailuri a facut sa dispara bondul dintre noi.Si ce este mai rau e lipsa elementara de cultura ,in care majoritatea crede ca googalind si citind de acolo il face inteligent.De fapt ati renuntat la a mai gindi si va limitati la ceea ce vi se ofera in majoritatea cazurilo fara a mai discerne daca e bun sau rau.Victime usoare pentru sacalii lumii.Sper sa va treziti la timp cind inca nu va fi prea tirziu.

  6. Domnule, este unul dintre comentariile dv cu care sunt total de acord. Din pacate la noi egoismul este in floare, una dintre cauzele dominante este partizanatul orb cu PSD si cu modului lor murdar de a-si construi averi nemuncite distrugand munca celorlalti acumulata in taxe si impozite la stat. Nu insemana ca ceilalti politicieni sunt buni, dar in peisajul junglei politice PSD reprezinta hienele iar restul sacalii. Pe lei nu-i numesc pentru ca ei vin din afara sistemului nostru. Omul este o fiinta sociala, fara colaborare umana in sanul societatii omul este fragil si vulnerabil. Nu are nici gheare, nici colti, nici blana sa-l apere de frig, este lent la fuga dar are minte si este o fiinta sociala capabila sa-si creeze o protectie si un confort al vietii in forma colectiva. Omul golas si singur devine prada sigura fiarelor salbatice. De aceea trebuiesc restabilite valorile umane definitorii pe care le-ati mentionat.

  7. @gigi
    Domnule, este unul dintre comentariile dv cu care sunt total de acord. Din pacate la noi egoismul este in floare, una dintre cauzele dominante este partizanatul orb cu PSD si cu modului lor murdar de a-si construi averi nemuncite distrugand munca celorlalti acumulata in taxe si impozite la stat. Nu insemana ca ceilalti politicieni sunt buni, dar in peisajul junglei politice PSD reprezinta hienele iar restul sacalii. Pe lei nu-i numesc pentru ca ei vin din afara sistemului nostru. Omul este o fiinta sociala, fara colaborare umana in sanul societatii omul este fragil si vulnerabil. Nu are nici gheare, nici colti, nici blana sa-l apere de frig, este lent la fuga dar are minte si este o fiinta sociala capabila sa-si creeze o protectie si un confort al vietii in forma colectiva. Omul golas si singur devine prada sigura fiarelor salbatice. De aceea trebuiesc restabilite valorile umane definitorii pe care le-ati mentionat.

  8. copy/paste de la Unchiul Gherase: Pe lei nu-i numesc pentru ca ei vin din afara sistemului nostru.
    Deci de iti este frica, n-asa? de aia nu-i numesti?
    Si mai lasa bla-bla-ul cu pesedeul, e fumat de mult. acum la putere este ciuma feldgrau.

  9. @Marx
    Cum adica sa las bla-bla-ul cu pesedeul? Adica sa bag gunoiul sub pres? Dar timp de 30 de ani cine a furat si distrus cel mai mult in Romania,nu pesedeul? Cine au fost net majoritari in toti acesti ani atat la nivel centroal cat si local? De aia i-am impartit pe politicieni in hiene si sacali, toti pradatori, dar unii mai multi si mai puternici (PSD), altii mai putini si mai slabi(restul partidelor). Asta este realitatea. Sta in puterea alegatorilor sa o schimbe cand va veni vremea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.