Succes al fotografiei românești la Sarajevo

În cadrul celei de-a 35-a ediții a „Winter Festival„, cel mai important eveniment multicultural din Bosnia și Herțegovina, România a fost reprezentată în premieră de un artist român, prin fotograful Florin Ghioca.

Acesta a participat cu expoziția „Act Angry„, vernisată la Galeria Preporod din Sarajevo, prezentând publicului imagini din cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Național I.L.Caragiale din București, care au urmărit tema din acest an a festivalului: „noise and fury” (zgomot și furie).

La vernisajul care a avut loc luni, 11 februarie, au participat numeroși invitați ai festivalului, artiști din opt țări, de la Statele Unite la Coreea de Sud și de la Ungaria la Danemarca, Italia sau Marea Britanie, dar și câțiva români stabiliți în Sarajevo. La eveniment, Ambasada României la Sarajevo a fost reprezentată de Ionut Neagu, ministru-consilier de stat, în timp ce din partea organizatorilor a fost prezent Ibrahim Spahic, directorul festivalului, care a ținut un discurs de bun venit.

„După ce am observat cu atenție fotografiile prezentate astăzi de Florin Ghioca, pot să vă spun, fără exagerare, că ne aflăm în fața unuia dintre cei mai mari fotografi europeni! Imaginile sale sunt extrem de sugestive, iar actorii români foarte expresivi. Ne bucurăm că l-am avut anul acesta invitat în cadrul festivalului nostru și sper ca la ediția următoare să fie prezent alături de trupa Naționalului din București, care sper să ne onoreze cu prezența!”, a declarat directorul „Winter Festival”, Ibrahim Spahic.

La rândul sau, Ionut Neagu a facut câteva precizari legate de prezența româneasca în cadrul evenimentului, dar si de arta fotografică: „Mulțumim organizatorilor care ne-au oferit nouă și lui Florin Ghioca ocazia de a arăta o mică parte din cultura și arta românească. Fotografia de teatru nu este ușoară, este foarte dificilă și nu mulți fotografi din lume se încumetă într-o asemenea meserie. Aceste fotografii sunt dovada priceperii lui Florin Ghioca și a capacității sale de a duce arta fotografică la un nivel înalt”, a declarat Ionuț Neagu, din partea Ambasadei României la Sarajevo.

După ce le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație, fotograful Florin Ghioca a precizat: „Nu mă așteptam ca fotografiile mele să fie primite atât de bine, mai ales ca teatrul românesc trece prin momente tulburi, la fel ca întreaga societate românească. Nu degeaba se spune că teatrul este oglinda societății. Mă bucur însă că v-au plăcut actorii noștri și sper să îi vedeți la lucru în ediția următoare”, a menționat Florin Ghioca.

De altfel, succesul expoziției sale este subliniat și de faptul că imediat după încheierea acesteia, pe 18 februarie, fotografiile au deja fost solicitate pentru a fi expuse în foaierul Teatrului Național din Sarajevo, iar ulterior la Muzeul Național de Artă!

Vernisajul s-a încheiat cu un moment artistic ad-hoc, oferit de un grup de artiști coreeni, care au interpretat acapella celebra piesă „Bohemian Rapsody” a trupei Queen, în aplauzele audienței.

Expoziția „Act Angry” reprezintă o selecție de 22 de imagini din spectacole de succes ale Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, printre care „Regele Lear”, „Romeo și Julieta”, „Terorism” sau „No Man’s Land”, spectacole care ating într-un fel sau altul tema festivalului de la Sarajevo. Vernisată la Galeria Preporod din Sarajevo, expoziția este deschisă până pe 18 februarie.

Winter Festival este cel mai important eveniment cultural dedicat artelor din Bosnia și Herțegovina. Cea de-a 35-a ediție se desfășoară la Sarajevo, în perioada 7 februarie – 10 martie 2019. Până în prezent, la festival au participat peste 3,6 milioane de spectatori, 44.100 de participanți evoluând în cele 4327 de programe. Tema din acest an este ”Noise and Fury” (”Zgomot si furie”).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.