Sudanul de Sud, un nou stat şi o nouă problemă pentru Egipt

Un nou stat va apărea pe harta lumii, după 9 iulie 2011, au decis alegătorii din Sudan, care au votat pentru separarea Sudanului de Sud, bogat în petrol şi majoritar crestin, de regiunea nordică a ţării, majoritar musulmană. Comisia Electorala Centrală a anunţat că aproape 99% din locuitorii Sudanului de Sud au votat pentru secesiune în cadrul referendumului de pe 9-15 ianuarie.

Bucuria sudanezilor din sud contrastrează nu numai cu regretele celor din nord, ci şi cu îngrijorarea autorităţilor din Egiptul vecin. Secesiunea din Sudan crează premisele radicalizării islamiştilor din nordul Sudanului si ale apariţiei unui focar de radicalism la graniţele Egiptului. Un membrul al Frăţiei Musulmane, citat de „The Economist”, declara că în Sudanul de Sud s-au înregistrat fraude masive care au favorizat tabăra secesionistă.

Personalul diplomatic american din Sud a fost triplat în ultimul an, iar guvernul de la Joba, capitala Sudului, a investit sume enorme în campania prosecesiune, a cărei sclipire a contrastat puternic cu sărăcia în care se zbate regiunea.

Liderul libian Muamar Gaddafi vorbea chiar de un complot Occidental împotriva musulmanilor din Africa, prin separarea sudului bogat în petrol şi dominat de crestini, un eveniment care va avea ecou şi asupra copţilor din Egipt, care numără 10 milioane de credincioşi din totalul de 80 de milioane de egipteni.

Referendumul din Sudan a fost organizat în baza unui acord de pace semnat în 2005, care a pus capăt unui război civil de două decenii, care a făcut două milioane de victime. Acordul de pace stabileşte şi modul în care veniturile provenind din petrol (peste jumătate din PIB) sunt împărţite între nord şi sud. Acordul de pace expiră pe 9 iulie, dată la care se aşteaptă proclamarea independenţei noului stat, dar şi posibila declanşare a unor noi dispute legate de petrol. Aceasta în condiţiile în care majoritatea exploatărilor petroliere se află în Sud, însă exportul petrolului se face prin porturile de la Marea Roşie, care aparţin Nordului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.